Jämäkkä paluu juurille – arvostelussa Helheimin uutuusalbumi ”Woduridar”

Kirjoittanut Jesse Kärkkäinen - 29.10.2021

Norjalainen viikinkimetalliyhtye Helheim on kulkenut olemassaolonsa aikana vastaavanlaisen matkan kuin bändikollega Enslaved konsanaan. Uran alkupuolen rujonpuoleinen musta metalli on vuosikymmenten aikana kehittynyt ja muuttanut muotoaan, jonka myötä yhtyeen edellinen kiekko “Rignir” oli jotain hyvinkin erilaista kuin bändin debyyttialbumi “Jormundgand” aikanaan. Orgaanista äänimaailmaa, puhdasta laulua sekä välillä jopa post metal -henkistä tunnelmointia tarjonnut “Rignir” oli jälleen omanlaisensa ilmentymä bändin uran aikana tapahtuneelle nahanluonnille.

Eikä paikalle jämähdetä tälläkään kertaa, sillä 11. studioalbumi “Woduridar” lähestyy yhtyeen esittämää metallimusiikkia jälleen hieman erilaisesta vinkkelistä. Tällä kertaa katse suunnataan menneisyyteen, sillä Helheimin uutuuskiekolla kaikuu se sama raakuus ja raskaus, jota bändi viljeli erityisesti uransa alkupuoliskolla. Viime vuosien tekemisiä ei kuitenkaan ohiteta, sillä puhtaita lauluja ja tunnelmointia on heitetty sekaan reilulla kädellä. Tältä osin homma toimii, sillä “Woduridar” onnistuu väkevällä tavalla yhdistelemään primitiivistä raivoa, synkkää tunnelmaa, raakaa äänimaailmaa sekä melodista kauneutta samaan pakettiin, vaikka bändin uutuusalbumi ei sisältönsä puolesta aivan häränsilmään napsahda.

Biisimateriaalin puolesta “Woduridar” jättää nälkäiseksi. Periaatteessa yhtyeen loihtimat tykittelyt ja tunnelmat toimivat suuren osan kiekon kestosta, mutta jotain jää silti uupumaan. Monessa kohtaa joutuu toteamaan, ettei Helheim raskaimmillaan aivan onnistu kaappaamaan mukaansa ja toisaalta useat melodisemmat hetket eivät nostata ihokarvoja kunnolla pystyyn. Tämä on sääli, sillä jämäkkä nimikkokappale, upea ”Ni s soli sot”, sysisynkkä “Tankesmed” sekä eeppisiin pituuksiin kasvava “Det kommer i bølger” näyttävät, mitä yhtyeen musiikki parhaimmillaan on.

Paljon on tehty kuitenkin oikein, sillä puutteistaan huolimatta “Woduridar” on viihdyttävä paketti. Erityisesti nyt, kun kylmyys ja pimeys valtaavat maan, tuntuu Helheimin uutuusalbumin tunnelmat puhuttelevan hyvinkin voimakkaalla tavalla. Jos haluat saada kaiken irti tästä valottomasta ja synkästä vuodenajasta, kannattaa ottaa ”Woduridar” kuunteluun.

 

7½/10

 

Kappalelista:
1. Vilje av stål
2. Forrang for fiender
3. Woduridar
4. Åndsfilosofen
5. Ni s soli sot
6. Litil vis made
7. Tankesmed
8. Det kommer i bølger
9. Hazzard

Luetuimmat

Uusimmat