Islannista jyrähtää – arviossa Skálmöldin uutuusalbumi ”Sorgir”

Islantilainen, vuonna 2009 alkunsa saanut Skálmöld on bändiin perehtymättömälle positiivinen yllätys. Ennakko-odotukset halpahintaisesta Amon Amarth -kopiosta ammutaan alas heti kättelyssä, sillä yhtyeen folk-elementeillä vahvistettu, viikinkihenkeä uhkuva metallimusiikki kallistuu enemmän perinteisemmän hevimetallin suuntaan. Ja kun lisämausteeksi sekaan sotketaan eeppisiä kuoro-osuuksia, välillä rankempaankin jyystöön intoutuvia metallirunttauksia, islannin kielellä esitettyä tekstipuolta sekä kaiken yhteen sitovaa melodisuutta, on vaikea olla nauttimatta Skálmöldin edesottamuksista. Yhtyeen viides studioalbumi “Sorgir” on erittäin viihdyttävä teos.

”Sorgir” tekee vaikutuksen monipuolisuudellaan ja tarttuvilla sävellyksillään. Kiekon aloittava ”Ljósið” tekee heti selväksi, millä askelmerkeillä tuleva matka taitetaan: jämäkät kitarariffit, asenteella vedetyt murinavokalisoinnit sekä kaiken kruununa kuultavat kuorot tekevät kappaleesta erittäin nautittavan. Samanlaista herkkua on tarjolla läpi kiekon, vain tempo sekä eri osa-alueiden painotukset vaihtelevat. Esimerkiksi ”Sverðið” on rauhallisemmin etenevä kappale, joka luottaa melankolisiin melodioihin, kun taas ”Gangári” iskee vauhdikkailla kitarariffeillään sellaista kipinää, että nyrkki hakeutuu ilmaan lähes itsestään. Paras on kuitenkin jätetty viimeiseksi, sillä päätöskappaleena kuultava ”Mara” on kiekon vaikuttavin ilmestys: tunnelmaa tihkuva, melodioita pullisteleva sekä kertosäkeellään ihon alle menevä esitys saa jokaisella kuuntelukerralla kylmät väreet kulkemaan pitkin kehoa. Suurin osa kappaleista on selkeästi keskitasoa laadukkaampaa materiaalia, vaikka huippuhetkien vastapainoksi levyltä löytyy myös niitä hieman tasapaksumpiakin vetoja. Vaan yllättävän vähän nämä lopulta kuuntelukokemusta haittaavat, sillä ”Sorgir” on niin täynnä kiinnostavia sävellyksiä sekä vahvaa tunnelmaa, että albumin pyöräyttää kokonaisuudessaan lävitse enemmän kuin mielellään.

Skálmöldin islanniksi laulettu metallimusiikki toimii alkuepäilyksistä huolimatta erinomaisesti, vaikka sanoitukset jäävätkin eksoottisen kielen takia pimentoon. Erityisesti tämä harmittaa siksi, että ”Sorgir” on konseptialbumi, jonka neljä surumielistä kertomusta esitetään siten, että tietyt kappaleparit tarjoavat useamman näkökulman kustakin tarinasta. Ymmärrettävästi sanoitusten sisällöstä ja tarinankerronnan sujuvuudesta on paha mennä sanomaan mitään, mutta tämä ei kuitenkaan muodostu ongelmaksi. Musiikki puhuu puolestaan, ja tästä syystä Skálmöldille on helppo ennustaa loisteliasta tulevaisuutta. Yhtyeellä on tunnistettava tyylinsä, joka on hiottu uutukaisella erinomaiseen terään. Jos Islannin metalliryhmä ei ole ennestään tuttu, kannattaa asia korjata  tuoreimman pitkäsoiton avulla. “Sorgir” on hieno albumi ja yksi tämän vuoden isoimmista yllätyksistä.

8½/10

Kappalelista:
1. Ljósið
2. Sverðið
3. Brúnin
4. Barnið
5. Skotta
6. Gangári
7. Móri
8. Mara

 

Kommentit