Jalometalli / Marco Järvenpää

Jalometalli 2009Jalometalli-festivaali soi Oulussa jo 12. kertaa elokuun toisena viikonloppuna. Tämän kesän kattausta voisi sanoa yksinkertaisesti parhaaksi koskaan. Löytyy legendaarisia hyvinkin vanhoja uranuurtajia, maailmanluokan nimiä ja paikallista soundia. Tämän vuoden festivaali on siksikin merkittävä, että Jalometalli järjestetään nyt viimeistä kertaa Club Teatrialla.

Jalometalli 2013 pärähtää käyntiin Oulussa Club Teatrialla ja sen piha-alueilla 9. elokuuta. Järjestelyt alkavat ilmeisesti olla loppusuoralla, vai mitä kaikkea tässä täytyy vielä tehdä, Jalometalli-festivaalin promoottori Marco Järvenpää?

Marco: Kyllä kaikki isoimmat kuviot ovat selvillä. Nyt vaan lyödään pikku detaljeja kasaan ja odotellaan sunnuntaita, jolloin päästään rakentamaan aluetta. Tämä aika on kuitenkin raskainta, koska jokainen pienikin asia pitää muistaa ja osata hoitaa ajoissa, ettei tapahdu lapsuksia.

Kuinka on ennakkomyynti sujunut tänä vuonna?

Marco: Ennakoita on liikkunut aiempia vuosia paremmin, mutta toki niitä vielä pitää myydä enemmän, että saavutetaan tavoite.

Oliko tämän vuoden kattaus helppo kasata?

Marco: Oli ja ei. Suurimmaksi osaksi palaset napsahtelivat kohdilleen ihmeenkin helposti, mutta jonkin verran matkan aikana tuli kuoppia vastaan. Vaikeinta oli, kun D.R.I. perui. Ei oikein tiennyt, miten päin olisi ollut, koska bändin perässä on tullut oltua monta vuotta, ja sitten kun sen saa kiinni, ne joutuvat perumaan koko kiertueen. No, näitä tapahtuu silloin tällöin.

Tämän vuoden festivaalilla esiintyy myös hyvin kaukaisia ja harvinaisia nimiä, kuten Hobbs´ Angel Of Death Australiasta ja Blasphemy Kanadasta. Kuinka vaikea näitä ja vastaavia nimiä on ylipäätään saada?

Marco: Tämäntyyliset bändit aiheuttavat jonkin verran hankaluuksia, koska heillä ei ole omaa agenttia hoitamassa neuvotteluja vaan he hoitavat asiat itse. Tämä taas aiheuttaa sen, että neuvottelut saattavat venyä pitkiksi ja muutenkin kaikkien tietojen saaminen on erittäin hankalaa. Se täytyy kyllä kuitenkin sanoa, että esimerkiksi Hobbsin kanssa kaikki onneksi meni kivuttomasti.

Miltä tuntui, kun viimein sait mielestäsi maailman parhaan bändin Slayerin Jalometalliin?

Marco: No, en minä oikein osaa sitä sanoiksi pukea, mutta se menee kyllä ehdottomasti johonkin top10-asioihin, joita mulle on elämässä tapahtunut tai mitä olen saanut aikaiseksi. Sen verran tärkeästä bändistä on kyse.

Slayerissä tapahtui kuluvan kevään aikana ikäviä kokoonpanomuutoksia. Millä mielin katselit tilanteen kehittymistä?

Slayer 2013Marco: En väitä tietäväni asioista sen enempää kuin muutkaan, mutta ei kaikki ihan yllätyksenä tullut. Toki Jeff Hannemanin kuolema iski takaraivoon kuin moukari. No, elämässä sattuu ja tapahtuu, ja eiköhän kaikilla ole aika katsoa vaan eteenpäin.

Nyt kun olet saanut Jalometalliin Slayerin, jota yritit saada sinne ilmeisesti lähes joka vuosi, onko seuraava tavoite asetettu, eli mikä on seuraava lähes mahdoton nimi saada festareille?

Marco: Tulevaisuuden suunnitelmat tehdään vasta festivaalin jälkeen, mutta itselläni on vähän sellainen fiilis, että tietyllä tavalla tämä polku päättyy nyt tähän ja jotain uutta on kehiteltävä, että mielenkiinto tehdä tätä festivaalia pysyy yllä. Saattaahan mielipide tietenkin muuttua, mutta katellaan sitä sitten myöhemmin.

Jalometalli 2013 -kattauksessa on jälleen paljon thrashiä ja vanhan liiton metallia. Onko koskaan käynyt mielessä laajentaa skaalaa jotenkin olennaisesti eri suuntiin?

Marco: On toki, mutta ohjelmasta tulee aina sellainen, mihin se matkan varrella muotoutuu. En minä ala tehdä ohjelmaa sillä mielin, että buukkaanpa nyt viisi thrash-bändiä, kaksi dödis-bändiä jne. Asiat muuttuvat niin monta kertaa matkan varrella, että pitää vain mennä muutama bändi kerrallaan ja katsoa, mitä saa aikaiseksi.

Jalometalli järjestetään tänä vuonna jo 12. kertaa, joista neljällä ensimmäisellä kerralla paikkana toimi Kuusisaari ja sen jälkeen on oltu Club Teatrialla ja sen piha-alueella. Tänä vuonna festivaalimiljöö on jälleen tiensä päässä, kun Jalometalli järjestetään Teatrialla viimeistä kertaa. Paikkojenvaihdokset aiheuttavat aina varmasti lisähaasteita järjestelyihin.

Marco: Tämähän se tilanne on. Tähänkin asiaan palataan tarkemmin tämän vuoden festivaalin jälkeen. Toki on jonkin aikaa tullut liikuttua kylillä silmät auki, jos jotakin toimivaa tulisi vastaan. Toki nämä Oulun vakiomestat ovat tarkasti mielessä, ja niitäkin puntaroidaan. Sen puoleen tässä ei mitään haasteellista ole, aikaansa kutakin ja onhan tiedossa ollut, että jossain vaiheessa tästä tulee lähtö. Ja olemmehan me jo kerran muuttaneet, joten sekään ei ole ihan tuntematon juttu meille.

Jostain luin, että Jalometalli 2014 järjestelyt on jo aloitettu. Onko uusi paikka tiedossa ja uskallatko kertoa tästä vielä mitään?

Marco: Paikka ei ole tiedossa ja järjestelytkin laitettiin vähäksi aikaa jäihin, mutta erilaisilla skenaarioilla olen itse leikitellyt. Teen asiasta myöhemmin kaikille asianosaisille esityksen, ja eiköhän vuosi 2014 siitä sitten lähde muotoutumaan.

Jalometallin lisäksi myös koko Club Teatria joutuu muuttamaan uuden asuntoalueen tieltä. Kokonaan uusi paikka rakennetaan myöhemmin toisaalle, mutta siihen väliin mahtuu pitkä aika, ennen kuin uudessa osoitteessa on valmista ja ovet avautuvat. Mitä tässä välillä tapahtuu?

Marco: Mikään ei ole vielä täysin varmaa, mutta itse olemme asiaan suhtautuneet sillä tavalla, että vuoden vaihteessa muutamme tästä pois. Muutamia paikkoja olemme käyneet katsastamassa, ja kahden tahon kanssa neuvottelemme parhaillaan mahdollisesta muutosta heidän tiloihinsa. Eivätköhän ne väliaikaiset tilatkin jostakin löydy.

Jalometallin tiimoilta on jo ainakin kahtena vuonna käyty Rovaniemellä bändikilpailu, jonka ideana on saada loistavia Lapin alueen metallibändejä esiin ja voittaja pääsee soittamaan Jalometalli-festivaalille. Miksi kilpailu käydään nimenomaan Lapin osalta eikä vaikkapa koko Suomen?

Marco: Pohjoisen skene on meille tärkeä, ja kun Rovaniemeltä sattui löytymään taho, joka halusi kisaa pyörittää, niin eihän sitä kahta kertaa tarvinnut miettiä. Suuret kiitokset Alelle ja Rauli Alaruikalle, kun on jaksanut viedä kisaa eteenpäin. Ouluunkin pitäisi saada vastaava kisa aikaiseksi. Ei ole vaan vielä tahoa, joka sitä alkaisi pyörittää. Itselläni ei aika yksinkertaisesti riitä moiseen ruljanssiin. Voisihan kisaa muuallekin Suomeen levittää, mutta mennään nyt rauhallisin askelin eteenpäin.

Mitä haluat sanoa ihmisille, jotka vielä miettivät Jalometalliin lähtöä mutta eivät ole tehneet lopullista päätöstä? Miksi paikalle kannattaa tulla?

Marco: Kannattaa tulla siksi, että Jalometallissa on ihan uskomaton fiilis eikä vastaavaa pääse muualla Suomessa kokemaan. Elokuun pimeät ja lämpimät illat tuovat oman mausteensa Jalometalliin, ja onhan meillä myös uskomattomat bändit. Täytyy myös korostaa, että harvoin pääsee näkemään ja kokemaan Slayerin kokoista bändiä yhtä intiimissä ympäristössä.

Kiitos.

Marco: Kiitos itsellenne ja nähdään Jalometallissa.

http://www.jalometalli.net

Teksti: Petri Klemetti
Jalometallin yleisökuva: Mikko Törmänen

Kommentoi julkaisua