James Michael Sixx A.M.:sta ”Mikäli bändimme ei enää kehity, olisi ehkä parasta lopettaa”

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 29.4.2016

Sixx A.M. 2016Yhdysvaltalainen rock-yhtye Sixx A.M. julkaisi tänään 29. päivä huhtikuuta uuden ”Prayers For The Damned” -nimisen albuminsa. Sixx. A.M.:in laulaja James Michael kertoo Kaaoszinen haastattelussaan muun muassa yhtyeen tulevasta tupla-albumista, sanoman merkityksestä ja siitä, millaista on olla sekä laulaja että tuottaja bändissä.

Kuinka vuosi 2016 on kohdellut teitä tähän mennessä?

James: Voi luoja. Tämä on ollut tähän asti mahtava vuosi. Olemme tekemässä uutta albumia. Vuosi on ollut käännekohta bändillemme; sen jälkeen kun Mötley Crue lopetti, Nikki on pystynyt antamaan kaikkensa Sixx:A.M.:ille, ja niin olemme tehneet myös me muut. Vaikka kohta tulee kymmenen vuotta “Heroin Diariesin” -julkaisusta, tämä tuntuu olevan Sixx:A.M.:in alku. Lisäksi valmistelemme kiertuetta alkavaksi noin kuukauden päästä.

Olette julkaisemassa tupla-albumia “Prayers For The Damned”, jonka ensimmäinen osa julkaistaan huhtikuun lopussa Seven Eleven Musicin kautta. Kertoisitko meille hieman albumin tekoprosessista? Oliko teillä alunperin suunnitelma tehdä tupla-albumi vai selvisikö se vasta myöhemmin?

Sixx A.M. Prayers For The Damned Vol 1 2016James: Hyvä kysymys; oikeastaan tupla-albumin tekeminen oli erittäin tietoista. Tupla-albumeilla on hieman huono maine, koska yleensä bändit menevät studioon ja niillä on muutama ylimääräinen biisi, joiden pohjalta päätetään rakentaa toinen albumi. Me taas tiesimme alusta asti, että teemme tupla-albumin, jota varten on tehtävä paljon musiikkia. Tavallaan teimme sen siksi, että meillä ei aiemmin ole ollut tarpeeksi aikaa bändille ja yritämme nyt polkaista sen kunnolla käyntiin. Tämä albumi tulee olemaan käännekohta meidän aikajanallamme.

Oletteko hermostuneita siitä, millaista tupla-albumin julkaiseminen tulee olemaan?

James: En, sillä fanit odottavat uutta materiaalia bändiltämme todella paljon, joten haluamme myös antaa sitä heille. Olemme todella innoissamme, sillä tämä mahdollistaa myös paljon kiertämistä. Emme ole lainkaan hermostuneita vaan innoissamme, voisimmepa julkaista molemmat albumit yhtä aikaa.

Millainen tarina ja yhteys albumien välillä on?

James: Bändimme musiikilla on aina piilevä teema taustalla. Ensimmäisessä osassa olemme hakeneet uudenlaista energiaa ja omistautumista, mutta osilla on yhtenäinen, jatkuva teema. Musiikkimme heijastaa sitä, mitä maailmalla tapahtuu, ja yrittää saada ihmiset yhdistymään erilaisuuksista huolimatta. Kokonaisuus alkaa tästä, ja jatkuvana teemana on taistelu hyvän ja pahan välillä monella eri tasolla. Yksi biisi esimerkiksi on kirjoitettu Pariisin terrori-iskujen tuloksena.

Mainitsit Pariisin iskut. Hermostuttaako sinua jollain tasolla Eurooppaan kesällä tuleminen näiden tapahtumien takia?

James: Toki, epävakaus on normaali reaktio asioiden tämänhetkiseen tilaan. Turvallisuus on otettu itsestäänselvyytenä, mutta näin ei enää ole. Mutta mielestäni tällaiset tragediat vahvistavat meitä, niiden seurauksena voimme yhdistyä ja tukea toisiamme, emmekä saa antaa niiden pysäyttää meitä.

Jep, koska luovuttaminen merkitsisi, että terroristit ikään kuin voittavat.

James: Se on totta. Kun kauheita asioita tapahtuu, on oltava vahva ja rohkea ja tukea toisia. Pitää osoittaa tosissaan, että välittää muista eikä käännä selkäänsä tai sulje ovea.

Niinpä. Olen kuunnellut albumianne jo aika monta kertaa ja olen todella vaikuttunut lauluosuuksistasi, jotka ovat mielestäni varsin monipuolisia. Yritätkö aina haastaa itsesi äänesi kanssa?

Sixx A.M. 2015James: Hyvä kysymys, johon vastaus on ”kyllä”. Muusikot yleensäkin pyrkivät aina haastamaan itsensä ja tekemään aina parhaansa. Vielä tärkeämpää on, että sanomamme esitetään vahvojen tunteiden kautta. Se puolestaan lähtee aina vahvoista sanoituksista. Meille on tärkeää, että pystymme seisomaan sanomamme takana.

Toimit myös tuottajana ja tuotit kolme ensimmäistä albumianne. Olitko tuottajana myös tällä albumilla?

James: Kyllä. Se on minun roolini Sixx: A.M.:ssa biisien kirjoittamisen lisäksi. Olen myös todella onnellinen, että minulla on se mahdollisuus.

Kuinka vaikeaa on tuottaa biisejä omille albumeille ja olla niin sanotusti tuomarina omalle musiikilleen?

James: Se voisi olla haastavaa, mutta meidän tapauksessa luotamme toisiimme paljon. Nikki ja DJ luottavat minuun, joten koen, että on kunnia tehdä tätä työtä. Tunnen suurta vastuuta tehdä sen siten, että kaikkien jälki näkyy albumilla.

Kaikilla menestyille bändeillä on oma identiteettinsä. Tuntuuko, että olette löytäneet omanne vai etsittekö sitä vielä?

James: Bändien pitäisi mielestäni etsiä jatkuvasti identiteettiään.  Jos bändi ei enää kehity, olisi ehkä parasta lopettaa. Tämä on meidän kymmenes vuotemme yhdessä, ja mielestäni olemme kehittyneet jännittävillä tavoilla. Meillä oma oma selkeä soundimme. Ihmisille pitää antaa sitä, mitä he odottavat, mutta samalla myös työntää heitä pois omalta mukavuusalueeltaan ja tarjota jotain uutta.

Olen täysin samaa mieltä kanssasi. Guns’n’Rosesin uudelleenyhdistyminen on puhuttanut paljon viime aikoina netissä. Mikä on yleinen mielipiteesi bändien paluusta?

James: Esimerkiksi Guns’n’Rosesin tapauksessa fanin on vaikea olla innostumatta asiasta. Kyse on aina musiikista. On hieno asia, jos pystytään laittamaan erimielisyydet sivuun ja palaamaan yhteen. Mielestäni kaiken on lähdettävä musiikista, mutta joskus pelkät bisnessyyt riittävät.

Kiitos paljon ajastasi ja onnea tulevaan! Mitä haluaisit sanoa suomalaisille, jotka lukevat haastattelusi?

James: Kiitos tuestanne! Olemme innostuneita tulevasta tupla-albumista. Kiitos paljon ja kertokaa kaikille, että olemme tulossa!

https://open.spotify.com/album/0hMPPqOR9n6XSia99Rw6t7

Haastattelu: Arto Mäenpää

Luetuimmat

Uusimmat