Iskaldin uutuus ”Innhøstinga” tuo kylmät tuulet helteiseen kesäpäivään

Kuuma keskikesän ilta tuntuu astetta viileämmältä, kun Iskaldin jääkylmä uutuus ”Innhøstinga” kajahtaa soimaan. Rankka ja melodinen 50-minuuttinen black metal -tunnelmointi saa sävyjä erilaisten perinteisten elementtien, kuten voimakkaiden riffien, akustisten kohtien ja hyytävien murinoiden yhdistelystä, tuntuen kuitenkin samalla modernilta.

”Innhøstinga” on Iskaldin viides kokopitkä albumi, ja puolet levyn kappaleista on norjankielisiä. Kielen vaihtuvuus ei kuitenkaan häiritse, vaan luo mukavaa monipuolisuutta. Norjan kieli yleensäkin on black metalissa positiivinen elementti. Kappaleet poikkeavat toisistaan tarpeeksi, jotta kokonaisuus ei tunnu tasapaksulta, mutta ne eivät myöskään hyppelehdi paikasta toiseen, vaan onnistuvat luomaan jatkumon ja pitämään kokonaisuuden selkeänä.

Musiikkivideonkin muodossa julkaistu avauskappale ”The Atrocious Horror” on ehkäpä albumin helpoiten lähestyttävintä ja yllätyksettömintä antia, mutta se onnistuu herättämään mielenkiinnon tulevaa kohtaan. Sen synkkä soundimaailma enteilee hyvää. Albumin neljäs kappale ”Even Dawn Drew Twilight”  jää heti ensimmäisellä kuuntelukerralla vahvasti mieleen upean riffittelynsä puolesta. Kappale tuntuu raikkaalta ja erilaiselta lähinnä juuri sävellystyönä ansiosta. ”De Sistre Vintre” edustaa albumin kauneinta ja tunnelmallisinta puolta. Päätösraita ”Innhøstinga” tuo norjankieliset lyriikat upeasti esille, ja on mahtipontinen sekä raaka lopetus hienolle kokonaisuudelle, joka saa kylmät väreet kulkemaan selkäpiitä pitkin.

Suoraan sanottuna ”Innhøstinga” on todella hyvä albumi. Iskald välittää levyllä juuri niitä tunteita, mitä black metalin kautta haluaa kokea, ja edustaa kaikessa raakuudessaan genren niin sanottua kauniimpaa puolta. ”Innhøstingaa” kuunnellessa tulee melkein ikävä kylmää ja pimeää talvea.

”Innhøstinga” julkaistaan 31.8.

9½/10

Kappalelista:

  1. The Atrocious Horror
  2. No Amen
  3. Offer Av Livet
  4. Even Dawn Drew Twilight
  5. Resting, Not In Peace
  6. De Sistre Vintre
  7. From Traitor To Beast
  8. Lysene som Forsvant
  9. Innhøstinga

https://www.youtube.com/watch?v=qiT2uqG7X5U

Kommentoi julkaisua