Jalometalli julkisti ensimmäiset kiinnityksensä

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 12.1.2012

Oululainen Jalometalli-festivaali järjestetään tänä vuonna 10.-11. elokuuta. Yhdettätoista kertaa vietettävä metalliväen erikoisjuhla julkistaa seitsemän kovaa ulkomaalaista metallibändiä ensimmäisinä julkistuksinaan. Festivaalin tämän vuoden ensimmäiset esiintyjäkiinnitykset ovat amerikkalaiset Deicide, Municipal Waste ja Toxic Holocaust, sveitsiläinen Coroner, hollantilainen The Devil’s Blood, kreikkalainen Septicflesh sekä ruotsalainen The Year Of The Goat. Lisää esiintyjäjulkistuksia on luvassa pian kevättalven aikana.

Jalometalli jatkaa tutulla paikallaan Oulun Limingantullissa Club Teatrialla ja klubin ulkoympäristössä. Pienempiä yhtyeitä varten viime vuonna lanseerattu kolmoslava osoittautui toimivaksi ratkaisuksi kahden suuren esiintymislavan lisänä, joten se jatkaa tänä vuonna samalla paikallaan. Viime vuonna Jalometallin kymmenvuotisjuhlissa esiintyi 24 yhtyettä, kuten muiden muassa Sepultura, Sodom, Entombed, Napalm Death ja Cathedral.

Deicide on yksi Floridan kuuluisan death metal -seurakunnan arvostettu jäsen ja tästä syystä itseoikeutettu vierailija Jalometallissa. Bändi julkaisi viime vuonna kymmenennen studioalbuminsa nimeltä To Hell With God. Basisti-laulaja Glen Benton ja rumpali Steve Asheim ovat edelleen mukana vuoden 1987 alkuperäiskokoonpanosta lähtien.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Municipal Waste ja Toxic Holocaust edustavat amerikkalaista 2000-luvun suosittua crossover thrash metal -tyyliä, jossa on perinteisen thrashin lisäksi runsaasti hardcore- ja punk-elementtejä.

Sveitsiläinen Coroner on monipuolisen progressiivisen thrashmetallin valtias. Yhtye hajosi vuonna 1996, mutta teki paluun keikkalavoille pari vuotta sitten ja suunnittelee uuden materiaalinkin julkaisua. Takavuosien pioneeri tekee paluunsa jälkeen harvinaisen ensivierailunsa Suomessa.

Hollantilainen The Devil’s Blood on muutamassa vuodessa kerännyt vankan kulttikannatuksen raikkaan ja okkultistisen tyylinsä avulla. Yhtye yhdistelee 70-luvun psykedeelisen hard rockin ja tummasävyisen sanoman sävyjä erittäin onnistuneesti. Tuore yhtye on ehtinyt tekemään pari keikkaa Suomessa, mutta nyt bändi tekee odotetun ensivierailunsa myös Jalometallissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Septicflesh on toivottu vieras Suomen kamaralla. Bändi oli yksi eurooppalaisen death metalin edelläkävijöitä, kun se hioi tyyliään 90-luvun alussa. Sittemmin tyyliin on tarttunut myös sinfonisempia elementtejä. Yhtye hajosi vuonna 2003, mutta teki hienon paluun vuoden 2008 Communion-albumillaan. Viime vuonna ilmestyi kahdeksas pitkäsoitto The Great Mass.

The Year Of The Goat istuu osaltaan samantyyliseen occult rock -kerhoon kuin The Devil’s Blood. Puhtaasti laulettu, haikean raskas, mustasävyinen ja psykedeelinen tunnelma maistuvat mainiosti myös metallipään makuun.

Kahden päivän liput elokuun Jalometalliin ovat myynnissä Lippupalvelussa ja Oulun Musiikki-Kullaksella. Liput maksavat ennakkoon 75 ja portilta 80 euroa. Yhden päivän liput tulevat myyntiin myöhemmin, kunhan kaikki esiintyjät ja päiväkohtaiset aikataulut on saatu sovittua. Festivaali on sallittu kaiken ikäisille. Oikeudet esiintyjämuutoksiin pidätetään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy