Isänmaan toivot – Uutta metallia Suomesta, osa 45

Jossain tuolla kartalla on maailman Metallipääkaupunki.

Suomi – metallimusiikin luvattu maa, jossa on metallibändejä väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin missään muualla maailmassa. Suomi on voittanut jopa Euroviisut hevillä. Maa, jonka yhtenä kansantalouden kulmakivenä ja vienninedistäjänä maailmalla voidaan pitää metallimusiikkia. Meillä on Suomessa hienoja, isoja, maailmanlaajuisesti tunnettuja metallibändejä, ja aivan helvetin paljon pieniä ja ahkeria bändejä, jotka ansaitsevat myös tulla kuulluiksi. Nightwish, HIM, Children of Bodom ja Amorphis ovat kaikki aloittaneet pieninä paikallisina bändeinä ja myöhemmin pitkän puurtamisen jälkeen kohonneet asemaan, jossa ne nykyään ovat. Tämän artikkelisarjan tarkoitus on nostaa esille suurelle yleisölle tuntemattomampia suomalaisia bändejä.

Keoma

Maamme pääkaupungin Helsingin kaduilta haastatteluun napattiin tämän kertainen bändimme, Keoma. Bändi täynnä hyviä heppuja, tyylisuuntanaan hybridimetalli, eli demokraattisen hullu keitos täynnä hyvää fiilistä ja raskaita riffejä. Bändin tarina alkoi klassisella keitottelukaavalla noin vuosikymmen sitten, vuonna 2008, kun kitaristit Jaakko Stenius ja Eero Saikku – vanhat tutut jo vuosien takaa ja erinäisten bändien osalta – tapasivat baarissa. Huurteisten tuoppien tyhjentyessä janoisten muusikoiden janon sammutustoimissa, alkoi myös keskustelu siltä pohjalta, että molemmat halusivat tehdä jotain erilaista verraten menneisiin musiikkiprojekteihinsa. Ideana oli soittaa vain hyvää musaa. Tällöin muodostettiin myös musiikillinen visio ja raamit.

Kaksikon päätettyä bändin perustamisesta, mukaan muusikoiden.netistä löytyi myös pitkään Keoman riveissä viihtynyt rumpali Enrico Borra sekä hetken aprikoinnin jälkeen basisti Jari Pakarinen. Muutaman laulajan kanssa bändi kokeili hommaa, mutta juttu ei tuntunut lähtevän lentoon. Vuonna 2009 eräänä huuruisena iltana karaokebaarissa Eero törmäsi Jaz Jatalaan, joka vakuutti laulullaan sen verran, että sekavasta olosta huolimatta mieheltä oli pakko kysyä “lähetkö bändiin?”. Eeron habituksesta huolimatta Jaz lähti kokeilemaan treeneihin ja kemiat toimi kuin halpa litran viini. Hyvin. Tällä kokoonpanolla mentiin kolme ensimmäistä EP:tä; 2010 julkaistu ”A Time for You”  ja sitä seurannut 2011″ The Journey” -EP, molemmat nauhoitettiin Artlab Studiolla Ville Liukkosen kanssa. Kahden ensimmäisen tavoin omakustanteena tehty ja vuonna 2012 julkaistu ”Otvot’s Orbit” -EP nauhoitettiin D-Studiolla ja sen äänitti ja miksasi Santeri Salmi. Nyt vuonna 2018 Keomalla menee kovaa, ja vastikään tuoreen Tuska-Torstain voittanut bändi onkin jännän äärellä. Otimme yhteyttä bändiin ja kyselimme tyhmiä ja itsestäänselvyyksiä bändille, mutta uusia asioita meille kaikille muille.

”Musiikkimme on omaehtoista. Jotkut ovat sanoneet sitä hybrid-metalliksi, ja meille se määritelmä sopii paremmin kuin hyvin. Sitähän se on!”

-”Otvotin” jälkeen Jari lähti yrittäjäksi ja tilalle löytyi Jazin vanha bändikaveri Jaakko Saloranta (2012). Valinta oli helppo, sillä Jaska fanitti Keomaa ja Keoma fanitti Jaskan bassotaiteilua. Pian tämän jälkeen päätettiin rikastaa bändin soundia kiippareilla ja hommaan löytyi Sampo Vesa (2013), joka oli jo EP:ille tehnyt pieniä elektronisia mausteita. Tällä porukalla alettiin rakentaa debyyttilevyä, johon pohjat päätettiin nauhoittaa Tampereen MSTR-Studiolla Antto Tuomaisen ja Jussi Kulomaan kanssa. Laulut nauhoitettiin omin voimin. Kaiken miksauksesta vastasi myös Antto Tuomainen ja masteroinnin hoiti Virtalähde masteringin Jaakko Viitalähde. Levyn julkaisun aikoihin Enrico päätti muuttaa takaisin Italiaan ja tilalle rumpujen taa saatiin Sami Lönnberg (2015), joka oli jo tuurannut parilla keikalla edellisenä kesänä. Debyyttilevy ”Synthesis” julkaistiin alkuvuodesta 2016 Macaroni Penguin Musicin kautta, ja Sami oli jo täysillä mukana levynjulkkarikeikalla. Vaikka Keoman jäsenet ovat vaihdelleet, niin aina tärkein asia on ollut se, että kemiat ihmisten välillä ovat toimineet.

– Kaikkein tärkeintä meille on itsensä toteuttaminen. On hämmentävää, miten olemme löytäneet yhtyeeseen niin hyvin yhteen pelaavat ja toisiaan täydentävät osaset. Kaikessa vallitsee toisten kunnioitus ja yhteisymmärrys. Jos jokin idea ei päädy juuri tietylle kappaleelle, mutta kaikki diggailee siitä, se päätyy todennäköisesti seuraavalle. Tähän mennessä ollaan tuotettu kaikki julkaisut itse ja se on tuntunut täysin luontevalta tavalta, sillä meillä on hyvin selkeä visio siitä mitä me ollaan ja mitä me halutaan musiikilla ilmentää.

– Yleensä kappaleet syntyvät yhteistyössä ja demokraattisesti, pääosin treeniksellä jammaillen. Homma lähtee jo riffistä ja sen on herätettävä tunteita, ainakin meissä itsessämme. Periaatteena on aina ollut, että kaikkea kokeillaan. Sanoitus- ja lauluideat ovat pääpiirteittäin olleet scifi-tarinoita, joista jotkin ovat saaneet inspiraationsa unista. Erityisesti debyyttilevystä lähtien mukaan on otettu enemmän henkilökohtaisia aiheita niin surusta, kuolemasta kuin elämästä ja sen vaikeuksista. Meidän debyyttilevyllä nämä jotenkin hyvin yhdistyvät kappaleessa “Bond”, joka ei niinkään kerro kaikkien tietämästä 007-agentista, vaan kahden lampaan ikuisesta ystävyydestä niin tällä kuin kuoleman tuolla puolen.

– Inspiraatio biiseihin syntyy niin monesta eri asiasta ja välillä yllättäen, että sitä on vaikea lähteä määrittelemään. Ihan pelkästään kaupassa käynti saattaa olla inspiraation lähteenä. Monesti elokuvien scifi- ja kauhuelementit tuovat omaa maustettaan. Vaikutteiden kirjo bändissä on aina ollut laaja, koska kaikki kuuntelevat vähän eri musiikkia ja se kuuluu myös meidän biiseissä. Olemme aina halunneet toimia ammattimaisella otteella, vaikka musiikki onkin meille (ainakin vielä) vain rakas harrastus. Mielestämme olemme onnistuneet siinä näinä vuosina. Tavoitteena on ollut myös päästä keikkailemaan ulkomaille, Tavastialle sekä Tuskaan. Vielä olemme Tavastiaa vajaita tavoitteissamme. Ehkä sekin toteutuu vielä lähiaikoina. Ihan vaan vinkkinä, Juhani Merimaa.

 

”Faneille ja läheisille vielä iso kiitos tuesta. Te teette tämän meille mahdolliseksi. Se on kaikki kaikessa! Kiiiiiiiiiiiiitos!”

– Kaaoszinen lukijoiden olisi myös olisi hyvä tietää, että me olemme mukavia heppuja. Ja tietysti pitää mainita, että tällä hetkellä ollaan kovaa vauhtia tekemässä uutta musiikkia, jota toivottavasti päästään taltioimaan vielä tämän vuoden puolella. Musiikkimme on omaehtoista, jotkut ovat sanoneet sitä hybrid-metalliksi ja meille se määritelmä sopii paremmin kuin hyvin. Sitähän se on!

– Keikoista on erityisesti jääneet Tuska-Torstain ensimmäinen karsinta sekä finaali erittäin vahvasti mieleen huikeina kokemuksina. Kun yleisö huutaa bändin nimeä, niin fiilis on aina katossa! Mieleen on positiivisesti jääneet myös psyke-festarit, joissa olimme ainoa bändi, jolla oli muitakin soittimia kuin tietokoneet. Huonoja kokemuksia ovat eräs keskiviikkoinen ilta, kun baarin henkilökunta oli lähes ainoa yleisö sekä eräs keikka, jossa paikallisasukkaat puhuivat tuhmia ja pelottelivat!

– Tuska-Torstaihin kisailemaan me lähdettiin  melkolailla liikoja odottamatta , mutta siis hitto vie, miten yllätyimme kaikesta mahtavasta tuesta, mitä fanit antoivat! Ilman heitä me ei oltaisi edes päästy kunnolla kisailemaan. Vähitellen paine kasvoi, ja omaa suoritusta viritettiin äärimmilleen. Ketään ei saa jättää kylmäksi, näin tuumattiin. Faneille ja läheisille vielä iso kiitos tuesta. Te teette tämän meille mahdolliseksi. Se on kaikki kaikessa! Kiiiiiiiiiiiiitos! Seuraavaksi me otetaan tosiaan suunnaksi TUSKA, isoilla kirjaimilla, TUSKA! Perjantaina 29.6.2018 klo 16:15 Inferno Stage, tulkaa sinne! Eeppistä kamaa luvassa! Muita keikkoja tsekkaillaan parhaillaan… ja muistutetaan myös, että meille saa aina laittaa viestiä, jos haluaa tämän karavaanin messiin iltaa nostattamaan!

Keoma
Jaakko Stenius – Kitara
Eero Saikku – Kitara & taustalaulu
Jaz Jatala – Laulu & lyriikat
Sampo Vesa – Synat
Jaakko Saloranta – Basso & taustalaulu
Sami Lönnberg – Rummut

Julkaisut
”A Time for You” (EP, 2010)
”The Journey” (EP, 2011)
”Otvot’s Orbit” (EP, 2012)
”Synthesis” (albumi, 2016)

www.facebook.com/keomafinland
https://keoma.bandcamp.com/
https://www.instagram.com/keomafinland/

Kommentit