Ja siitä se ajatus sitten lähti – aika jälkeen viidensadan korona-ajan biisin

Kirjoittanut Johanna Ania - 19.7.2020

Ja siitä se ajatus sitten lähti, kun huhtikuun 5. päivä saapui eetteriin ensimmäinen osa Viisi biisiä piristämään korona-arkea -sarjasta. Tuolloin ääneen päästettiin folk metal -yhtye Ensiferumista ja power metal -yhtye Metal De Factosta tuttu basisti Sami Hinkka. Sami oli valinnut listalleen muun muassa Iron Maidenia ja Nightwishia. Samin jälkeen sarjassa valintojaan esittelivät paitsi Suomen eturivin muusikot myös vähän vieraampien bändien soittajat. Voisi ajatella, että sarja tarjosi monelle muusikolle mahdollisuuden esitellä omia biisivalintojaan sekä tilaisuuden kertoa omasta bändistään. Toivottavasti lista toimii jatkossakin löytölaarina uuden musiikin pariin!

Kun sarjaa alettiin toimittaa, vallitsi Suomessa valmiuslaki. Valmiuslain tarkoituksena on antaa viranomaisille riittävät toimivaltuudet sota-aikana sekä muissa poikkeusoloissa. Sen tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata sen toimeentulo ja maan talouselämä, ylläpitää oikeusjärjestystä, perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia sekä turvata valtakunnan alueellinen koskemattomuus ja itsenäisyys (Valmiuslaki 1 luku 1 §). Yli kymmenen hengen kokoontumiset kiellettiin ja koulut sulkivat ovensa – siirryttiin etäopetukseen. Uusimaa eristettiin muusta maasta. Elettiin siis varsin poikkeuksellisia aikoja.

Suurimmalla osalla elämä kuitenkin jatkui.

Meille Kaaoszinessä koronapandemia tarkoitti tekemättömiä keikkaraportteja ja -uutisointeja. Peruuntuneita festareita ja haastatteluja. Kaiken peruuntuneen sijaan alkoi totuttelu livestriimilähetyksiin ja toisaalta vanhojen muisteluun. Osalle artisteista kyse oli toimeentulosta, osalle ehkä jostakin muusta. Osa muusikoista vaihtoi basson lapioon, osalla alkoi vimmattu kampanjointi. Osa päätti käyttää ajan uuden materiaalin tuottamiseen, osa kaiveli arkiston helmiä naftaliinista. Puhuttiin siitä, miten meidän musiikin kuluttajien tulisi tukea artisteja, osoittaa sitä yhteisvastuullisuutta, yhteenkuuluvuuden tunnetta ja myötämielisyyttä kanssaihmisiä kohtaan.

Viisi biisiä piristämään korona-arkea -juttusarja tuli päätökseensä täydessä sadassa – sata päivää, sata artistia, viisisataa biisiä. Samin aloittama sarja päättyi Battle Beastin Noora Louhimon musiikkivalintoihin. Nooran listalle päätyivät Aerosmith, Iron Maiden ja muutama muu. Haluan uskoa, että jokainen meistä listasi mielessään ne omat viisi biisiä juttusarjan kappaleita kuunnellessaan. Ja että nuo viisi biisiä vaihtuivat ajan kuluessa… Niin minullakin!

Ajatuksesta se siis lähti… Kiitos jokaiselle juttusarjan tekoon osallistuneelle muusikolle! Toivottavasti sarja hoiti tehtävänsä ja piristi sitä arkea, joka oli ehkä hieman erilainen kuin kukaan meistä oli etukäteen osannut kuvitella.

Juttusarjan artisteihin ja heidän musiikkivalintoihinsa pääset seuraavasta linkistä: Viisi biisiä piristämään korona-arkea.

Luetuimmat

Uusimmat