Jess And The Ancient Ones – Astral Sabbat (EP)

Jess And The Ancient Ones hyppäsi suoraan occult rockin kärkikastiin vuoden 2012 debyyttitäyspitkällään ”Jess And The Ancient Ones”. Yhtye on ehtinyt tekemään myös seiskatuumaisen splitin espanjalaisen Deadmaskin kanssa viime marraskuussa. Eläessämme huuruisen doomin, stonerin ja occult rockin nousukautta seitsenhenkisestä orkesterista voi hyvinkin tulla genrensä kotimainen kulmakivi, jos taso pysyy yllä, ja ainakin uusin julkaisu lupaa hyvää.

EP:n avaa nimikkokappale ”Astral Sabbat”, jonka alkaessa voisin kuvitella seisovani keskellä hylättyä sirkustelttaa metsän uumenissa ja kuulevani jostain ruosteisen yksipyöräisen narinan, kunnes kertosäkeen alkaessa liskoihminen nappaa minut viedäkseen matkalle halki avaruuden. Ellei tuosta jo käynyt ilmi, niin kappale on vähän erilainen kuin yhtyeen edellinen tuotanto jopa Finntrollmaisine riffeineen ja kosketinkuvioineen, mutta sen tunnistaa kuitenkin tekijöidensä luomukseksi. Biisistä on tehty myös yhtyeen historian ensimmäinen musiikkivideo.

Seuraavana on vuorossa Shocking Bluelta lainattu ”Long And Lonesome Road”. Jess And The Ancient Ones tuo soundeillaan kappaleeseen mukavasti oman vivahteensa, mutta cover on silti aika pitkälti samanlainen kuin alkuperäinen kappale. Biisi on kuitenkin maistuva välipala  ensimmäisen ja viimeisen kappaleen välillä.

Levyn päättävä eeppinen järkäle ”More Than Living” alkaa hieman haikeissa tunnelmissa pianon soidessa kauniisti valittavien sähkökitaroiden ja rauhallisen laulun kera. Tämän jälkeen päästään vähän menevämpään osioon potkivien kitarariffien säestyksellä, mistä taas palataan silkkiseen rauhallisuuteen. Tällaista vaihtelua jatkuukin koko kappaleen ajan. Matkalla biisin loppuun kuullaan myös eeppisiä, ulvovia kitarasooloja sekä groovaavilla riffeillä potkivia säkeistöjä. ”More Than Living” pitää kuuntelijan otteessaan loppuun asti, eikä sen aikana kerkeä kyllästymään, vaikka pituutta on lähes 15 minuuttia.

Lyhyesti sanottuna ”Astral Sabbat” on kelpo annos occult rockia, ja kuten alussa jo tuli vihjailtua, niin tämäntasoisilla julkaisuilla Jess And The Ancient Onesista on kovaa vauhtia tulossa yksi lajinsa kärkinimistä. Yhtye on vielä nuori, joten toivottavasti levyjä on tuleva vielä monta.

8½/10


Kappalelista:
1.Astral Sabbat
2.Long And Lonesome Road (Shocking Blue-cover)
3.More Than Living

http://www.facebook.com/jessandtheancientones?fref=ts

Kirjoittanut: Jyri Kinnari

Kommentoi julkaisua