Isänmaan toivot – Uutta metallia Suomesta, osa 49

Tänään mennään Turkuun.

Suomi – metallimusiikin luvattu maa, jossa on metallibändejä väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin missään muualla maailmassa. Suomi on voittanut jopa Euroviisut hevillä. Maa, jonka yhtenä kansantalouden kulmakivenä ja vienninedistäjänä maailmalla voidaan pitää metallimusiikkia. Meillä on Suomessa hienoja, isoja, maailmanlaajuisesti tunnettuja metallibändejä, ja aivan helvetin paljon pieniä ja ahkeria bändejä, jotka ansaitsevat myös tulla kuulluiksi. Nightwish, HIM, Children of Bodom jaAmorphis ovat kaikki aloittaneet pieninä paikallisina bändeinä ja myöhemmin pitkän puurtamisen jälkeen kohonneet asemaan, jossa ne nykyään ovat. Tämän artikkelisarjan tarkoitus on nostaa esille suurelle yleisölle tuntemattomampia suomalaisia bändejä.

AvAciA

Turku Rock Academya on kiittäminen monesta. Tällä viikolla tutustumme jälleen yhteen akatemian kautta uransa käynnistäneeseen tiukkaan trioon, AvAciAn. Yhtyeen alkutaipale on vienyt pieniltä klubeilta festivaaleille ja viimeisin saavutus tulee Venäjältä, jossa yhtye soitti 50 000 henkiselle yleisölle. Kotimaan yleisölle kuitenkin vielä hieman tuntemattomaksi jäänyt bändi onkin tällä viikolla toimituksen piinapenkissä vastaamassa kysymyksiin.

Bändi perustettiin vuonna 2011 jäsenien Olli Kuure (kitara), Jori Saloranta (kitara) ja Elias Koljonen (rummut) toimesta. Lapsena jatkuvan rock-musiikin hengessä ja veressä kyteminen sai nuorissa pojissa halun soittaa rokkia kunnon rokkibändissä. Kuuren ja Koljosen vanhempien avustuksella Kuure pyysi Salorantaa mukaan ensimmäisiin treeneihin marraskuussa 2011, josta kaikki alkoi siitä vuodesta nykyhetkeen asti ja loppua ei näy. Jonkun ajan jälkeen liittyi mukaan lyhyeksi aikaa basisti Werner Nurmi (2012) (nyk. Werner Lehmuskallio) ja erimielisyyksien takia Kuure lopetti yhtyeessä soittamisen. Nurmi lopetti yhtyeessä, jolloin mukaan astui perhetuttavuuden kautta Tony Ewart (n. 2013). Ewartin kanssa AvAciA osallistui Turku Bandstand kilpailuun hyvällä menestyksellä finaaliin asti. Tästä alkoi kiivas yhteistyö Turku Rock Academyn kanssa, jonka myötä AvAciA liittyi vuotta myöhemmin 2015 virallisesti Turku Rock Academyyn. Tony Ewart jätti yhtyeen vuonna 2016, jolloin korvaavaksi basistiksi saatiin vanha tuttu Olli Kuure. Kuure oli mukana 2017 kevääseen asti, kunnes jätti yhtyeen. Vuonna 2017 huhtikuun alussa mukaan tuli basisti, porilainen Topi Kivelä.

– Me julkaistiin meidän ensimmäisen digi-single vuonna 2016 marraskuussa nimeltään ’Pirunhyrrä’ (kokoonpanolla Jori Saloranta, Olli Kuure ja Elias Koljonen). Kappale on vuoteen 2018 kesään mennessä kerännyt nettistriimauksia melkein 60 000 kertaa. Nyt me meidän seuraava etappi on julkaista debyyttialbumi 2018 vuoden syksyllä.

Kuva: Juha Kurri

– Kaikki biisit syntyvät eritavoin tekijästä riippuen. Kitaristi-laulaja Jori Saloranta kirjoittaa kappaleita erakoitumalla omien ajatustensa pariin tavoitteena saada valmis kappale sanoineen yhdeltä istumalta ja samalla mielentilalla. Saloranta monesti pyrkii absurdismiin ja epärealistisuuteen haluten erottaa nykytodellisuus ihmisen ajatuksista. Rumpali Elias Koljonen nauhoittaa monesti puhelimeensa riffiaihioita, joista päätyy joskus tekemään kokonaisen kappaleen. Lyriikat Koljonen kirjoittaa vakavasti ja harkiten pitkän prosessin myötä tavoitteenaan saada kappaleisiin selkeä ja merkityksellinen tarina sekä rakenne. Kappaleet monesti kuvaavat eri dystopioita sekä yhteiskunnallisia konflikteja ja aiheita. AvAciA:n musiikki on vaikeasti selitettävissä. Musiikkia voisi kuvailla musiikkigenrejen tehosekoittimeksi omalla raskaalla persoonallisuudella maustettuna.

– Meidän vaikutteina toimii pääosin kaikki menestyvä ja toimiva rock/metalli-musiikki. Inspiroivien yhtyeiden määrää on mahdotonta luetella, koska jokaisella on oma hyvin laaja musiikkimakunsa. Bändiä inspiroi kovasta työstä saatu helpotuspalkinto ja lapsuuden unelmat. Toimiala, jota kaikki kolme osaavat oikeasti tehdä ja rakastavat tehdä sydämensä pohjasta, on hyvä inspiraation lähde jatkaa joka päivä kovan työn tekemistä. Edistyminen uralla ja merkittävät hetket, joita ei voi elää uudestaan, ovat myös kova inspiraation lähde. Parasta musiikin tekemisessä on itselle tuotettu hyvän olon tunne rakkaudesta lajia kohtaan ja parhaiden ystävien kesken musiikin soittaminen. Livekeikkojen soittaminen, levyttäminen ja kova raataminen ovat musiikin kirsikat kakunpäällä.

Kuva: Tiina Bohling-Salonen

– Vaikka meidän suurina vaikuttajina toimiikin Sakara Recordsin artistit Stam1na ja Mokoma, niin me ei pyritä kopioimaan kuitenkaan mitään kyseisten yhtyeiden tekemää tuotantoa, vaan tehdään itse omat latumme. Uudella debyyttialbumilla tullaan kuulemaan AvAciA tämän hetkisessä parhaassa iskussaan ja täynnä sitä itseään.

– Meidän paras keikkamuisto on tällä hetkellä keikkamuisto Pietarista juhannuksena 2018. AvAciA soitti ’Scarlet Sails’ tapahtumassa Pietarissa, Venäjällä n. 55 000 ihmiselle. Kokonaisen viikonlopun aikana keikan lisäksi yhtye sai kokea ämpärillisen kulttuuria, kun venäläiset kuskasivat yhtyettä pitkin Pietarin kaupunkia koko viikonlopun ja tarjosivat täyden kustannuksen lennoista ruokapöytään asti. Hyvin surrealistisen tapahtuman jälkeen ei olla vieläkään täysin toivuttu kokemuksesta.

AvAciA seuraavan kerran livenä Karjurockissa 2018.

AvAciA
Jori Saloranta – Vokaalit & kitara
Elias Koljonen – Rummut & taustalaulu
Topi Kivelä – Basso

Kommentit