Jamey Jasta

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 19.7.2011

Hatebreedin vokalistina tutuksi tullut Jamey Jasta julkaisee ”Jasta” -nimeä kantavan sooloalbuminsa heinäkuun 26. päivä Century Media Recordsin kautta. Saimme miehen kiinni Lontoosta vähän ennen Kerrang! Awardseja ja kyselimme hieman miehen mietteitä Suomesta sekä tulevasta sooloalbumista. Lue lisää nähdäksesi koko haastattelu.

Terve. Mitäs itsellesi kuuluu tällä hetkellä?

Jamey: Pelkästään hyvää. Saavuin juuri Century Median toimistolle Lontoossa, jossa teen tällä hetkellä haastatteluita. Minulle kuuluu oikein hyvää siis.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Olet soittanut Suomessa muutaman kerran urallasi, viimeisimpänä Hatebreedin kanssa Nummirockissa, muistatko siitä tapahtumasta jotain?

Jamey: Nummirokin keikka oli mahtava – soitimme keskellä yötä keskellä metsää. Monet ihmiset kyselevät keikasta, koska siitä on Youtubessa erittäin hyvälaatuista videota ja ihmiset todella tykkäsivät keikasta. Se oli todella hienoa, että ihmiset jaksoivat valvoa niin myöhään nähdäksemme meidät. Festareilla oli kaltaisiamme bändejä vähän, joten pelkäsimme hieman että miten ihmiset meidät ottavat vastaan, mutta keikka oli silti todella hyvä.

Mennään suoraan asiaan eli tulevaan sooloalbumiisi, joka kulkee nimellä ”Jasta”, ja julkaistaan tosiaan heinäkuun 26. päivä Century Median kautta. Voisitko kertoa hieman levyn nauhoitusprosessista: oliko se tyypillinen nauhoitusprojekti vai erosiko jotenkin tavallisesta?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jamey: Se erosi valtavasti, aivan alusta lähtien albumin promoamisesta, ja se oli kuin uusi kokemus. Nauhoitimme levyä muutamana päivänä kuukaudessa vuodesta 2008 lähtien tämän vuoden alkuun asti. Mietimme, voimmeko ottaa vaikutteita esimerkiksi Ozzy Osbournesta, Iron Maidenista, Machine Headista, Panterasta sekä erilaisista hardcoregenreistä ja yhdistää ne yhteen. Tuloksena oli albumi, joka on sekoitus kaikkia vaikutteitani.

Voitko kertoa hieman kappaleista yleisesti, miten ne eroavat esimerkiksi kappaleista, joita kirjoitat Hatebreedissä?

Jamey: Näissä kappaleissa suurin ero Hatebreediin on luultavasti se, että kirjoitan niitä yhdessä idean ja melodian kanssa. Lähestymistapa kappaleille on paljon erilaisempi ja luulenkin, että myös sen takia kappaleet kuulostavat erilaisemmalta kuin ne kuulostavat esimerkiksi Hatebreedissä. Kokeilin kappaleissa myös erilaisia virityksiä, joka luo siihen kauttaaltaan hieman kokeilevamman tunnelman. Hatebreedissä minulla on tietty kaava, minkä mukaan kirjoitan, mutta tällä albumilla en käyttänyt kyseistä kaavaa.

Kun kirjoitan Hatebreedin kappaleita mietin, että miten saisin yleisön hulluksi. Itselleni tämä levy on enemmänkin sitä kun huudan itselleni peilin edessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Albumilla vierailee paljon eri muusikoita. Kuinka päädyit tekemään työtä heidän kanssaan?

Jamey: Mike Vallely on skeittauksen legenda ja arvostan häntä todella paljon. Tykkään asioista mitä hän on tuonut skeittaukseen sekä myös siitä, että mies on osallistunut moniin erilaisiin projekteihin kuten esimerkiksi musiikkiin sekä elokuviin. Hän on laulanut Black Flagille muutamalla keikalla, josta sainkin idean pyytää hänet mukaan albumille. Halusin tehdä vähän metallisemman kappaleen, joka olisi myös hänelle vähän erilainen ja hän pääsisi kokeilemaan uusia asioita. Kappaleesta tuli todella hyvä ja toivon, että siitä tulisi albumin ensimmäinen video.

”The Fearless Must Endure” kappaleessa on hieman Iron Maiden -tyylinen meininki ja halusin Zakk Wylden mukaan kyseiseen kappaleeseen. En aluksi meinannut julkaista edes kyseistä kappaletta, mutta hyvä ystäväni vaati, että laitan sen albumille ja otan Zakkin siihen mukaan. Laitoin Zakkille kappaleen ja hän lähetti minulle 40 erilaista kitarasooloa, jonka jälkeen valitsin mielestäni parhaimman kappaleelle. Siitä on myös olemassa hieman raskaampi versio, joka tulee olemaan albumin bonus kappaleena. Olen siitä todella iloinen, että kappale on saanut radiosoittoa hyvin.

Mitä voit kertoa albumin lyriikoista?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jamey: Jokaisen kappaleen takana on erilainen motivaatio sekä teema. Ensimmäinen kappale nimeltä ”Walk That Path Alone” kertoo risteyksestä, joka on elämän tiellä. Toinen tie vie oikeaan ja toinen tie väärään. Kaikki pahat asiat kuten huumeet, köyhyys, pahoinpitelyt ja niin edelleen vetävät sinua toiseen suuntaan kunnes sinun on itse tehtävä valinta, että haistatat niille pitkät ja valitset oikean tien.

Toinen kappale nimeltä ”Mourn The Illusion” kertoo unesta jonka näin. Minulla oli vaikeuksia saada nukuttua 12-16 vuoden iässä ja näin usein painajaisia, että irtaudun omasta kehostani. Kerran näin semmoisen unen, että jokin musta olento otti minut valtaansa. Minusta tuntui siltä, kuin olisin tukehtumassa. Uneni jatkui vaikka kuvittelin jo heränneeni siitä. Menin peilille ja silmäni olivat kokonaan mustat. Näin, että silmieni sisällä oli jokin, joka yritti koskettaa minua vaikka minulla ei ollut silmiä. Jos on olemassa henkimaailma ja henkiä, jotka yrittävät saada halunsa täytettyä ihmisten välityksellä luulen, että olin yksi tälläisistä ihmisistä. Sen takia kirjoitin kappaleen kyseisestä aiheesta. Kappale siis kertoo siitä kuinka näet sielullasi itsesi, mutta et pysty tekemään asialle mitään etkä palaamaan takaisin ruumiiseesi.

Oletko koskaan levyä nauhoittaessasi kokenut jotain epänormaalia, mitä et ole pystynyt sanoin kuvailemaan?

Jamey: Koko ajan, koska näen monesti asioita, joita en voi pukea sanoiksi. Lapsena näin erikoisia unia ja herätessäni kirjoitin ne ylös. Myös tulevalla ”Jasta”-albumilla on yksi kappale, joka käsittelee näitä asioita, mutta siinä niitä ei käsitellä perinpohjaisesti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Uskotko aaveisiin ja elämään Maan ulkopuolella, tai onko sinulla ystäviä, jotka ovat nähneet aaveita?

Jamey: Uskon kyllä, että se on hyvin mahdollista, ja itse asiassa pari ystävääni on nähnytkin aaveita.

Sinulla tuntuu olevan kokoajan meneillään monta eri projektia. Mikä pitää sinut motivoituneena?

Jamey: Kirjoittaminen on minulle tavallaan kuin ruokaa. Jos en pääse kirjoittamaan uusia riffejä ja kappaleita, tulen nopeasti todella janoiseksi ja nälkäiseksi ja minulle tulee pakottava tarve alkaa kirjoittamaan. Se on tavallaan voima, joka minua ohjaa enkä voi sitä pysäyttää. Kirjoittaisin silti kappaleita vaikka minulla ei faneja kauheasti olisikaan, koska en osaisi elää ilman sitä. Se on myöskin todella palkitsevaa, kun huomaa luoneensa jotain, mistä monet ihmiset pitävät. En vaihtaisi sitä tunnetta mihinkään.

Minulla on myös paljon tavoitteita. Kun haastattelin Metallicaa viisi vuotta sitten mietin, että haluaisin soittaa joku päivä heidän kanssaan. Nyt siitä on kulunut seitsemän vuotta ja se ei ole vieläkään tapahtunut, mutta silti odotan, että jonain kauniina päivänä se vielä tapahtuu.

Hatebreedin edellinen albumi tuli vuonna 2009. Kuinka pitkällä on uuden albumin kirjoittaminen?

Jamey: Olen kirjoittanut lyriikat noin seitsemään eri kappaleeseen ja meillä on musiikki olemassa noin seitsemään eri kappaleeseen. Meidän basisti Chris Beattie auttaa minua albumin kanssa ja hän on tähän mennessä jo auttanut minua enemmän kuin koskaan yhdenkään Hatebreed -albumin kanssa. Hän on aikaisemmin auttanut minua mm. kappaleissa ”To The Threshold” sekä ”Hands Of A Dying Man” ja olen pitänyt noista kappaleista todella paljon. Koska me  molemmat työstämme materiaalia uskon, että albumi valmistuu nopeasti ja siitä tulee todella old school – vaikutteinen, mutta silti brutaali. Albumi ei tule olemaan kauhean melodinen, eikä siinä kuulla puhdasta laulua vaan se tulee olemaan täyttä tykitystä alusta loppuun.

Koska aiotte julkaista albumin?

Jamey: Tavoitteemme on saada albumi ulos ennen kesäkuuta, jotta saisimme soittaa uutta materiaalia ensi kesänä Euroopan festivaaleilla.

Hieman tulevaisuuden suunnitelmistanne. Onko tulossa Suomen keikkoja?

Jamey: Meidän oli tarkoitus tulla Suomeen elokuussa, mutta lentomme eivät sopineet yhteen Ranskan festivaalin kanssa, joten jouduimme perumaan keikan. Toivon kuitenkin, että pääsisimme Suomeen ensi vuonna koska pidin maastanne todella paljon ja keikat sielä ovat olleet hyviä. Toivottavasti seuraavalla kerralla kun tulemme saamme soittaa kokonaisen keikan pääesiintyjänä, jotta saisimme soittaa enemmän kappaleita teille.

Viimeisenä kysymyksenä.. In Flamesilta tuli oma viski ja Motörheadilta viini. Mikä tuote Hatebreedilta tulisi?

Jamey: Jos saisin valita meille oman tuotteen sen täytyisi olla jotain terveellistä.

Elät siis terveellisesti?

Jamey: Yritän ainakin, heh. Haluaisin meille ehkä energiajuoman, jossa ei olisi ollenkaan sokeria. Se olisi hyvä vaihtoehto meille.

Kiitos haastattelusta ja onnea ja menestystä uuden levyn suhteen. Onko sinulla loppuun jotakin sanottavaa suomalaisille faneillenne?

Jamey: Kiitoksia tuestanne vuosien ajan. Toivottavasti Suomesta tulisi pysyvä etappi meidän Euroopan kiertueillamme ja saisimme soittaa sielä useammin. Mikäli haluat ajankohtaista infoa tekemisistäni, seuraa twitteriäni tai omaa Facebook -profiiliani.