Shadecrown

Isänmaan Toivot – Uutta metallia Suomesta, osa 5

Kirjoittanut J.Anttolainen - 9.9.2017

Suomi – metallimusiikin luvattu maa, jossa on enemmän metallibändejä väkilukuun suhteutettuna kuin missään muualla maailmassa. Suomi on voittanut jopa Euroviisut hevillä. Maa, jonka yhtenä kansantalouden kulmakivenä ja vienninedistäjänä maailmalla voidaan käyttää metallimusiikkia. Meillä on Suomessa hienoja, isoja, maailmanlaajuisesti tunnettuja metallibändejä, ja aivan helvetin paljon niitä pieniä ja ahkeria bändejä, jotka ansaitsevat myös tulla kuulluiksi. Nightwish, HIM, Children of Bodom ja Amorphis ovat kaikki aloittaneet pieninä paikallisina bändeinä ja myöhemmin pitkän puurtamisen jälkeen kohonneet asemaan, jossa ne nykyään ovat. Tämän artikkelisarjan tarkoitus on nostaa esille suurelle yleisölle tuntemattomampia suomalaisia bändejä.

Shadecrown

Shadecrown

Viitasaarelta kotoisin oleva Shadecrown perustettiin vuonna 2012. Tarkoituksenaan soittaa melodista doom metalia, Saku Tammelin, bändin kosketinsoittaja ja säveltäjä, perusti Shadecrownin tavallaan edellisen Cryal -nimisen bändinsä raunioille. Ensimmäisen kokoonpanon jäseniksi valikoituivat bassoon Jari Hokka, kitaran varteen laulamaan Henri Rahm, toiseen kitaraan Toni Tammelin ja rumpuihin Kalle Varonen. Tällä porukalla julkaistiin ensimmäinen demo alkuvuodesta 2013. Demon julkaisun jälkeen alettiin miettiä EP:n nauhoittamista, mutta sitä ennen Shadecrownin miehistö uudistui, kun basson varteen saapui Janne Salmelin.

”Chained” -EP julkaistiinkin pian 2013 loppupuolella. Suunnitelmat ja tavoitteet korkealla Shadecrown alkoi työstää debyyttialbumiaan. Esikoisalbumin työstöprosessi johti miehistönvaihdoksiin, sillä Toni Tammelin joutui ajanpuutteen vuoksi jättämään bändin. Uusi kitaristi kuitenkin löytyi Joonas Vesamäen liityttyä riveihin.  Esikoisilla on tapana tuottaa vaikeuksia, ja lukuisten muiden vastoinkäymisten jälkeen omakustanteena tehty debyytti ”Agonia” saatiin kuin saatiinkin pihalle Inverse Recordsin kautta vuonna 2016. Shadecrown ei kuitenkaan ollut vielä lopullisessa kokoonpanossaan, sillä ”Agonian” äänittämisen jälkeen kitaristi-laulaja Henri Rahm poistui yhtyeen vahvuudesta. Riku Niemosen tullessa Rahmin tilalle kitaristiksi, entinen basisti Jari Hokka antoi uuden äänen bändille. Tällä hetkellä Shadecrown kirjoittaa uutta levyä ja keikkailee aina, kun mahdollista.

Shadecrown onkin ajan kuluessa kehittynyt melko monisäikeiseksi yhtyeeksi. Lukuisat miehistönvaihdokset ovat hioneet soundia jokaisen uuden soittajan myötä omaan suuntaansa ja bändin musiikissa voi kuulla vaikutteita monesta metallimusiikin tyylilajista, kuten melodisista thrash, doom ja death metaleista. Taitavasti sävellettyjen kappaleiden aiheet löytyvät arkielämän kääntöpuolelta. Surusta, yksinäisyydestä, peloista ja jopa alkoholin suurkuluttamisesta syntyy suomalaista metallimelankoliaa parhaimmillaan.

Shadecrown keikalla seuraavaksi 14.10. Jyväskylän Ilokivessä.

Shadecrown
Jari Hokka – Vokaalit
Saku Tammelin – Koskettimet
Janne Salmelin – Basso ja puhtaat vokaalit
Joonas Vesamäki – Kitara
Riku Niemonen – Kitara
Kalle Varonen – Rummut

Julkaisut
”Agonia” (2016)
”Chained” (EP, 2013)
”Shadecrown” (demo, 2013)

Shadecrown Bandcampissa & Spotifyssa