Jaded Heart – Fight the System

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 8.10.2014

Saksalaisakti Jaded Heart luottaa musiikissaan melodiseen, vanhan koulun heavy metalliin, joka kuulostaa kaikkiaan varsin klassisista aineksista koostuvalta radiorock-tavaralta. Mielipiteeni levystä ei muodostu lopulta kuitenkaan näin yksiselitteiseksi, vaan plussan puolelle jäädään enemmän kuin osasin odottaa.

Itselleni tuli yllättävänä tietona, että bändillä on uraa takanaan jo yli 20 vuotta ”Fight the Systemin” ollessa yhtyeen kahdestoista kokopitkä. Pakko todeta, että levyä kuunnellessaan tämän seikan huomaa melko nopeasti. En tiedä, onko juuri bändin kokemus – huolimatta siitä, että jäsenistö on vaihtunut vuosien aikana – syynä siihen, että aluksi kovin peruskauralta kuulostava hard rock/heavy metal tuntuu toimivan sitä paremmin, mitä enemmän siihen keskittyy.

Ennen kuin alan kehua, on toki myönnettävä, että kiekolla on tosiaan myös aika paljon liiankin tuttua, kuultua ja perusaineksia kierrättävää kyhäelmää, minkä takia samalta kuulostavia porukoita voisi luetella hyvän litanian. Bändi on silti saanut sekoitettua biiseihinsä varsin maittavassa suhteessa koukuttavuutta. Melodiat sooloineen ovat pääosin oikein maukkaita ja riffit suurimmaksi osaksi hyvin mukaansa tempaavia, ja niiden tahdissa on helppo fiilistellä mukana. Ripaus syvempääkin tulkintaa on onnistuttu upottamaan mukaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tarttuvan kitaroinnin ohella levyä kantava voima on myös Johan Fahlbergin laulanta, joka on vahvasti genrelle ominaista, laaja-alaista tulkintaa – olematta kuitenkaan tylsää. Kertosäkeistä löytyy hyvällä prosentilla iskostuvampaakin matskua, josta voisi nostaa esimerkiksi ainakin kappaleet ”Nightmare’s Over”, ”Till Death Do Us Part” ja ”Haunted”.

Ei tässä päätä räjäytetä saati keksitä pyörää uudelleen, mikä ei varmaan ole ollut tarkoituskaan, mutta hyvin tuotettua ja taidolla tehtyä heavy metallia levy edustaa joka tapauksessa. Eniten albumissa viehättää sen elämänmakuisuus ja rehdin simppeli ote, joka sekä puhuttelee että saa hyvälle tuulelle.

7½/10

Kappalelista:
1. Schizophrenic
2. Control (feat. Rick Altzi)
3. Not in A Million Years
4. I Lost My Faith
5. Nightmare’s Over
6. Never Free
7. Till Death Do Us Part
8. Terror in Me
9. Haunted
10. Crying
11. In the Shadows

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

https://www.facebook.com/jadedheartmusic?fref=ts

Kirjoittanut: Eetu Järvisalo