Jess and the Ancient Onesin vokalistin ensimmäinen soololevy “Under the Red Light Shine”on emobändiään vapautuneempi tapaus

Kirjoittanut Antti Mikkolainen - 3.6.2019

Jess and the Ancient Onesista tuttu Jasmin Saarela on julkaisemassa ensimmäisen soololevynsä nimellä Jess by the Lake. ”Under the Red Light Shine” ei olennaisesti eroa pääbändin materiaalista, paitsi olemalla ehkä kevyempi ja meininkinsä puolesta vähän vapautuneempi ja intoutuneempi tapaus. Vaikutteita on otettu aavistuksen laajemmalla skaalalla, mikä on omiaan pitämään mielenkiinnon yllä alusta loppuun saakka.

Albumin aloittaa levyn nimibiisi ”Under the Red Light Shine”, joka kuuluu ehdottomasti julkaisun parhaimpiin kappaleisiin gospel-tyylisine kuoroineen. Myös toisena kuultava ja varsin menevä ”Freezing Burn” kuuluu allekirjoittaneen suosikeihin. ”Nightmaren” voisi kuvitella olevan tuleva keikkaklassikko – upea suoritus. ”The Wait” on hitaampi veisu, ja ”Halo (Ghosts in the Flames)” on varsinainen balladi; täytyy tosin todeta, että omalla kohdallani tämä biisikaksikko ei ehkä toimi niin täysillä kuin aiemmin mainitsemani biisit, vaikka ne sinänsä hyviä kappaleita ovatkin. Levyn parhaimpiin on myös laskettava mystinen ”Legacy Crown”, ja oma viehätyksensä on myös lievästi oudossa ”My Handsissa”. On kuitenkin todettava, että albumi sisältää yhden ohilaukauksen; levyn päättävä ”Interstellar” on liian pitkä ja valitettavasti tätä vasten tarkasteltuna turhan hengetön kappale.

Edellinen Jess and the Ancient Ones -lätty jäi allekirjoittaneelta välistä, mutta bändin kakkoslevy näytti omasta mielestäni jo hieman kaavoihin kangistuneita väsymisen merkkejä, ja tähän Jess by the Lake on mitä oivallisin piristysruiske. Jasminin soul ja blues -pohjainen laulu pääsee nyt toden teolla oikeuksiinsa. Kitarat antavat mukavasti tilaa wurlitzerille ynnä muille soittimille. Produktio on muutenkin varsin onnistunut ja ilmava. ”Under the Red Light Shinella” on hyvä balanssi tunnelmallisten sekä hitaiden ja menevämpien biisien kesken. 40-minuuttinen levy ei myöskään ole turhalla ylimitoittamisella pilattu.

Jotenkin ”Under the Red Light Shine” vertautuu occult rockeineen automaattisesti Jessin Svart Records -tallitoveriin Sabbath Assemblyyn, joka myös julkaisi uuden levyn aiemmin tänä vuonna. Tässä taistossa Jess vetää ehdottomasti pidemmän korren. Mikäli lievästi retromainen ja psykedeelinen salatiederokki kolahtaa, on ”Under the Red Light Shine” oiva lisä levyhyllyyn.

8/10

Kappalelista:

1. Under the Red Light Shine
2. Freezing Burn
3. The Wait
4. Halo (Ghosts in the Flames)
5. Nightmare
6. Legacy Crown
7. My Hands
8. Interstellar

Jess by the Lake Facebookissa