Jämäkkää hevimetallia ja turhaa toistoa – arviossa Hammer Kingin uutuusalbumi ”Kingdemonium”

Kirjoittanut Jesse Kärkkäinen - 19.8.2022

Jos soittolistoillasi viihtyvät sellaiset yhtyeet kuin Hammerfall tai Manowar, kannattaa suunnata huomiota Hammer Kingin uutuusalbumiin “Kingdemonium”. Saksassa vuonna 2015 perustettu power/heavy metal -yhtye kulkee melkoisen samanlaisia polkuja kuin metallimusiikin taistelukentillä pidempään mekastaneet taistelutoverinsa. Tarjolla on siis jykeviä kitarariffejä, mahtipontisuutta, eeppisiä tunnelmia sekä mukana hoilattavia kertosäkeitä. Harmittavasti Hammer King ei onnistu täysin vakuuttamaan uutuuskiekollaan.

“Kingdemonium” ei ole missään tapauksessa huono albumi. Hammer King tekee monta asiaa oikein. Kitarariffit ovat pääosin iskeviä ja maukkaita, kappaleissa on miellyttävää tekemisen meininkiä ja soundipuoli tukee ilmaisua juuri oikealla tavalla. Tällä saralla ei valitettavaa löydy, paketissa on paljon hyvää. Suurimmat ongelmat liittyvät albumin liian pitkään kestoon, joka vesittää muuten mainiosti rullaavan kokonaisuuden.

Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2022 →

Albumin hyvät ja huonot puolet tiivistyvät osuvasti kiekon avauskappaleeseen. “Invisible King” on täynnä vahvaa suorittamista: musiikki toimii, riffit ovat jämäköitä ja kertosäkeen mukana tekee mieli laulaa jo ensimmäisellä kuuntelukerralla. Tätä samaa albumilta löytyy enemmänkin. Toistoa on kuitenkin aivan liikaa. Varsinkin kertosäettä hoilataan niin pitkään ja hartaasti, että tämä saa lopulta turhautumaan koko kappaleeseen. Sama ongelma toistuu pitkin kiekkoa, sillä tiettyjä osioita veivataan puuduttavuuteen saakka. Albumin kestosta olisi helposti voinut leikata varttitunnin pois, eikä tämä näkyisi missään.

On oikeastaan sääli, ettei Hammer Kingin uutukainen saavuta täyttä potentiaaliaan. Yhtyeen meininki on parhaimmillaan erittäin nautittavaa, vaikka kokonaisuus ei ole tasapainossa olekaan. Kappaleita napakoittamalla ja kiekon kestoa tiivistämällä “Kingdemonium” toimisi huomattavasti paremmin. Yhtyeen seuraavaa askelta jää kaikesta huolimatta odottamaan suurella mielenkiinnolla. Ongelmineenkin “Kingdemonium” osoittaa, että Hammer Kingillä on rahkeita todelliseen täysosumaan.

Kappalelista:

 1. Invisible King
 2. Pariah is my Name
 3. We Shall Rise
 4. Live Long, Die Nasty
 5. The 7th of the 7 Kings
 6. Kingdemonium
 7. Other Kingdoms Fall
 8. The Four Horsemen
 9. Guardians of the Realm
 10. Age of Urizen
 11. Mark of the Beast