Järjestän keikkoja – siis olen? Osa 1: Metallihelvetti

Kirjoittanut Rudi Peltonen - 10.11.2016
mdbyleisöä1
Kuva: Jarmo Hänninen

Viime vuosina on saanut harmillisesti kuulla ja todistaa, kuinka erinäisiä tapahtumia vaivaa yleisökato. Eikö live-musiikki enää kiinnosta? Eikö Youtube-sukupolvi enää jaksa raahautua paikalle todistamaan live-bändien meininkiä, kun ”kokemuksen” saa kotisohvalle netin kautta. Vai onko tarjonta jo niin laajaa, että vain isoimmat bändit vetävät yleisöä? Suomessakin toimii ammattimaisten keikkajärjestäjien ohella liuta porukoita, jotka järjestävät tapahtumia rakkaudesta musiikkiin. Otimme siis yhteyttä muutamiin keikkajärjestäjiin ja kyselimme, missä mennään. Päästetään ääneen ensimmäisenä monille tuttu Metallihelvetti ja Mikko Mäkinen.

metallihellKetä oikein olette ja mihin järkkäilette keikkoja?

– Metallihelvetti. Meitä on yhteensä reilu kymmenen miestä ja naista. Järkkäämme keikkoja pääosin Turussa, mutta Helsinkiin ja muihinkin kaupunkeihin lipsahdetaan silloin tällöin myös.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Millainen on porukkanne historia?

– Meikäläinen pyöritti Metallihelvetti-nimistä radio-ohjelmaa kesästä 2010 alkaen Zoom FM -paikallisradiossa. Siinä sitten WCH lopetteli juuri toimintaansa, ja sieltä ajautui Salmisen Kalle ensimmäisenä mukaan. Aloitimme Turun Klubilla ilmaisten ”demobändi”-iltojen kanssa, siitä aloimme sitten järjestää viikonloppukeikkaa, ihan maksullista sellaista. Porukkaa tuli lisää mukaan. Heleniuksen Jussi tuli mukaan myöhemmässä vaiheessa. Tämän jälkeen päätettiin järjestää ensimmäinen Turku Saatanalle. Siitä sitten on ”kasvettu” ja monimuotoistuttu.

Muistatko ensimmäisen järjestämänne keikan? Mikä se oli, ja mikä ajoi järjestämään tämän keikan? Eli mikä itse asiassa toi sinut/teidät tälle alalle?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Tiistaikeikka ja soittamassa ainakin Mormant De Snagov. Haluttiin tarjota live-mahdollisuuksia turkulaisille ”ug”-metallibändeille ja yleisölle.

sawhillsacrifice_turkusaatanalle
Kuva: Kristian Kankare (Turku Saatanalle)

Miten näet live-keikkojen tilan nykyään? On esimerkiksi sanottu, etteivät nuoret enää käy bändien keikoilla. Onko tämä tarua vai totta – eli ukkoutuuko keikkayleisö?

– No, aika paskaltahan se näyttää, heh – siis jos katsoo vain tätä ug-puolta. Eivätkä nuoret tunnu oikein liikkuvan nykyään, tai sitten aika on kullannut muistot vanhoista keikoista. Kyllähän tuon meidän Turun keikoilla huomaa: yleisö on keskimäärin semmoista 30+-sarjaa. Mutta sitten toisaalta Turku Saatanalle IV myi loppuun, Tampereella vaikuttaa olevan hyvä pöhinä, Steelfest vetää joka vuosi hyvin jne. Ei tästä ota selvää, voi kun ottaisikin. Tehtäisiin kartanorahat helposti.

Mikä on keikkojen järjestämisessä parasta? Entä rassaavinta?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Parasta? Just nyt Kuolema II:n jälkeen ei mikään, hoh. No ei, kyllähän festari/keikka täysin onnistuessaan on vitun hienoa. Näkee, että yleisö ja bändit tykkää. Stressaavinta on sitten se kaikki muu. Plus itse tapahtuma.

Miten haalitte bändit tapahtumiinne? Mitä pidätte perusteena buukkauksille? Onko jotain tiettyjä genrerajoja? Voivatko bändit ottaa suoraan yhteyttä johonkin?

– Meitä lähestytään tai mietimme kimpassa, mitä bändiä/bändejä halutaan tuoda keikalle. Meillä rajat vedetään tuonne ug-puolelle, joten power metalia ei välttämättä kannata heti tarjota. Sähköpostia voi aina laittaa suoraan: mikko@metallihelvetti.net. Huonosti vastailen, mutta joka bändi tsekataan ja jää kyllä mieleen. Jos ei ikinä lähestytä, vika on silloin tietysti bändissä, heh.

Mikä on mieleenpainuvin järjestämäsi keikka ja miksi? Entä nähty keikka?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Pitää mainita tietysti tuo viimeisin Turku Saatanalle. Loppuunmyyty festari ja kovia bändejä, mm. Clandestine Blaze ja Mgla. Se on ehdottomasti tapahtumana kovin [ja seuraava Turku Saatanalle järjestetään jälleen helmikuussa 2017, toim. huom.]. Yksittäisenä keikkana jokainen Inferian keikka.

Nähdyistä keikoista kovimpia ovat Dissection Nummirockissa ja Wienissä vanhassa teurastamossa nähty Neurosiksen reilu parituntinen keikka, joka veti polvilleen.

Entä mitä tulevaa keikkaa odotat eniten?

In The Woodsia! Bändi on 26.11. Kuudennella linjalla. Olen 22 vuotta digannut bändistä, ja nyt saa mahdollisuuden nähdä sen livenä. Pakko sekin oli itse tuoda maahan, perkele, kun muut eivät tuo. Myös Misthyrming Turku Saatanalle V:ssa ns. kovettaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jos saisit täydellisen vapauden, mitkä kolme artistia haluaisit keikalle ja minne?

– Darkthrone Kantiksen alakertaan. Inferia voi lämpätä. Ei sitä muuta tarvitse.

Mitä terveisiä tai neuvoja haluaisit sanoa uusille keikkajärjestäjille tai sellaiseksi suunnitteleville?

– Hommaa vitusti rahaa, kärsivällisyyttä, aikaa ja läheisiltä ymmärrystä. Opi pettymään, paljon.

Entäpä terveiset yleisölle?

– Kiitos, olette loistavaa porukkaa. Ja aktivoitukaa, oikeasti.

Mikä on seuraava järjestämänne tapahtuma? Miksi sinne kannattaa saapua?

– Jo mainittu In The Woods 26.11. Helsingissä Kuudennella linjalla. Yksinkertaisesti, koska In The Woods. 

Ja lopuksi luonnollisesti sana on vapaa – mitä jäi vielä kertomatta?

– Lupaan, ettei järjestetä enää yhtään death metal -festaria! Ehkä.

Metallihelvetti Facebookissa

Haastattelu: Rudi Peltonen
Kuvat Kaaoszinen arkistokuvia: Jarmo Hänninen, Kristian Kankare ja Markus Helander

Järjestätkö keikkoja jossakin päin Suomea? Ilmianna itsesi kertoaksesi omat näkemyksesi aiheesta. Ota yhteyttä rudi.kaaoszine@gmail.com.

Luetuimmat

Uusimmat