Jeppis Punk Fest Vol.1 @ Black Sheep, Pietarsaari, 3.7.2015

Kirjoittanut Jarmo Hänninen - 7.7.2015

bob-malmström_1Vajaan viikon varoitusajalla bongasi allekirjoittanut tapahtumakalenteristaan Jeppis Punk Fest Vol.1 –tapahtuman. Ensimmäistä kertaa järjestettävien karkeloiden tapahtumapaikaksi oli valittu Pietarsaaren keskustassa sijaitseva Black Sheep –pubi, jossa esiintyjinä nähtäisiin borgarcoren suurlähettiläs Bob Malström ja ruotsalainen punk-yhtye Rövsvett (suom. ”Pershiki”). Kaaoszinen oli vihdoinkin syytä tarkastaa Pietarsaari ja edellämainittujen yhtyeiden keikkakunto.

bob-malmström_4Helteisen päivän kääntyessä sateen ja ukkosenkin piiskaamaksi Pietarsaaren illaksi, oli ainakin toimittaja innoissaan, sillä juurikin Bob Malmström oli niitä ensimmäisiä esiintyjiä, joita toimittaja urallaan oli päässyt tarkastamaan astetta lähempää. Odotukset olivat kovat jo siltäkin pohjalta, että illan aikana tultaisiin kuulemaan tulevalta limited edition -EP:ltä neljä uutta kappaletta. Illalle oli järjestetty muutakin mukavaa ohjelmaa pääpromoottori Ron Rönnqvistin ja tapapiruna häärineen Mathias Lillmånsin (Finntroll) toimesta. Vähintäänkin Pohjanmaan tunnetuin punkkari Peter Norlin myi paikalla punk-aiheista tavaraa aina niittivöistä musiikkiin eri formaateissa,  pääasiassa tarjolla oli kuitenkin vinyyliä. Baarin toisella puolella oli myös mahdollista käydä ottamassa lävistyksiä.

Paikkana Black Sheep –pubi oli pääkallopaikalla aivan keskustassa, ja koska mitään kummempaa tekemistä ihmisillä ei ilmeisesti Pietarsaaren perjantai-iltaan kuulunut, paikkaan tunki ihmisiä huomattavasti enemmän kuin sieltä lähti ulos. Vallan positiivinen kokemus allekirjoittaneelle, joka on keikkapaikoilla suurimmaksi osaksi todistanut aivan päinvastaista toimintaa. Oman lisänsä tähänkin ilmiöön varmasti toi se, että sisäänpääsystä ei tarvinnut maksaa penniäkään.

Isohkoa pubia terassialueineen ei varsinaisesti ole suunniteltu livevetoja silmälläpitäen, sillä postimerkin kokoiselle lavalle ahtautuvat bändit eivät näy ovelle saakka ja siellä täällä on muitakin näköesteitä. Livetarjonnasta nauttiva yleisö tosin on intiimimmässä kosketuksessa artistiin kuin monessa muussa paikassa; edessä ei ole aitaa, eikä järkkäreitäkään paikalla enemmän kuin yleisöä.

Bob Malmströmin aloittaessa soittonsa kello 22:30 oli lavan edustalla hyvin vähän tilaa liikuskella, mutta niinhän se pitää ollakin. Täynnä oleva lavanedusta luo tietysti itsessäänkin aina oman tunnelmansa. Ruotsiksi rymistelevä BM oli minulle illan pääesiintyjä, ja olihan se kova veto. Lainabasistilla (Final Assaultin Tuomas Pekkola) keikan vetänyt yhtye ei ollut menettänyt tippaakaan keikkakunnostaan, jota on testattu lähimenneisyydessä jopa Kiinan-kiertueella saakka.

Aikaisemmin mainitut neljä ”uuttakin” kappaletta kuultiin tulevan ”Kejsarsnitt”-EP:n tarjonnasta. Biisejä pitäisi päästä makustelemaan levyltä ja livenäkin vähän enemmän, sillä nopsakka porvaricore ei siihen oikein mahdollisuutta yhden illan aikana anna. Tosin, kyllähän ne settilistaan silti upposivat ja kolahtivatkin. Myös yhtyeen ystävä ja tuottaja Mathias Lillmåns astui lavalle viimeisten kappaleiden ajaksi, luonnollisesti mikrofoniin tarttuen.

Keikka oli rautaisa ja yhtyeen laulajakin kehaisi vetoaan todella kovaksi. Itse olisin halunnut kuulla suosikkikappaleeni ”Åbo Brinnerin” yhtyeen edelliseltä  ”Punkens Framtid” (2013) –pitkäsoitolta, mutta valitettavasti lainabasistin kanssa ei kyseistä helmeä oltu ehditty harjoittelemaan.

rövsvett_3Pienen tauon jälkeen olikin sitten vuorossa ruotsalainen, vuonna 1983 perustettu Rövsvett. Pikkuruisella Suomen-kiertueella olleet hc/punk –legendat olivatkin pääsyy tapahtuman järjestämiseen, sillä heidän yhteydenotostaan tämänkin tapahtuman järjestäminen alkunsa promoottorin mukaan sai. Joka tapauksessa hommaan tuli vähän hoppua, sillä yhtye aloitti esiintymisensä jostain syystä yli varttia ennen sovittua esiintymisaikaa.

No, paikka oli kuitenkin ahdettu täyteen ainakin parin ensimmäisen kappaleen verran, ja veteraanien vedossa ei ollut nähtävissä minkäänlaisia ikääntymisen merkkejä. Pitkänlinjan pumppu puksutti ylikierroksilla ja yleisön punkeimmat äijät intaantuivat juhlien merkeissä vähän jopa tönimäänkin toisiaan. Kaikki tietenkin asiaankuuluvalla meiningillä.

rövsvett_2Koska yhtye ei ollut entuudestaan kovin tuttu, täytyy vaan todeta, että kaikenkarvaiset klassikot yhtyeen yli 20-vuotisen uran varrelta tuli kuultua, vaikka settilistan sainkin käsiini vasta tämän raportin kirjoittamisen loppuvaiheilla. Noin parinkymmenen biisin pituinen keikka oli ytimekkäintä vääntöä ikinä, ilman turhaa paskanjauhantaa. Ja jumalauta, paikassa oli kuuma kuin 100-asteisessa saunassa!

Kaikenkaikkiaan ilta oli tapahtuman osalta niin suuri menestys, että promoottori totesi seuraavana päivänä kysyttäessä, että tapahtuma saanee jatkoa tulevaisuudessa. Kaaoszinekin sai näinollen positiivisen ensikatselmuksen pietarsaarelaiseen keikkakulttuuriin, josta ei pahemmin huudella pitäjän ulkopuolella. Todella positiivinen tunnelma jäi kaupungista, keikkapaikasta, vetäjistä ja etenkin esiintyjistä. Tackar Jeppis!

Bob Malmström –settilista:
Punkens Framtid
Grönä E Bruna
Håll Kusten Ren
Domare domare (uusi)
Jävla svenskar, jävla finnar(uusi)
K.F.S.F
Vaginalrevolt
Karibiens Saddam
Måste du se så jävla hemlös ut (uusi)
Du Kan Lita på Mig (uusiTomas Ledin –cover)
Tala Svenska Eller Dö
Vad Händer i Bosund, stannar i Bosund
Eliten
Vi är Bob Malmström

Rövsvett settilista:
rövsvett setlist

 

 

 

 

 

Bob Malmström Facebookissa
Rövsvett Facebookissa

Kirjoittanut: Jarmo Hänninen