Järjestän keikkoja – siis olen? Osa 5: Elektrik Products

Kirjoittanut Rudi Peltonen - 28.11.2016

korg9427Viime vuosina on saanut harmillisesti kuulla ja todistaa, kuinka erinäisiä tapahtumia vaivaa yleisökato. Eikö live-musiikki enää kiinnosta? Eikö Youtube-sukupolvi enää jaksa raahautua paikalle todistamaan live-bändejä, kun ”kokemuksen” saa kotisohvalle netin kautta. Vai onko tarjonta jo niin laajaa, että vain isoimmat bändit vetävät yleisöä? Suomessakin toimii ammattimaisten keikkajärjestäjien ohella liuta porukoita, jotka järjestävät tapahtumia rakkaudesta musiikkiin. Sarjan viidennessä osassa saamme lukea Elektrik Productsin Juha Virtasen tuumailuja aiheesta.

Ketä oikein olette ja mihin järkkäilette keikkoja?
– Elektrik Productsissa toimii kolme tapahtumanjärjestäjää: minä (Juha Virtanen), Mikko Merilinna ja Teemu Mäntynen. Duunaamme lähinnä industrial-metalliin ja muihin uudempiin metallin alalajeihin keskittyneitä tapahtumia, kuten Findustry-klubifestivaalia. Keikkoja on tullut järjestettyä satakunta Helsingin Circuksesta Kajaanin Ballsiin. Nykyisin keskitymme yhä enemmän kansainvälisiin buukkauksiin ja yhteystyöhön muiden eurooppalaisten toimijoiden kanssa.

Kerro lyhyesti porukkanne historia.
– Minä buukkailin ensin omalle bändilleni The Physicistsille keikkoja. Koska yleisömäärämme olivat varsin vaatimattomia ja muutenkin seurassa lysti tiivistyy, ryhdyin hoitamaan keikoille aina 4–5 bändiä juurikaan skeneen katsomatta. Jossain vaiheessa tilanne sitten ajautui siihen, että rupesin buukkaamaan keikkoja laajemmin ja tarkemmalla fokuksella. Käännekohta oli varmasti ensimmäinen Findustry vuonna 2011, joka veti lähemmäs 700 ihmistä illassa. Jonkin aikaa laskutuksen kanssa tuskailtuani Bäkkärin Veikka sanoi, että hoida nyt saatana itsellesi firma, jonka toteutinkin muistaakseni vuonna 2013.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ensimmäinen yhtiökumppanini Merilinna soittaa Khromassa, jonka Suomen keikkamyyntiä hoidan ja jota muutenkin hiukan manageroin. Hänkin on tehnyt buukkaushommia iät ja ajat, ja kerran kaljalla tuli juttua, että miksei tekis niitä EP:n alta, kun tekee hommia kuitenkin. Teemu oli alunperin Macaroni Penguin Musicilla, mutta meillä oli jo valmiiksi runsaasti yhteistyökuvioita, joten hän siirtyi meille.

Muistatko ensimmäisen järjestämänne keikan? Mikä se oli, ja mikä ajoi järjestämään tämän keikan? Eli mikä itse asiassa toi teidät tälle alalle?
– Ensimmäinen järjestämäni keikka taisi olla Hakaniemen Factoryssä jokin neljän-viiden bändin ilta, jossa The Physicists oli pääesiintyjä. Siihen aikaan otettiin mukaan melkein mikä hyvänsä bändi, joka suostui tulemaan messiin ja jota edes jokunen kaveri tulee katsomaan.

korg9432Miten näet live-keikkojen tilan nykyään? On esimerkiksi sanottu, etteivät nuoret enää käy bändien keikoilla. Onko tämä tarua vai totta – eli ukkoutuuko keikkayleisö?
– Luulen, että old school -meininki siinä mielessä, että joku kiipeää lavalle ja soittaa hyvin, ei enää kovin pitkälle riitä, jengi haluaa enemmän sirkusta. Tällä hetkellä Helsingin industrial-/goottiskene on kylläkin aktiivisempi kuin kenties koskaan aiemmin ja jengiä käy ihan hyvin keikoilla. Muun metallin yleisömäärät ovat sen sijaan meilläkin tippuneet. Ehkä jengi harrastaa stadionspektaakkeleja enemmän kuin pienten tai edes keskisuurten bändien keikkoja. Elävän rockmusiikin suhteen Helsinki on silti aktiivisimpia kaupunkeja koko Euroopassa. Tarjontaa on vain niin helvetisti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mikä on keikkojen järjestämisessä parasta? Entä rassaavinta?
– Jossain vaiheessa kaiken sen kaahimisen jälkeen, jonka tapahtuman järjestäminen vaatii, kaikki on vihdoin valmista, keikkapaikka on vielä tyhjä ja on sellainen lyhyt hetki, jolloin kaikki on vielä mahdollista. Siinä on jotain maagista.   Sen jälkeen kaikki menee miten menee, hyvin tai huonosti, ja kaikki on taas melkoista kaaosta. Meillähän on kyllä siinä mielessä onnellinen asema, että voimme buukata vain bändejä, joista oikeasti diggaamme, koska tämä ei ole kenellekään varsinainen leipäpuu. Meillä on kuitenkin aina omat rahat kiinni tapahtumissa, ja jos tulee takkiin tonninkin verran, kyllä se tietysti ottaa päähän.

Miten haalitte bändit tapahtumiinne? Mitä pidätte perusteena buukkauksille? Onko jotain tiettyjä genrerajoja?
– Meille voi mainiosti lähettää viestiä Facebookissa tai suoraan sähköpostilla (etunimi@elektrikproducts.com). Seuraamme skenen kehittymistä ja haalimme bändejä aika pitkälle kuulo-/keikkapohjalta, eli jos bändi on mielestämme kova, se buukataan ennemmin tai myöhemmin. Fokus on kuitenkin metalligenren uudemmissa alalajeissa, eikä meillä ole oikein mitään markkinoita tai osaamista perinteisen hevin markkinointiin. Kovien biisien lisäksi vaikutuksen tekee hyvä video. Kyllähän me myös seuraamme perinteisiä Facebook-tykkäyksiä ja youtube-katseluita jonkin verran, etenkin jos kyseessä on iäkkäämpi bändi.

Mikä on mieleenpainuvin järjestämäsi keikka ja miksi? Entä nähty keikka?

– Ottijatuota, aika paha. Kymmenen keikan Babel-kiertue KYPCK:n, Bob Malmströmin, Khroman ja Iiwanajulman kanssa pari vuotta sitten oli epiikkaa täynnä, samoin The Physicistsin Pohjois-Euroopan ja Baltian-kiertue viime kesänä eestiläisen Evestuksen kanssa. Khroman keikka ja koko markkinointikuvio Tokiossa oli tajunnanräjäyttävä elämys ja CombichristFilterLord of the Lost -hässäkkä viime kesänä aikamoista haipakkaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

En osaa pistää näitä järjestykseen, ja onneksi on lopulta tosi vähän keikkoja, joista jäisi fiilis ”hetkinen, tehtiinkö me tollanen ja miksi?” Mutta on toki niitäkin.  Heti tulee mieleen yksi Keski-Suomen keikaus, jossa yleisön romanitaustainen osa päätti ottaa melko läheistä kontaktia artisteihin, ja pari kertaa, kun yhtiön sisäinen juomakulttuuri on johtanut erinäisiin päivänvaloa kestämättömiin episodeihin.

Nähdyistä keikoista… No, Roskildessa on järjestään mielenkiintoisin ja genrevapain kattaus, paras tekniikka ja paras ilmapiiri missään. Suomen puolelta (jos meidän bändejä ei lasketa) Oranssi Pazuzun keikat ovat aina olleet kovia, mutta buukkaaminen hankalaa. Isoista staroista Nine Inch Nails Ankkarockissa oli helvetin kova, samoin Michael Jackson stadikalla.

korg9763Entä mitä tulevaa tapahtumaa odotat eniten?
– Meillä on helmikuussa näillä näkymin tulossa pari astetta isompaa bändiä USA:sta ja muualta kauempaa Findustry Winterball -tapahtumaan Bäkkärille. Tämä tietysti jännittää jo nyt, koska riski on suurempi ja neuvottelut ovat vasta meneillään. Lisäksi neuvotellaan keväälle yhtä vielä isompaa tapahtumaa, josta on hyvin hankala sanoa, miten käy, mutta jonka potentiaali on huima. Valitettavasti tässä vaiheessa en sopimusteknisistäkään syistä pysty paljastamaan enempää.

Jos saisit täydellisen vapauden, mitkä kolme artistia haluaisit keikalle ja minne?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

–  Olen lähes realisti, joten miten olisi Dillinger Escape Plan, Korn ja Marilyn Manson Circukseen. Liput 50 €. Marilyn kaipaisi takaisin klubien intiimiin tunnelmaan ja tekisi keikan 15 000 eurolla, Korn ja Dillinger kymppitonnilla. Mainoksineen, vuokrineen, raidereineen ja veroineen budjetti jäisi alle 50 000 euron. Ilta myisi hetkessä loppuun ja tuottaisi meille jokusen kymppitonnin.

Mitä terveisiä tai neuvoja haluaisit sanoa uusille keikkajärjestäjille tai sellaiseksi suunnitteleville?

–  Asiaa suunnitteleville sanoisin, että ruvetkaa vain tekemään. Ei ole väliä, vaikka ensimmäiset keikat olisivat R-Kioskilla, kunhan vain tulevat tehtyä.  Ja jos haluat tehdä rahaa, keksi jotain muuta.

Entäpä terveiset yleisölle?
– Kiitos kaikille, jotka olette jaksaneet heilua mukana ja tervetuloa kaikki uudet naamat. Pistäkää ihmeessä vaikkapa Facebookin kautta ehdotuksia bändeistä, joita haluatte nähdä Suomessa.

Mikä on seuraava järjestämänne tapahtuma? Miksi sinne kannattaa saapua?
Seuraava isompi tapahtuma on Findustry Winterfest 17.–18.2.2017 Bäkkärillä. Kattaus on vasta muotoutumassa, mutta kuten jo taisi tulla vihjailtua, siitä tulee näillä näkymin kyllä hillitön. Perinteisemmän raskaan musiikin ystäville sanoisin, että tässä on erittäin hyvä tilaisuus sivistää itseään kattavalla läpileikkauksella modernia vaihtoehtometallia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Elektrik Products Facebookissa

Haastattelu: Rudi Peltonen
Kuvat: Jani Kormu

Järjestätkö keikkoja jossakin päin Suomea? Ilmianna itsesi kertoaksesi omat näkemyksesi aiheesta. Ota yhteyttä rudi.kaaoszine@gmail.com .