Ismo Alanko – Maailmanlopun Sushibaari

”Maailmanlopun Sushibaari” on Ismo Alangon viides sooloalbumi. Ismo Alanko julkaisi ”pelkällä” nimellään varustetun täyspitkän viimeksi vuonna 1996. Vuosina 1998-2006 ilmestyi Ismo Alanko Säätiö –kokoonpanon levyjä seitsemän ja 2008-2010 Ismo Alanko Teholla –tuotoksia kaksi. Moneen muuhunkin asiaan herralla on toki riittänyt paukkuja.

”Maailmanlopun Sushibaari” on täynnä Alangon punkasennetta, sillä mies tuntuu taas tekevän iloisesti hämmentäen mitä haluaa ja heittäytyy pyörteisiin itsensä likoon laittaen. Tuottaja Jussi Jaakonaholla ei ole varmasti ollut helppoa toteuttaa kaikkia Alangon pohtimia hienouksia, mutta soppa on sekoittunut jouhevasti eteneväksi kokonaisuudeksi. Todellakin kokonaisuudeksi. Levyltä ei löydy selkeää ässäraitaa tai alisuoritusta. Lyriikallisesti Maailmanlopun Sushibaari ei tarjoa yhtä paljoa pureskeltavaa kuin suurin osa aiemmista albumeista, jotka Alanko on sanoittanut yksin tai lähes yksin.

Singlejä ei valittu riskillä. Ensin julkaistu ”Harmaa On Hyvä Väri” –single vie hienoisesti voiton ”Vuoden Turhin Laulu” –kakkossinglestä. ”Harmaa On Hyvä Väri” sisältää kauniita maisemamaalailuja ja on sopivan pohdiskeleva. Seesteinen biisi ei kaipaa revittelyitä. Siihen sopivaa rosoa tuo Ismon perusääni. Pehmeää laulusoundiaan hän hyödyntää mm. muutamissa ”Tuulen Selkään” –osioissa ja ”Kuusilmässä”, joka on perinnesoittimineen kansanlaulumainen. Oli hyvä idea sisällyttää levylle pariminuuttinen ”Kuusilmä”.

Ehkä suurimpia suosikkejani ovat ”Kahdeksantoista Aina” ja ”Vanha Nuori”, joissa vetopasuunat ja muut torvet pääsevät ehkä tyylikkäimmin esiin. ”Kahdeksantoista Aina” sisältää Sielun Veljet –hengessä iskevää sekoilua ja päällekäyntiä. Vimmainen Sielun Veljet –meininki piristää levyä.

Hieno kansitaide kiinnittää huomiota. Kannen ja takakannen maalasi No Shamen Sampsa Sarparanta.

7/10

Kappalelista:
1. Tukahdutettu Tango
2. Vanha Nuori
3. Vuoden Turhin Laulu
4. Harmaa On Hyvä Väri
5. Kaaos
6. Tuulen Selkään
7. Missä Se On
8. Itara Kitara
9. Kuusilmä
10. Naapurin Saunareissu
11. Kahdeksantoista Aina
12. Maailmanlopun Sushibaari
13. Ennakkoluuloja Ja Vainoharhoja

https://www.facebook.com/ismoalanko

Kirjoittanut: Jari-Pekka Laitio-Ramone

Kommentoi julkaisua