Iso Auto – Kultasuu

Iso AutoKumin käryä leijuu ilmassa, kun karauttaa kylän raitille ensimmäisellä fyysisellä äänitteellään. Vaikka demopalstalla ollaankin, on ”Kultasuu” kahdeksan kappaleen mitassaan ja vinyyliformaatissaan täysverinen vanhan ajan pitkäsoitto. Ja millainen! Näin erikoista ja hyväntuulista hengentuotetta ei ihan joka päivä vastaan tule.

Yhtyeen omien sanojen mukaan bändin musiikki on yhdistelmä rockia, poppia, progea ja hip hopia, mutta se on vain osa totuutta. Vaikutteiden kirjo on sen verran laaja ja tyylien yhdistely niin kekseliästä ja rohkeaa, että jos alkaisin tässä kappaleita avata, tulisi arvostelusta pikemminkin romaani. Voiko herkän rautalankaballadin, hip hopin ja punk-kaahauksen yhdistelmä toimia? Hiisi vieköön, kyllä näköjään voi! Toisaalla uppoudutaan post rock -maalailuihin, jossain kajahtaa jazzahtava soinnutus, ja lopuksi homma leviää hallituksi art noiseksi. Ehkä pieni harkinta olisi jatkossa paikallaan sävellystyössä, mutta veisikö se pois osan bändin viehätysvoimasta? Mene ja tiedä.

”Kultasuu” on taiteellinen ilman omahyväistä luotaantyöntävyyttä, tarttuva muttei liian helppo ja sovituksissaan leikkisä ynnä hullunkurinen kuitenkaan tyylitajua unohtamatta. Soitto on huippuluokkaa, mutta jokainen nuotti räimitään asenteella ilmoille virheitä pelkäämättä. Etenkin basisti Mikael Saastamoinen ansaitsee erityismaininnan. Kerrankin vanha sanonta basson roolista bändin munina pitää paikkansa. Sounditkin ovat juuri sopivan garagea.

Jos pidät omalaatuisesta suomenkielisestä rockista, tee ihmeessä tuttavuutta Isoon Autoon. Lätty on harvinaisen vaivattoman ja rennon oloinen, ja kaikesta kuulee, että jätkillä on ollut hauskaa tätä tehdessä. ”Kultasuu” jää ihan varmasti säännölliseen kuunteluun arvostelun jälkeenkin, ja se on paljon sanottu se.

9+/10

Kappalelista:
1. Malja Toisillemme
2. Etelä
3. Vanhojen Tanssit
4. Villi Lapsi
5. Westend feat. Yevgen
6. On ilmoja pidellyt
7. Sirkus
8. Juhlapöydän konvehti

Kirjoittanut: Sauli Turunen

Kommentoi julkaisua