Järjestän keikkoja – siis olen? Osa 3: Jyrmy
Viime vuosina on saanut harmillisesti kuulla ja todistaa, kuinka erinäisiä tapahtumia vaivaa yleisökato. Eikö live-musiikki enää kiinnosta? Eikö Youtube-sukupolvi enää jaksa raahautua paikalle todistamaan bändejä livenä, kun ”kokemuksen” saa kotisohvalle netin kautta. Vai onko tarjonta jo niin laajaa, että vain isoimmat bändit vetävät yleisöä? Suomessakin toimii ammattimaisten keikkajärjestäjien ohella liuta porukoita, jotka järjestävät tapahtumia rakkaudesta musiikkiin. Otimme siis yhteyttä muutamiin keikkajärjestäjiin ja kyselimme, missä mennään. Tällä kertaa kysymyksiin vastaili Jyväskylän raskaan musiikin yhdistyksen (eli Jyrmyn) puheenjohtaja Iiro Laitinen.
Jyväskylän raskaan musiikin yhdistys ry (tuttavallisesti JYRMY) on perustettu syksyllä 2012, ja yhdistyksen pääasiallinen tarkoitus on elävöittää ja tukea paikallista raskaan musiikin kulttuuria; tätä tehdään esimerkiksi keikkoja järjestämällä. Jyrmyn toimintaa pyörittää 8-henkinen hallitus, jonka jäsenillä on erilaisia lähtökohtia: hallituksesta löytyy niin muusikko, kirjastontäti kuin media-alan opiskelijakin. Yhteisenä tekijänä hallituksen jäsenillä on Iiro Laitisen mukaan intohimo raskasta säveltaidetta kohtaan. Toimintaa pyöritetään täysin vapaaehtoisesti, rakkaudesta lajiin.
Keikkoja Jyrmy järkkäilee ainoastaan Jyväskylässä, tällä hetkellä pääsääntöisesti Katseessa. Vuosien mittaan tapahtumia on järjestetty niin Ilokivessä, Red Neckissä kuin Rentukassakin, mutta nyt on päädytty Katseeseen. Laitinen kiittelee, että tuon paikan kanssa hommat ovat toimineet hyvin ja nykyisellään uusien omistajien myötä keikat ovat olleet tapahtumateknisesti mukavia toteuttaa – ja onhan Katse toki ihan kaupungin ydinkeskustassa.
Yhdistyksen historiikista nykyinen puheenjohtaja listaa, että vuosien mittaan yhdistyksen toimintaa pyörittävä hallitus on kokenut paljon muutoksia, mutta ns. ytimessä on kuitenkin säilynyt osa niistä, jotka olivat yhdistystä neljä vuotta sitten perustamassa. Vuosina 2012–2016 Jyrmy on järjestänyt muutamia levykirpputoreja, erinäisiä jäsentapahtumia (saunaillat, etkot jne.) ja kymmeniä keikkoja, jossa on nähty monipuolisesti raskaan musiikin edustajia niin koti- kuin ulkomailta. Näillä keikoilla on esiintynyt mm. Lost Society, Sotajumala, Ranger, Sacrilegious Impalement, Blackdeath (RUS), Speedtrap, A.R.G., Black Crucifixion ja monia muita.
Ensimmäinen Jyrmyn järjestämä keikka oli vuoden 2012 lopulla Ilokivessä, ja tapahtuma kantoi asianmukaisesti nimeä ”The First Sacrament”. Illassa nähtiin muutaman hallituslaisen sekä heidän tuttaviensa bändejä. Ideana keikalla oli potkaista hommat virallisesti käyntiin ja näyttää, että Jyväskylässä oli nyt taho, joka tukee pieniä (paikallis)bändejä ja tarjoaa niille keikkamahdollisuuksia. Tämä onkin koko ajan ollut yhdistyksen perimmäinen idea – ja tulee varmasti olemaan jatkossakin. Laitinen painottaa sitä, että keikkajärjestäjän hommiin päädyttiin ja tullaan jatkossakin päätymään rakkaudesta lajiin – ei todellakaan rahan takia.
Laitisen mielestä ainakin Jyväskylässä keikkatilanne määrällisesti tällä hetkellä aika hyvä. Joka viikko on varmasti kaikille jotain, joskus jopa liikaakin. Osittain tämä voi olla syynä siihen, että keikoilla käy vaihtelevasti väkeä. Kun tarjontaa on välillä turhankin paljon, keikkapaikat/-järjestäjät joutuvat monesti kilpailemaan samasta yleisöstä, mikä on esimerkiksi Jyväskylän kokoisessa kaupungissa huono lähtökohta, koska keikoilla käyvää väkeä ei ole loputtomasti.
Oma tuntumani on ollut, että varsinkin metallikeikkojen yleisö ”ukkoutuu” ikänsä puolesta. Jyrmyn keikoilla käyvien ikähaarukka on Iiron arvion mukaan 22–40 ja painottuu tuohon 30+ tuntumille. Alle 20-vuotiaita Jyväskylänkin hevikeikoilla näkee harmittavan harvoin. Nuoret ovat Iiro Laitisen käsityksen mukaan sen verran trendiorientoituneita, ettei hevikeikoilla käynti tällä hetkellä yksinkertaisesti ole heille niin ”in”. Hän uskoo kuitenkin positiivisesti, että nuoret (18–20-vuotiaat) alkavat tulevaisuudessa käydä enemmän keikoilla – tähän menee tosin varmasti useampi vuosi ja tapahtumajärjestäjillä on tässä tärkeä rooli: keikoista tulisi saada sisällöllisesti monipuolisempia kokonaisuuksia, jotta nuori valitsee keikan näyttöpäätteen tai älypuhelimen sijaan. Viihdearvo, helppous, monipuolinen sisältö ja hinta ovat niitä kriteerejä, joita nuoret painottavat päättäessään siitä, kuinka vapaa-aikansa käyttävät. Lisäksi tapahtumajärjestäjien olisi hyvä olla ajan hermoilla ja tietää, mitä markkinointikanavia pitkin nuoria tavoittaa, muistuttelee Laitinen.
Kun kyselin, mikä on keikkojen järjestämisessä parasta ja toisaalta rassaavinta, Jyrmyn Iiro Laitinen kertoi seuraavaa:
– Parasta on, kun yleisö ja bändit viihtyvät ja saat kiitosta hyvin tehdystä työstä. Keikan järjestäminen on kuitenkin hieman muutakin kuin pelkästään puhelinsoitto bändille tyyliin ”pääsettekö soittamaan?” Onnistuneen tapahtuman taustalla on aina useita työtunteja, palavereita yms., joten kun hommat menevät ”maaliin”, kyllä se tunne palkitsee.
Rassaavinta näissä hommissa taas on yleisesti ottaen ”isot muutokset ja pieni reagointiaika” -yhdistelmä. Esimerkkinä tästä bändin peruminen lyhyellä varoitusajalla tai bändin jäsenen äkillinen sairastuminen. Kyllä se aika paljon turhauttaa alkaa tehdä muutoksia viime tinkaan tai pahimmassa tapauksessa perua keikka, kun tapahtumaa on suunniteltu kauan ja yleisö odottaa bändiä innolla. Näitä ei onneksi kovin usein tapahdu.
Jyrmy valitsee bändit tapahtumiinsa yleensä yhteydenottojen tai hallitusten jäsenten suositusten perusteella. Mitään varsinaisia yleispäteviä kriteerejä valinnoille ei ole, vaan bändejä arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Laitinen alleviivaa kuitenkin sitä, että bändeillä tulee olla jonkinlainen julkaisu: demo, EP tai pitkäsoitto. Aiemmasta keikkakokemuksestakaan ei ole haittaa. Yhdistys pyrkii välttämään samojen bändien buukkaamista uudelleen, koska uusille bändeille halutaan tarjota mahdollisuuksia päästä keikalle. Tämän ohella Jyrmy pyrkii kalenterivuoden aikana järjestämään sisällöllisesti erilaisia tapahtumia (keikkoja eri teemoilla) ja näin tarjoamaan monipuolisesti erilaista raskasta musiikkia. Esimerkiksi tänä vuonna on järjestetty tributea, metalcorea, hard rockia, thrash metalia, sludgea ja death metalia.
Bändit voivat olla suoraan yhteydessä kysymyksiin vastanneeseen Iiro Laitiseen, esimerkiksi sähköpostitse iiro@jyrmy.org. Kaikkiin yhteydenottoihin ei ehditä aina vastaamaan, mutta vastausta tulee, jos Jyrmyllä on jotain tarjota.
Kyselin myös parhaiten mieleen jääneistä keikoista. JYRMYn osalta Iirolle mieleenpainuvin keikka on ollut hollantilaisen Gestalte-yhtyeen Suomen-kiertue, jota hän itse oli koordinoimassa. Bändi haettiin Tampereelta Jyväskylään ja ennen keikkaa hoideltiin sateisena iltana yhtyeen promokuvauksia luonnossa ulkotulien sun muiden kera. Bändi oli Laitiselle myös ensimmäinen Suomeen tuotu ulkomainen esiintyjä, , joten siitäkin syystä se on jäänyt vahvasti mieleen.
Parasta nähtyä keikkaa Laitisen on vaikea nimetä, mutta hänelle viime aikojen parhaimpiin lukeutuu viime kesän Mayhemin keikka Nummirockissa. Tuolloin Iiro näki bändin vihdoin ensimmäistä kertaa ja yhtyeen lavashow (asianmukaisine rakenteineen ja koristeineen) oli hänestä sykähdyttävä – etenkin Attila Csiharin lavaelkeet jäivät vahvasti miehen mieleen. Soundeista saattoi toki olla monta mieltä, mutta muutoin tuo oli Laitiselle kaikin puolin loistava keikka.
Tulevista keikoista Iiro odottaa ainakin tammikuun Thyrfing & Kalmah -keikkoja. Niissä hänellä on hieman omatkin näpit mukana, mutta molemmat ovat mahtavia bändejä ja puheenjohtajan pitkäaikaisia suosikkeja, joten hänestä on mahtavaa päästä näkemään bändit samalla kertaa livenä.
Jos Laitinen saisi täydellisen vapauden keikkojen järjestämiseen, hänestä olisi jyväskyläläisenä hienoa saada kolme paikallista yhtyettä esiintymään Lutakkoon tai Katseeseen. Kolmen bändin keikalle hän valitsisi Swallow the Sunin, Lost Societyn ja Alghazanthin, koska nämä kaikki ovat kovan tason bändejä kaikki ja näin joukosta löytyisi varmasti jokaiselle jotakin. Nämä yhtyeet ovat Iiron mielestä myös sellaisia, jotka ovat olleet antamassa kasvoja jyväskyläläiselle metallille. Hatunnosto siis näille yhtyeille!
Neuvona uusille keikkajärjestäjille Laitinen listaa, että työ vaatii aikaa, omistautumista ja intohimoa, eikä sitä kannata pelkän rahan tähden alkaa tehdä, sillä rahan hankkimiseen löytyy helpompiakin keinoja. Luottamus on alalla myös tärkeää (sillä piirit ovat pienet), joten pysykää sanojenne takana ja tehkää aina parhaanne – siitä teidät muistetaan ja se varmasti kantaa pitkälle.
Yleisölle puolestaan lähetetään hieman kliseisesti tällaisia terveisiä:
– Käykää niiden bändien keikoilla, joista pidätte, ja muistakaa tukea niitä muutenkin: ostakaa bändituotteita suoraan bändiltä, ostakaa musiikkia ja vinkatkaa bändeistä eteenpäin omille kavereillenne. Pienillä sijoituksilla voi olla iso merkitys bändin tulevaisuuden kannalta, eikä yksikään bändi ole Stam1na syntyessään.
Seuraava JYRMY-tapahtuma järjestetään 9.12. Katseessa, ja esiintymässä nähdään silloin Oranssi Pazuzu/Dark Buddha Rising -kytköksinen Atomikylä mukanaan Overdose Support sekä Throat. Kyseessä on Jyväskylän leveyspiireillä varsin harvinainen kattaus, ja liput maksavat vain 6 euroa (yhdistyksen jäsenet pääsevät ilmaiseksi). Kaikkien bändien live-show tulee Iiron ennusteiden mukaan olemaan melkoisen energinen, joten tulkaahan paikalle!
Loppusanoiksi Jyrmyn Iiro Laitinen heittää:
– Kiitos tästä haastattelusta ja hienoa, että Kaaoszinen puolelta päätettiin tehdä juttusarja pienemmistä keikkajärjestäjistä. Toivotan myös Kaaoszinen lukijoille musiikintäyteistä loppuvuotta. Toivottavasti nähdään keikoilla!
Teksti: Iiro Laitisen haastattelun perusteella Rudi Peltonen
Kuvat Jyrmyn arkistoista: Jesse Kämäräinen / Entropia Photography
Järjestätkö keikkoja jossakin päin Suomea? Ilmianna itsesi kertoaksesi omat näkemyksesi aiheesta. Ota yhteyttä rudi.kaaoszine@gmail.com .