Jalkajumppaa kolmen yhtyeen voimin – Dead By April, Blood Youth ja Ember Falls antoivat energiaa kuulijoilleen Lutakossa

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 9.10.2022

Kuten moni keikka kuluneiden kolmen vuoden aikana, myös Dead By Aprilin keikka oli ehtinyt siirtyä useamman kerran, ennen kuin pääsi toteutumaan. Ajankohdaksi valikoitui tiistai-ilta tanssisali Lutakossa brittiläisen Blood Youthin ja kotimaisen Ember Fallsin voimin, jotka yhdessä pääesiintyjän kanssa antoivat kaikkensa, ja takasivat siten mieleenpainuvan illan.

Ember Falls teki näyttävän esille tulon vuonna 2017 debyyttialbuminsa myötä, jonka jälkeen yhtye painui hieman pimentoon. Merkittävänä tekijänä tässä tapahtumaketjussa oli pandemia, joka väistämättä hankaloitti yhtyeen keikkailua, mutta vuoden 2021 jälkeen yhtye on aktivoitunut sitäkin enemmän. Viime vuonna ilmestyi yhtyeen toinen pitkäsoitto, ”Ruins”, ja tänä vuonna ilmoille on päästetty neliraitainen ”Experiments”-EP.

Ember Fallsilla on tällä hetkellä rauta niin sanotusti kuumana, ja se näkyi myös tiistain keikalla Lutakossa. Viisihenkinen yhtye näytti hieman ahtautuneelta Lutakon lavalla, mutta tiiviyden ei annettu häiritä. Ember Falls soitti puolituntisen keikan intoa puhkuen ja ilman ongelmia. Vokalisti Tuomas Välimaa jututti yleisöä iloisesti, mikä antoi kuulijoille sopivan mittaisen tauon ennen seuraavaa raskaasti poljettavaa kappaletta. Yhtyeen settilista oli tasaisen jyräävä poljento, josta mieleen jäi erityisesti toiseksi viimeisenä kuultu pitkähkö kappale.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jos kuulija koki hieman pitkästyvänsä Ember Fallsin tasaisesti murjovaan ulosantiin, karisteli brittiläinen Blood Youth varmasti hereille. Yhtyeen metalcorea ja hardcorea yhdistelevä ulosanti oli monipuolista ja äkkiväärää, ja yhtyeen esiintyminen persoonallista. Erityisesti vokalisti Harry Rulen mielipuolinen ulosanti herätti kummastusta, joka muuttui keikan edetessä kiinnostavaksi. Myös muun yhtyeen karski ulosanti pehmeni keikan aikana, ja loppua kohden kitaristi Chris Pritchard intoutui jopa kehumaan yleisöä useampaan otteeseen.

Blood Youthin kannalta Lutakon keikka oli siitä erityinen, että brittiyhtye esiintyi tällä viikolla ensimmäistä kertaa Suomessa. Tämän vuoden keikat ovat olleet siinäkin mielessä näytönpaikka, kun Blood Youth on sisään ajanut viime vuonna yhtyeeseen liittynyttä vokalistia. Ottamatta kantaa yhtyeen aiempiin vokalisteihin, hoiti nykyinen solisti Rule tiistain keikan hyvin. Rule ei säästellyt itseään, vaan laittoi äänensä armottomasti likoon. Samanlaisen pieteetillä esiintyivät tosin muutkin jäsenet yhtyeestä, joten heitä on myös kehuttava. Mahtavasti jyrisevät ja tarttuvat kappaleet saivat aikaan eloa yleisössä ja keikan aikana nähtiinkin useampi pitti, mikä tietysti lämmitti brittiyhtyeen mieltä.

Blood Youth lunasti keikallaan itselleen uusia kuulijoita, kun Dead By April vastaavasti vahvisti kuulijakuntansa suosiota. Ruotsalaisyhtye aloitti keikkansa runsaan yleisön ympäröimänä eikä jättänyt tätä huomioitta. Murisevista lauluosuuksista vastaava Christopher Kristensen kiitteli yleisöä lähes jatkuvasti paikalle tulosta, sekä kannusti yleisöä yhdessä kitaristi Pontus Hjelmin kanssa hyppimään mukana. Ja yleisöhän teki työtä käskettyä. Kuulijakansa oli muutenkin sulaa vahaa Dead By Aprilin hyppysissä, joka helli yleisöä imeliä sanoituksia ja murskaavia melodioita sisältävillä kappaleilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Dead By April on kokenut vuosien saatossa miehistönvaihdoksia, eikä alkuperäistä solistia Jimmie Strimelliä valitettavasti kuulla nykyisessä kokoonpanossa. Tämä on tietenkin hienoinen sääli, sillä edes Hjelmin ja Kristensenin yhteisvoimin ei voida tavoittaa samanlaista autenttisuutta, jonka Strimell sai aikaan. Hjelmin ja Kristensenin suoritukset ansaitsevat silti kiitoksensa. Kristensen hoiti murinaosuudet hyvin vakuuttavasti, ja takasi siten väkevän sävyn lauluosuuksiin. Hjelmin ääni ei vastaavasti taittunut yhtä hyvin puhtaisiin lauluosuuksiin, mutta muusikko teki parhaansa. Paikoitellen tämän hapuilun näki niin, että Hjelm jätti osan lauluosuuksista laulamatta. Yhtye laulatti yleisöä myös uutterasti, jolla paikattiin selvästi joitakin lauluosuuksia. Toisaalta, se kasvatti mukavasti tunnelmaa.

Dead By Aprilin keikka jäi aavistuksen lyhyenoloiseksi tunnin kestollaan. Ruotsalaisyhtye soitti keikkansa aikana tosin suurimmat hittinsä sekä uusia kappaleita, joten kuulijat kokivat varmasti saaneensa sitä, mitä tulivat kuulemaan. Yhtye lupaili myös kovasti palaavansa Suomeen pian, joten todennäköisesti keikkanälkää pääsee jossain vaiheessa helpottamaan. Kokonaisuudessaan kolmen yhtyeen ilta oli liikettä ja energiaa täynnä, joka antoi taatusti monelle lisävirtaa viikkoon.

Yhtyeen Facebook-sivulle pääset tästä: https://www.facebook.com/deadbyapril

Yhtyeen Facebook-sivulle pääset tästä: https://www.facebook.com/bloodyouth

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yhtyeen Facebook-sivulle pääset tästä: https://www.facebook.com/EmberFallsOfficial

Raportti: Aleksi Parkkonen

Kuvat: Juho Virinkoski

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat