Isänmaan Toivot – Uutta metallia Suomesta, osa 7

Suomi – metallimusiikin luvattu maa, jossa on enemmän metallibändejä väkilukuun suhteutettuna kuin missään muualla maailmassa. Suomi on voittanut jopa Euroviisut hevillä. Maa, jonka yhtenä kansantalouden kulmakivenä ja vienninedistäjänä maailmalla voidaan käyttää metallimusiikkia. Meillä on Suomessa hienoja, isoja, maailmanlaajuisesti tunnettuja metallibändejä, ja aivan helvetin paljon pieniä ja ahkeria bändejä, jotka ansaitsevat myös tulla kuulluiksi. Nightwish, HIM, Children of Bodom ja Amorphis ovat kaikki aloittaneet pieninä paikallisina bändeinä, ja myöhemmin pitkän puurtamisen jälkeen kohonneet asemaan, jossa ne nykyään ovat. Tämän artikkelisarjan tarkoitus on nostaa esille suurelle yleisölle tuntemattomampia suomalaisia bändejä.

Crimson Sun

Crimson Sun

Kotkalaisen, melodista modernia metallia soittavan Crimson Sunin tarun voidaan katsoa alkaneeksi Haminassa jo vuonna 2001, jolloin Joni Junnila tapasi seitsemännellä luokalla luokkansa toisen kitaristin, Teemun Hankasen. Joni vakuutti Teemun siitä, että heidän tulisi perustaa bändi ja alkaa vetää täysillä Megadethin tyylistä musiikkia. Pakkohan sitä oli päästä vetämään, kun illat menivät kitaraa näprätessä, ja katsellessa VHS:ltä Megadethin ”Evolver: The Making Of Youthanasia” -dokumenttia. Pian Jonin kanssa samalla luokalla ollut Jukka Jauhiainen liittyi jamittelubändin riveihin ja tarttui bassoon. Bändi sai rumpalin löydettyään Jonne Taavitsaisen, ja ensimmäinen kokoonpano oli valmis, mutta pysyi vielä toistaiseksi nimettömänä harrastelubändinä. Vuodet vierivät ja bänditoiminta tuntui mukavalta.

Vuonna 2004 Teemu Hankanen lähti bändistä. Silloin Lucretia -nimellä tunnettu bändi vaihtoi nimekseen Cryptic ja soitti yhden keikan vuonna 2004, tuuraava laulaja/kitaristi keulillaan. Vuoden 2005 aikana alettiin hakea bändille kosketinsoittajaa, ja Ilari Hannulan liityttyä vaihtui jälleen myös yhtyeen nimi. Uuden Crimson –nimen alla löytyi myös uusi laulaja, kun Sini Hanttu liittyi yhtyeen keulalle. Vuonna 2005 Crimson -nimen alla soitettiin yksi keikka, uutena tyylisuuntana melo-/powermetalli. Keikka oli bändille merkittävä tapahtuma, sillä silloin esitettiin ensimmäistä kertaa myös omaa tuotantoa. Keikan jälkeen bändin nimeksi tuli lopullisesti Crimson Sun. Jälleen kului vuosi, ja uudet jäsenet ja miehistönvaihdos alkoivat tuottaa tulosta.

Vuonna 2006 kosketinsoittaja vaihtui Jaakko Lahtisen ottaessa paikan bändin riveissä. Samana vuonna Crimson Sun julkaisi ensimmäisen demonsa. Ensimmäisellä, kaksi kappaletta sisältäneellä ”First Lights of The Sun” -demolla Crimson Suniin kuuluivat Joni Junnila, Jukka Jauhiainen, Jonne Taavitsainen, Jaakko Lahtinen ja Sini Hanttu. Demo ei jäänyt suinkaan viimeiseksi, sillä samana vuonna Crimson Sun julkaisi ”Tales Unseen” -nimisen kakkosdemonsa. ”Tales Unseen” -demosta merkityksellisen teki se, että laulaja Sini Hanttu oli lähtenyt ja Tina Jukarainen otti laulajan tontin haltuunsa. Seuraava demo julkaistiin vuonna 2008 rumpalin vaihduttua paikallisissa bändikisoissa vaikutuksen tehneeseen Antti Rantavuohon. Deep Noise Studiolla työskentelevä tuottaja Saku Moilanen tuli soittamaan koskettimia ”Tears of the Dawn” -nimiselle demolle.

Crimson Sun jatkoi samalla kokoonpanolla seuraavat vuodet, saaden nimeä energisenä keikkabändinä ja luoden nimeä ympäri Suomen keikkapaikkoja. Vuonna 2009 Miikka Hujanen liittyi bändin kosketinsoittajaksi, ja vuosi 2011 vakiinnutti kokoonpanon nykyisen laulajan, Sini Seppälän liityttyä bändiin. 2013 Crimson Sun äänitti ensimmäisen EP:nsä. ”The Border” toimi hyvin, ja hetken omaa soundiaan kypsyteltyään, bändi julkaisi ensimmäisen kokopitkän albuminsa. 3. elokuuta 2015 toimi merkkipaaluna bändin uralla, kanadalaisen Maple Metal Recordsin kautta julkaistun ”Towards The Light” -albumin takia.

Perinteiset power metal -vaikutteet ovat kuultavissa Crimson Sunin musiikissa, mutta bändin soundiin suurimmin vaikuttavat nykyään mm. Megadeth, Soilwork, Meshuggah ja Pantera. Sinin suurimpiin vaikuttajiin kuuluvat Lzzy Hale, Imelda May, P!nk ja Floor Jansen, tai toisin sanoen kaikki bluesista poppiin ja siltä väliltä. Nykyisellään biisien sävellystyön hoitavat Joni ja Jukka, mutta sovitustyössä on mukana koko bändi, sekä bändin entinen kosketinsoittaja, Deep Noise Studiolla työskentelevä tuottaja Saku Moilanen. Sanoituksissa kynä on viuhunut jäsenistä jokaisella. ”Towards The Light”  -albumin tiimoilta keikkaa on heitetty ahkerasti. Crimson Sun kiersi Eurooppaa helmikuussa 2017 suomalaisen Amberian Dawnin ja espanjalaisen Diabulus In Musican kanssa, ja kävipä bändi Tuskassakin soittamassa. Alkuvuodesta 2017 julkaistiin omakustanteena kolmen biisin mittainen digi-EP “The Spirit Of Unchainable”, joka esittelee bändin uutta, rouheampaa soundimaailmaa.

Crimson Sun olisi helppo niputtaa hetkelliseksi muoti-ilmiöksi, samaan kategoriaan Nigthwishin ja Battle Beastin kanssa ainoastaan naisvokalistin takia. Melodinen metalli, tarttuvat koukut, uskomattoman terävällä kynällä kirjoitetut sävellykset, ja ennen kaikkea kauniilla äänellä siunattu taitava laulaja eivät kuitenkaan ole mikään markkinointikikka – Crimson Sun todella tietää, mitä tekee, ja tekee sen hyvin. Paljon keikkoja tehneenä bändi haluaa tarjota loistavan live-show’n joka kerta lavalle astuessaan. Tiukan työmoraalin siivittämänä hurjaan nousukiitoon pitkän kypsyttelyn jälkeen noussut Crimson Sun on matkalla Suomi-metallin kärkikastiin. Pelottavan hyvän debyyttialbumin jälkeen on lupa odottaa suuria asioita, joista voi varmuudella sanoa vain sen, että tämä kvintetti näyttää kaapin paikan suuremmillekin bändeille.

Crimson Sun keikalla seuraavan kerran 06.11.2017 House Of Rock, Kouvola /w S-Tool ja 17.11.2017 Rock at Sea, Viking Cinderella (Ruotsi-Suomi-Ruotsi).

Crimson Sun
Sini Seppälä – Vokaalit
Joni Junnila – Kitara
Jukka Jauhiainen – Basso
Antti Rantavuo – Rummut
Miikka Hujanen – Koskettimet

Julkaisut
”First Lights of the Sun” (Demo 2006)
”Tales Unseen” (Demo 2006)
”Tears of the Dawn” (Demo 2008)
Digital demo (6 kappaletta, 2010)
”The Border” (EP, 2013, Kanki Rekords)
”Towards The Light” (Albumi, 2015, Maple Metal Records)
”The Spirit Of Unchainable” (Digi-EP, 2017)

Crimson Sun Spotifyssa
www.facebook.com/crimsonsunband
www.instagram.com/crimsonsunband
www.crimsonsun.net

Kommentit