Jesse Leach kertoo äänihuulileikkauksen pelastaneen uransa

Kirjoittanut Joonas Arppe - 21.12.2020

Killswitch Engage -solisti Jesse Leach muisteli Vox&Hops-podcastissa vuonna 2018 kokemaansa leikkausta, jossa Leachin äänihuulista poistettiin vuosia kestäneen äänen väärinkäytön tuloksena syntyneitä polyyppeja. Leach kertoi ongelmien ilmaantuneen kiertueella pian tämän liityttyä takaisin Killswitch Engagen riveihin vuonna 2012:

”Olimme juuri soittaneet loppuunmyydyn keikan, ja yleisö oli pähkinöinä. Kun adrenaliini virtaa, monilla on tapana puskea itsenä äärirajoille. Olit rumpali tai laulaja, kannattaa olla hyvin varovainen, sillä juuri tuo puskeminen voi olla hyvin vaarallista.”

”Tulin pois lavalta, menin vessaan ja tunsin, ettei kaikki ole kunnossa. Jotain oli pielessä. Kyseessä ei ollut tyypillinen väsymyksen tunne. Rykäisin, ja sylki oli verenpunaista. Kun olin siellä, bändikaverini kyselivät olenko kunnossa. Vastasin ’joo joo, totta kai’, ja rykäisin uudestaan. Sylki oli tummaa, joten kyseessä oli sisäinen verenvuoto. En ollut todellakaan kunnossa. Olin niin hämilläni Killswitchissä lopettamisestani vuonna 2002 ja paluustani 2012, että viimeinen asia maailmassa, mitä halusin, oli perua keikkoja ja olla taakka muille jäsenille. Joten annoin asian olla enkä puhunut pariin päivään, ja veri oli poissa.”

Leach kertoi, että tätä hoitanut kirurgi totesi myöhemmin laulajan äänihuulten olevan kuin ”kyyristyvän 80-vuotiaan kaulanahkaa”:

”Kiertue loppui, ja lähdimme seuraavalle kiertueelle. Verenvuoto tuli takaisin aina välillä, ja olin kuin en olisi nähnytkään sitä, tai join tequilaa ja vannoin itselleni, että tämän yli päästään vielä.”

”Olin studiossa laulamassa yhtä ’Atonementin’ biiseistä ja Adam sanoi: ’Jätkä, yllät kyllä tähän nuottiin. Olen kuullut sinun laulavan tämän nuotin tuhat kertaa. Et osu siihen. Olet vuorotellen ala- ja ylävireessä, ja olemme tehneet tätä jo puoli tuntia. Tämä on naurettavaa, jotain on pielessä.’ Se sai minut lentämään kotiin San Diegoon, perumaan loput studiosessiot ja hakeutumaan lääkäriin. Lääkäri, jonka vastaanotolla olin käynyt vuosia, katsoi minua ja totesi tilanteen olevan todella paha. Olin äänenkäyttökiellossa kolme kuukautta, enkä saanut puhua kenellekään. Kirurgi tuli kuvioihin, kun paranemisen merkkejä ei alkanut näkyä. Hän katsoi äänihuuliani ja totesi niiden näyttävän kyyristyvän 80-vuotiaan kaulanahalta. Tilanne oli niin paha, ettei hän ei ollut edes varma, pystyisinkö enää ikinä jatkamaan uraani.”

Lauluopettaja Melissa Crossilta saatu äänenkäyttöoppi osoittautui lopulta ratkaisevan tärkeäksi muutokseksi Leachin uralla:

”Kun ääneni palautui leikkauksen jälkeen ja sanoin ensimmäiset sanani, aloitin kuntoutuksen ajatellen ’Tämä on mahtavaa, pystyn yhä tekemään tätä’. Ensimmäinen keikkani leikkauksen jälkeen oli Tallinnassa Iron Maidenin lämppärinä, jossa käytin vibratoa ensi kertaa eläissäni. Aloin osua taas nuotteihin. Muistan yleensä kaikesta valittavan Adamin kehuneen suoritustani. Ja siinä se oli. Olin maailman huipulla koko Iron Maiden -kiertueen loppuun asti.”

Katso koko haastattelu alta: