Itse Tšingis Khankin olisi innoissaan Tengger Cavalryn ”Cian Bi” -albumista

Tengger Cavalryn uusin albumi ”Cian Bi” on kuin Mongolian aroilta rymistelevä tuhatpäinen ratsumiesjoukko, joka saa kuulijan joko juoksemaan kiljuen karkuun tai värvättyä sotajoukkoihinsa. Suosittelen valitsemaan jälkimmäisen vaihtoehdon ja hyppäämään musiikillisen elämyksen kyytiin.

luo persoonallisen äänimaailmansa yhdistelemällä jyhkeään heavy metal -soundiinsa folk-musiikin piirteitä mongolialaisia instrumentteja hyödyntäen. Mukana on tietenkin myös mongolialaista kurkkulaulua. Kaiken tämän pohjalta olisi luonnollista olettaa yhtyeen olevan Mongoliasta, mutta Tengger Cavalryn juuret ovatkin New Yorkissa. Vuodesta 2010 alkaen olemassa ollut yhtye on ollut tuottelias, sillä julkaisuja on tullut lähes vuosittain. Mikäli laskin oikein, ”Cian Bi” on kuudes studioalbumi muutaman EP:n ja livetallenteiden ohessa.

”Cian Bi” lipuu liikkeelle rauhallisesti instrumentaalisella aloitusraidalla, mutta paljastaa karvansa nimikkokappaleen kohdalla. Tengger Cavalryn persoonallinen tyyli tulee heti tutuksi, kun aggressiivisia riffejä runnotaan mongolialaisten instrumenttien ohessa. Myös yhtyeen vokalisti Natura Ganganbaigalin matala ja flegmaattinen ääni tekee välittömästi vaikutuksen. ”Our Ancestors” tarjoaa mielenkiintoisia lauluosuuksia, jotka kulkevat laukkaavan melodian mukana. ”Strenght” poukkoilee aggressiivisen piiskaamisen ja rauhallisen meditaation äärestä toiseen ja pitää näin kuulijan erinomaisesti varpaillaan.

”Cian Bi” sisältää peräti 15 kappaletta ja jotta kuuntelijat eivät menisi aivan sekaisin mongolialaisesta metalista, on yhtye päättänyt keventää kuuntelukokonaisuutta instrumentaalisilla kappaleilla. ”Chasing My Horse” on nimensä mukaisesti kuin ravaavan hevosen jahtaamista, jonka ohessa voi kuulla susien ulvovan. ”Electric Shaman” on vastaavasti vähän elektronisemmalla otteella toteutettu, mutta pysyy yhtyeen soundille uskollisena. Minuutin mittainen päätösraita ”Sitting In Circle” on myös oma erikoinen lukunsa.

Mikä sitten sai itseni lähestymään Tengger Cavalryn kaltaista kummajaista? Jotenkin sieltä Facebookin loputtomasta uutisvirrasta silmiini onnistui hyppäämään mielenkiintoinen lyriikkavideo, jonka päädyin katsomaan. Video oli julkaistu ”Ride Into Grave And Glory (War Horse II)” -kappaleesta, joka kaappasi kiinnostukseni. Ganganbaigalin matalasti kumiseva ääni sekä yhtyeen rosoiset ja sahaavat riffit mongolialaisiin instrumentteihin yhdistettynä veivät huomioni täysin.

Toisin kuin metal-yhtyeeltä yleensä voisi odottaa, Tengger Cavalry kannustaa ihmisiä harmoniseen yhteiselämään maapallolla. Yhtye ei tee sitä kuitenkaan Euroviisu-kappaleiden kaltaisella yli-imelillä maailmanparannusveisuilla, vaan tyylille uskollisesti riffien murjovana ja koukuttavana. Tästä hyvinä esimerkkeinä toimivat edellä mainittu ”Ride Into Grave And Glory” sekä ”One Tribe, Beyond Any Nation”. Vastaavasti ”A Drop Of The Blood, A Leap Of The Faith” ei ole niin harmoninen, vaan enemmän verenvuodatukseen kannustava ja ”One-Track Mind” on kolkko sanomansa puolesta.

Tengger Cavalryn ”Cian Bi” on omalaatuinen, koukuttava ja hauska kokonaisuus, joka yllättää moneen otteeseen. Tylsiä hetkiä levylle ei yksinkertaisesti mahdu. Albumi on monipuolinen, jolta löytyy ”Redefinen” kaltaisia raivokkaita kappaleita, mutta myös harmonisuutta ”And Darkness Cotinuesin” kaltaisessa muodossa. Sitä ei voi toki kiistää, etteivätkö mongolialaiset instrumentit ja kurkkulaulut nostaisi albumin pisteitä. ”Cian Bi” outo, mutta niin mukaansa vievä, etten voi olla hehkuttamatta levyä edes lähipiirilleni. Levy lukeutuu varmasti tämän vuoden erikoisempiin – ja parhaimpiin – metal-albumi julkaisuihin.

9+/10

Kappalelista:

 1. And Darkness Continues
 2. Cian-Bi (Fight Your Darkness)
 3. Our Ancestors
 4. Strength
 5. Chasing My Horse
 6. Electric Shaman
 7. Ride Into Grave And Glory (War Horse II)
 8. Redefine
 9. A Drop Of The Blood, A Leap Of The Faith
 10. The Old War
 11. One Tribe, Beyond Any Nation
 12. Just Forgive
 13. One-Track Mind
 14. You And I, Under The Same Sky
 15. Sitting In Circle

Tengger Cavalry Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Kommentoi julkaisua