Japanilaista eksotiikkaa Metal Capital Festivalissa: haastattelussa melodista black metalia tahkoava Ethereal Sin

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 16.6.2022

Japanilainen melodista black metalia vuodesta 1997 asti soittanut Ethereal Sin on yksi kesän ehdottomasti eksoottisimmista yhtyeistä Suomessa. Bändi nousee tänä viikonloppuna Oulun raviradalla järjestettävän Metal Capital Festivalin Kaaos stagelle lauantaina 18. päivä kesäkuuta kello 21.30. Kaaoszine tavoitti sähköpostitse parhaillaan Suomeen matkaavan yhtyeen laulajan Yama Darkblazen ja kyseli tältä hieman kuulumisia tulevan keikan alla. Voit lukea haastattelun kokonaisuudessaan tästä:

Terve vaan Ethereal Sinin leiriin. Miten vuoden 2022 kesä on mennyt tähän asti?

Yama Darkblaze: Moi Kaaoszinen lukijat ja kaikki Suomen hevarit! Olemme työstäneet uuden albumin äänityksiä tänä vuonna, ja etsineet myös uutta jäsentä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Maailmastamme on tullut hyvin erilainen viimeisen kahden ja puolen vuoden aikana. Miten se on vaikuttanut teihin ja Ethereal Siniin?

Yama Darkblaze: Odottamattomia ja valitettavia muutoksia todellakin. Meille, ja uskoakseni monille muille bändeille suurin ongelma on ollut se, ettemme voi soittaa livekeikkoja kuten ennen. Sekä kansainvälisiä että paikallisia esityksiä on jouduttu karsimaan. Se on vaikuttanut meihin paljon, koska meillä on aina ollut enemmän keikkoja ulkomailla kuin Japanissa.

Monet bändit ovat olleet hyvin luovalla tuulella näinä vaikeina aikoina, ja kirjoittaneet paljon musiikkia, kuten tekin, kun julkaisitte ”Time Of Requiem Part 1.” -albumin elokuussa 2021. Oletteko tehneet enemmänkin musiikkia albumin julkaisun jälkeen, ja oliko helppoa löytää luovuutta maailmassa, jossa kaikki on hidastunut?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yama Darkblaze: Kyllä, meillä on ollut enemmän aikaa keskittyä biisien kirjoittamiseen ja seuraavan albumin suunnitteluun. Ikävä kyllä meidän on ollut pakko hyväksyä, että elämämme ovat muuttuneet, eivätkä kaikki jäsenemme pystyneet omistautumaan bändille entiseen tapaan. Oli vaikeaa pitää bändi koossa, kun emme voineet edes tavata toisiamme. Uuden jäsenen löytäminen ei myöskään ole ollut helppoa näin paskassa tilanteessa, yhden jäsenen lähtö ja toisen haku ovat hidastaneet meitä entisestään.

Olette tulossa ensimmäiselle Suomen-keikallenne Metal Capital Festivaliin kesäkuussa. Kuinka innoissanne odotatte pääsevänne vihdoin soittamaan Suomeen?

Yama Darkblaze: Hurjasti! Suomessa esiintyminen on yksi unelmistani. Minulla on useita kaveribändejä Suomessa, erityisesti Oulun alueella. Festareilla on muitakin tuntemiani bändejä, ja olemme ylpeitä siitä, että ensimmäinen Suomen-keikkamme tulee olemaan ensimmäisillä Metal Capital Festivaleilla.

Suomessa vaikuttaa siltä, että väkijoukot ovat hiljalleen palaamassa livekeikoille, mutta prosessi saada asiain tola entiselle tasolle tulee olemaan pitkä. Miten Japanin metalliskene on toipunut? Pelottaako väkeä vielä keikat vai onko elämä jo normalisoitunut sielläpäin?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yama Darkblaze: Valitettavasti Japanin skene ei ole yhtään paremmassa jamassa. Esitysten määrä kasvaa, mutta entiseen on vielä matkaa. En edes tiedä onko meillä mahdollisuutta palata tuttuun ja turvalliseen. Vaikka rajoituksia poistetaan, ihmiset ovat hyvin varovaisia ja tietoisia naapureidensa uteliaista silmäpareista. Hyvin tyypillistä Japanille. Nyt ihmiset määrittelevät omat sääntönsä välttääkseen ongelmia, ja vaikka he voisivat vetää tapahtumia, monet keikkapaikat eivät halua ottaa riskejä, joten he pitävät maksimiyleisömäärän puolessa kapasiteetissa. Covidin jälkeen suoratoistoesitykset ovat menestyneet, ja pelkään että siitä on tulossa alan uusi normi.

Aiotteko soittaa paljon uusia biisejänne vai tuleeko Suomen-keikasta enemmänkin ”parhaat hitit” -kattaus?

Yama Darkblaze: Suunnitelmissa on soittaa enimmäkseen uusia biisejä. Mutta onhan meillä tietysti perinteiset keikkabiisit. Olemme koonneet parhaan mahdollisen soittolistan ensimmäiseen esitykseemme Suomessa.

Ethereal Sin ei ole Suomessa kovin tunnettu, joten miten kuvailisit bändiä ihmiselle, joka ei ole koskaan ennen kuullut teistä? Mitä voimme keikalta odottaa?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yama Darkblaze: Ethereal Sin perustettiin vuonna 1997, joten me emme todellakaan soita mitään modernia äärimetallia. Me olemme vanhuksia! Haha. Olemme lisänneet eurooppalaiseen heviin hieman japanilaista makua, kuten kulttuuria, legendoja ja soittimia, ehkä siinä on yksinkertaisin selitys? Sinfoniaa, melodista, pakanallista black metalia, siinä meidän tyylimme, mutta se on hieman turhan pitkä ja monimutkainen lista, joten kutsumme tyyliämme kaihomieliseksi black metaliksi. Olisi siistiä, jos voisimme ottaa mukaan kaikki välineet teatraaliselle show’lle, mutta rajoitusten takia tuomme paikalle itsemme ja esityksemme!

Miltä bändin tulevaisuus näyttää? Millaisia suunnitelmia teillä on?

Yama Darkblaze: Työstämme uutta albumia jatkoksi edelliselle, ”Time Of Requiem – Part 1.”, toivottavasti vielä tänä vuonna. Ja meillä on myös suunnitelmia lähteä kiertueelle Etelä-Eurooppaan tämän vuoden lokakuussa Fleshgod Apocalypsen lämppäriksi.

Erittäin paljon kiitoksia tästä juttutuokiosta ja hyvää jatkoa teille. Onko jotain viestiä niille, jotka ovat tulossa keikallenne Metal Capital Festivaliin parin viikon päästä?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yama Darkblaze: Suomalaiset hevibändit ovat Japanissa hyvin tunnettuja ja promoottorina olen kutsunut ja työskennellyt niistä monen kanssa. Mutta kun tilanne käännetään toisinpäin, japanilaisille bändeille ei ole tavallista soittaa Suomessa. Toivon, että suomalaiset hevarit tarttuvat tähän tilaisuuteen! Olemme otettuja saadessamme soittaa Metal Capital Festivalilla. Matkustamme kevyesti, mutta meillä on myös uusia fanituotteita. Nähdään Kaaos stagella lauantaina.

Musta liekki palakoon aina!

Kääntänyt: Kristiina Levo