Itseilmaisu ja ajatusten jakaminen kaiken lähtökohtana – haastattelussa pieksämäkeläinen Mimorium

 

. Kuva: Jone Matilainen

Pieksämäkeläinen black metal -yhtye Mimorium julkaisi ”Incipit Chaos” -nimisen debyyttialbuminsa 17. tammikuuta saksalaisen Heathen Tribes Recordsin kautta. Sooloprojektina liikkeelle lähtenyt yhtye on sittemmin laajentunut viisihenkiseksi ja kiertää parhaillaan Suomea albumin tiimoilta. Kaaoszine otti yhteyttä perustajakitaristi Lord Mimoriumiin kysyäkseen mm. albumista, meneillään olevasta kiertueesta sekä yhtyeen tulevaisuudensuunnitelmista.

Tervehdys! Mitenkäs kulunut vuosi on Mimoriumilla mennyt?

-Vuosihan lähti vauhdikkaasti käyntiin, kun saatiin levy tammikuussa pihalle. Sen pohjalta on nyt sitten tehty keikkoja, kun saatiin kokonainen bändikin kasaan. Loppuvuosi jatketaan vielä keikkaillen. Uutta materiaalia on myös syntynyt, joten seuraavan albumin nauhoitukset olisi tarkoitus polkaista käyntiin myös lähitulevaisuudessa.

Julkaisitte tammikuussa ”Incipit Chaos” -nimisen täyspitkän. Miten kuvailisit albumia niin musiikin kuin lyriikoidenkin osalta?

-Levyn musiikissa yhdistyy niin brutaali poljento kuin melodisuus. Itse tulee kuunneltua monenlaista musiikkia, niin vaikutteita on tullut kerättyä eri genreistä. Sieltä löytyy mm. thrash- ja death metal -tyylistä riffittelyä.

-Sanoitusten teemana on kaaoksen ylistys, kuten albumin nimikin antaa olettaa. Aika pitkälti tekstit pohjautuvat ”Liber Azerate” -nimisen teoksen teksteihin. Myös taistelu laumasieluisuutta ja uskontoja vastaan ovat vahvasti esillä.

Miten sopimus Heathen Tribesin kanssa syntyi?

-Demottelin kappaleita itsekseni ja lähetin niitä muutamalle lafkalle, josko olisivat olleet kiinnostuneita julkaisemaan materiaalia. Heathen Tribes oli yksi niistä. Aika nopeasti sieltä tuli ilmoitus, että olisivat kiinnostuneita lähtemään mukaan ja pyysivät kuulla lisää demoja. Tuolloin olin itse vielä tehnyt vokaalit demoihin. En kuitenkaan ollut tyytyväinen niihin, joten päätin etsiä jonkun hoitamaan lauluosuudet. Herra nimeltä Vox Malum löytyi sitten hoitamaan uudet vokaalit demoille, jotka lähetin levy-yhtiölle. Sieltä tuli sitten vastaus, että tehdään levy.

Mimorium sai alkunsa jo kymmenisen vuotta sitten sooloprojektinasi, mutta vaipui pian pitkään horrokseen. Mikä sai sinut palaamaan projektin pariin?

-Ensimmäiset biisit tuli tosiaan tehtyä jo joskus 2008-2009. Silloin oli tarkoitus kirjoitella kappaleita vain omaksi iloksi. Tyylikin oli enempi death metallia. Sitten tuli perinteisesti elämän muita kiireitä ja muita musiikkiprojekteja, jotka söivät ajan Mimoriumilta. Pari vuotta sitten kaivelin biisejä esille ja kuuntelin mitä oli tullut aikoinaan puuhasteltua. Syntyi ajatus, että voisi herätellä tämän projektin henkiin. Itselle black metal on merkannut paljon aina 90-luvun alkuajoista lähtien, joten halusin alkaa tekemään sellaista musiikkia myös itse. Yöt tuli nauhoiteltua demoja ja tuntui, että materiaalia alkoi syntyä hyvään tahtiin, niin ajatus albumista nosti myös päätään. Tätä kautta pystyy ilmaisemaan itseänsä ja jakamaan ajatuksiaan myös muille ja se oli kuitenkin kaiken lähtökohtana. Kaikki mitä siitä on sen jälkeen seurannut (keikat yms.), on ollut plussaa. Nyt en puhuisi enää projektista vaan oikeasta bändistä, jolla on toivottavasti vielä pitkä tulevaisuus.

Mitä tarkalleen Mimorium sinulle itsellesi edustaa? Mitä haluat sen avulla kanavoida?

-Kuten jo aikaisemmin mainitsin. Mimorium on minulle väline ilmaista itseäni niin musiikillisesti kuin ideologisesti. Sen kautta pyrin purkamaan sitä ahdistusta jota esim. tämä nykyinen ihmiskunta minulle aiheuttaa. Ihmiset kulkevat sokeina ja heikkoina toisten johdattamina vailla mitään päämäärää. Tehdään asiat niin kuin yhteisö vaatii ja ollaan yksilönä heikkoja. Mimoriumin tehtävä on levittää antikristillistä sanomaa ja herättää ihmisiä ajattelemaan asioita itsenäisesti. Musiikillisesti tämä antaa vapaat kädet tehdä juuri sellaista musiikkia jota itse haluan tehdä vailla mitään normeja tai muita rajoitteita. Mimorium on minulle voimanlähde, joka auttaa jatkamaan taistelua.

Kokoonpanonne on täydentynyt kolmella uudella jäsenellä ja olette tämän myötä aloittaneet ensimmäisen Suomen-kiertueenne. Mitä Mimoriumin live-esiintymisiltä on syytä odottaa ja millaista palautetta olette keikoista saaneet?

-Vilthor (rummut) Cavus (basso) ja Kurimus (kitara) liittyi bändiin viime syksynä levyn nauhoitusten jälkeen. Olemme halunneet profiloitua nimenomaan tiukaksi livebändiksi ja pyritty treenaamaan setti hyvään kuosiin. Pyrimme saamaan välitettyä sen raakuuden ja voiman, jota musiikillamme haemme myös kuulijoille. Tähän mennessä soitettujen keikkojen palautteen perusteella olemme siinä myös onnistuneet hyvin. Keikat ovat poikineet hyvin uusia kontakteja aina ulkomaita myöten, joten sinnekin olisi tarkoitus jossain vaiheessa lähteä.

Mainitsit haastattelun alussa, että seuraavan albumin nauhoitukset alkavat näillä näkymin jo lähitulevaisuudessa. Mitä voisit kertoa uuden materiaalinne suunnasta ja sävellysprosessista?

-Olen koko ajan kirjoitellut uutta materiaalia aina kun vain keikkailun ja treenailun ohessa ehtinyt. Materiaali tuntuu välillä syntyvän hyvään tahtiin, mutta välillä se tuntuu pään hakkaamiselta seinään. Olen huomannut, että säveltäminen vaati tietyn mielentilan, jotta jotain saa aikaiseksi. Jos päätän, että nyt teen biisin, ei siitä tule mitään. Lähes kaikki sävellykset on tulleet kun vaan alan soittelemaan jotain riffejä omasta päästä ja sitten huomaan, että tämähän kuulostaa hyvältä. Minulla on varmaan 30-40 demoa olemassa, joista varteenotettavia toista kymmentä. Niistä olisi tarkoitus levyn rakentua. Muutamaa kappaletta ollaan jo treenailtukin yhdessä ja voi olla, että saatetaan tulevilla keikoilla niitä esittääkin. Debyyttilevy oli kokonaan minun säveltämä ja sovittama, mutta nyt olisi tarkoitus sovittaa kappaleet yhdessä. Näin muillakin on mahdollisuus päästä vaikuttamaan materiaaliin. Tulevan levyn lyriikat hoitaa tällä kertaa Malum. Nauhoitukset ja miksaus tuli viimeksi myös tehtyä kokonaan itse, mutta nyt on tarkoitus hoitaa se ulkopuolisen toimesta. Siinä oli helvetillinen homma ja hyvä saada näkökulmaa myös ulkopuoliselta tuottajalta. Uusi materiaali on ehkä dynaamisempaa, siinä on enempi tempovaihtelua kuin debyytissä. Joukossa on todennäköisesti yksi hitaampi biisi, joka esittelee vähän erilaisen Mimoriumin. Melodiat on vahvasti läsnä tälläkin levyllä ja tunnelma entistäkin synkempi. Uskon, että saadaan hyvä kompakti kokonaisuus kasaan.

Kiitos haastattelusta! Mitä haluaisit vielä lopuksi sanoa Kaaoszinen lukijoille?

-Kiitos kaikille, jotka ovat tähän mennessä saapuneet keikoillemme ja tukeneet työtämme ostamalla levymme. Antakaa mustan liekkinne roihuta sisällänne ja älkää alistuko heikkouden tielle. Nähdään tulevilla keikoilla. Incipit Chaos!

Tähän mennessä varmistuneet keikat:

25.8.2018 Seinäjoki, Bar 15
2.11.2018 Vantaa, Bar Rock Bear
25.5.2019 Tuuri, Alavus On The Rocks

Mimorium
Lord Mimorium – Kitara
Vox Malum – Vokaalit
Kurimus – Kitara
Vilthor – Rummut
Cavus – Basso

https://www.facebook.com/mimorium/

https://mimorium.bandcamp.com/

https://www.youtube.com/mimoriumband

Kommentoi julkaisua