Kuva: Pia Rautio

Jaani Peuhun johtama monikansallinen ensemble IANAI julkaisee debyyttilevynsä tänään

Kirjoittanut Niko Kuusela - 10.6.2022

Syvälle maailman myytteihin uppoutuva, monessa ansioituneen Jaani Peuhun johtama IANAI julkaisee esikoisalbuminsa ”Sunir” tänään, ja julkaisun yhteydessä ilmestyy Pete Voutilaisen (One Eye Media) toteuttama musiikkivideo kappaleesta ”Anaia”. Videossa kuljetaan maailmojen välissä jättiläisten lyödessä rumpua, ja naislaulussa on vierailijana brittiläisen Client -yhtyeen vokalisti Nicole Thomas, joka lähti tuotantoon innokkaasti mukaan. ”Kokemus oli hyvin henkinen, lähes maaginen. Oli kiintoisaa, kuinka pystyin uppoamaan meditatiiviseen tilaan, annoin musiikin valua lävitseni samalla kun ääneni valui osaksi musiikkia”, Thomas kommentoi.

Albumin julkaisun jälkeen IANAI valmistautuu alkusyksystä alkaviin live-esiintymisiin.

Varhainen maailmanhistoria on täynnä tulvamyyttejä, esimerkiksi norjalaisessa ja kiinalaisessa mytologiassa sekä ensimmäisessä Mooseksen kirjassa, jossa Jumala päättää tuhota koko luomakunnan lukuunottamatta Nooaa ja hänen arkkiaan. Tuhotulva hävitti maata asuttaneen jättiläiskokoisen ihmisten ja enkelten jälkeläisistä koostuneen nefilim-rodun. Mutta kuolivatko he kaikki sittenkään?

Tästä lähtökohdasta alkaa IANAIn tarina. Musikaalisen monilahjakkuuden Jaani Peuhun johtama monikansallinen ensemble tulkitsee ajasta ja paikasta irrallaan olevaa musiikkia nykyihmisille tuntemattomalla kielellä. IANAIn musiikkiin on uutettu mausteita musiikkikulttuureista halki maailman tummasävyiseen indiesointiin verhoiltuna. Lopputulos tuo mieleen Sigur Rosin ja Dead Can Dancen kaltaiset unimaailmojen tutkimusmatkailijat. Peuhu toimii viestintuojana kahden maailman välillä ja kanavoi aikakausien ja maailmojen halki kulkeneet laulut nykyihmisille.

Avausraidasta Savoj Icoil alkaen IANAI hylkää pohjoiselle maailmanmusiikille usein tyypilliset lumisen jäiset tunnelmat ja tarjoaa autiuden ja kolkkouden asemesta voimallista musiikkia. ”Sunir” -albumia on tehty vuosia, ja salaisuuden verho sen edestä revitään nyt, kun ihmiskunta siirtyy kohti yhä epävarmempia aikoja. IANAIn musiikki soljuu vapaana ja ekstaattisena, muistuttaen meitä valosta joka on aina läsnä, ei tunneleiden päissä vaan ihmisten sormenpäissä ja kielissä joita puhumme. ”Sunir” -albumi vie kuulijan muun muassa skandinaavisten, afrikkalaisten, aasialaisten, etelä-amerikkalaisten sekä Lähi-Idän instrumenttien soinnin pariin. Musiikissa soivat niin taivaalliset harmoniat kuin maalliset ilotkin.

IANAIn kokoonpanoon albumilla kuuluu vaihteleva joukkio ihmisiä maailmanmusiikin ja klassisen musiikin parista, mutta myös rockyhtyeiden jäseniä kuten Massive Attack, Client, HIM, Sisters of Mercy, Theodor Bastard, Lord Of The Lost, Swallow The Sun ja Souvenir Season.

Albumin tuotti Jaani Peuhu (Swallow The Sun, Iconcrash, Mercury Circle) ja masteroi Jaime Gomez Arellano (Ghost, Ulver, Paradise Lost).