”Jaksaminen vedettiin äärirajoille”: haastattelussa juuri debyyttinsä julkaissut Among The Prey

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 27.2.2016

Among The Prey 2015Jyväskyläläinen Among The Prey julkaisi debyyttialbuminsa “Only For The Blinded Eyes” 19. helmikuuta. Yhtyeen musiikissa yhdistyy niin moderni kuin perinteisemmänkin tyylinen melodinen death-metalli. Kaaoszine pääsi jututtamaan Among The Preyn kappaleista vastaavaa vokalisti-kitaristi Iiro Kuntsia sähköpostin välityksellä. Kyselimme, millaiset fiilikset Iirolla itsellään on levyn julkaisusta ja siitä saadusta palautteesta, sekä kuulimme, miksi juuri tämä kokoonpano on niin erityinen.

Tervehdys! Mitä Among The Preyn riveille kuuluu?

Iiro: Aivan loistavaa, kiitos kysymästä. Debyytti on saatu viimein puskettua ulos ja vastaanotto on ollut erittäin positiivinen. Tulevaisuus näyttää enemmän kuin valoisalta jatkosuunnitelmien suhteen.

Mitkä fiilikset levyn julkaisun suhteen?

Iiro: Fiilikset ovat todella hyvät. Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, millaiseksi albumi muodostui niin kokonaisuutena kuin yksittäisinä kappaleinakin. Lisäksi kaikki on edennyt aikataulujen ja suunnitelmien mukaan ilman mitään takaiskuja, joten en voi olla kuin onnellinen.

Albuminne ehti jo ennakkoon kerätä läjän ylistäviä kommentteja. Osasitteko odottaa moista vastaanottoa ja sanoisitteko, että albumista tuli sellainen, kuin halusittekin?

Iiro: Oli tiedossa, että materiaali on hyvää, jopa omasta erittäin kriittisestä näkökulmasta katsottuna. Ei sitä liiemmin miettinyt albumia ja biisejä tehdessään, koska tavoitteena oli vain täysin toteuttaa itseään ilman minkäänlaista suodatinta tai sensuuria. Siinä vain väännettiin pitkää päivää yhdessä Tuomas Kokon kanssa Electric Fox Studiosilla ja laitettiin raitaa raidan perään nauhalle.

Tällaisia “ylistäviä” kommentteja ei tietenkään osannut odottaa. Puhumattakaan siitä, että niiden rintama on ollut erittäin laaja maasta riippumatta ja arvostelijasta toiseen.

Onko albumin nimen takana jokin syvällisempi merkitys?

Iiro: Albumin nimikkoraita “Only For The Blinded Eyes” oli kaikkien aikojen ensimmäinen sävellys Among The Preylle. Se sai täten kunnian nimetä koko albumin. Tämän lisäksi kyseinen teos kuvastaa hyvin sekä musiikkimme aggressiivisuuden että melodisuuden eri puolia. Sanoitusten osalta ollaan myös hyvin lähellä koko albumin kokonaisteemaa, ihmisenä olemisen vaikeutta.

Kerro vähän albumin kansitaiteesta?

Among The Prey Only For Blinded Eyes 2016Iiro: Jyväskyläläinen taiteilija Niko Anttila löytyi kaveripiiristä, ja olen aina tykännyt hänen aikaansaannoksistaan. Oli erittäin luonnollinen jatkumo musiikin ollessa täysin “omaa itseäni” jatkaa omia henkilökohtaisia mieltymyksiä myös kansitaiteen suhteen.

Lisäksi halusin jotain orgaanista ja aidosti maalattua taidetta yleisesti käytetyn “kuvanmuokkaustaiteen” sijasta tässä kansitaiteiden katoavassa maailmassa. Jatkolle on jo taiteen suhteen runsaasti suunnitelmia, ja Niko Anttilan taidetta käytämme myös muun muassa Among The Preyn t-paidoissa. Suosittelen erittäin lämpimästi tutustumaan hänen taiteeseensa osoitteessa https://www.facebook.com/Eskatomega.art/.

Millä sanoilla itse kuvailisit albumia?

Iiro: Voimakas, melodinen ja aito. Periaatteena oli keskittyä “taiteeseen” täysillä ja antaa kaiken vyöryä mahdollisimman rehellisesti ulos niin raakana kuin mahdollista. Itse voin albumia kuunnellessani aistia sen tunnelatauksen ja merkityksen, joka jokaisella huudetulla lauseella tai soitetulla kitaraliidillä on. Olen äärimmäisen onnellinen, jos edes osa tästä tunteesta tai intensiivisyydestä välittyy kuuntelijan korviin albumin kautta.

Mikä on oma suosikkikappaleesi albumilta ja miksi?

Iiro: En yksinkertaisesti voi valita omaa suosikkiani. Jokainen biisi ammentaa eri lähteistä niin sanoituksellisesti kuin musiikillisestikin. Jokainen raita albumilla on minulle äärimmäisen henkilökohtainen omalla tavallaan, joten antaa musiikin sekä sanoitusten kuvata koettuja tunteita tässä tapauksessa.

Onko albumin kappaleille odotettavissa musavideoita?

IIro: On suunnitelmissa työstää musavideoita kuluvan vuoden aikana. Toistaiseksi visuaalinen ulosanti on kuitenkin ainoastaan lyriikkavideoiden muodossa.

Olette kaikki pitkän linjan muusikoita ja takana on monta eri yhtyettä. Millä tavalla koet Among The Preyn eroavan aiemmista yhtyeistänne?

Iiro: Henkilökohtaisesti Among The Prey on minulle täysin kaikesta aiemmasta poikkeava yhtye. Lähdin tekemään itselleni sellaista musiikkia, jota olen aina halunnut tehdä. Tietenkin musiikin ja sanoitusten ollessa täysin omaa käsialaani myös henkilökohtainen sitoutuminen ja yhtyeen tärkeys ovat täysin omassa luokassaan.

Oikeastaan tämä on itselleni jotain paljon tärkeämpään kuin vain yhtye. Among The Prey on SE asia, jota tulisin vanhana katumaan, jos en olisi tehnyt. Esimerkkinä itse kuulen osan tästä tunnelatauksesta “Pieces”-biisin kertsissä, kun tuli oikeasti vedettyä jaksaminen äänistysoloissa äärirajoilleen ja annettiin laulukoppiin mentäessä kaikki, mitä oli annettavissa. Ei enää äänitetty vain “biisejä” vaan henkilökohtaista musiikillista perintöä.

Missä ja koska kappaleita tullaan kuulemaan seuraavan kerran livenä?

Iiro: Varmistettuja keikkoja keväälle on ainakin:
8.4. Dog’s Home Tampere, Nem-klubi (w/Evil Drive + Torchia)
15.4. Totem, Lappeenranta (w/ 2 Wolwes  + Sundaysong)
4.6. TVO, Turku (w/Evil Drive + 1)
Lisää tiedotetaan heti, kun varmistuu.

Kiitos haastattelusta! Loppuun kenties jotain sanottavaa Kaaoszinen lukijoille?

Iiro: Tsekatkaa materiaalimme ja kertokaa kaverillekin. Ostakaa myös levyä ja saapukaa keikoille. Tuoreelle bändille kaikki tuki kaikessa muodossa on kultaakin kalliimpaa. Ja jos eivät meidän tuotoksemme maistu, niin tukekaa sitä paikallista bändiä, joka maistuu. :) Mukavaa kevään odotusta kaikille!

https://www.facebook.com/amongtheprey/

Haastattelu: Jade Markkinen

Luetuimmat

Uusimmat