Jim Pembroke mukaan Wigwamin 50-vuotista taivalta juhlistavalle konserttikiertueelle!

Legendaarinen Wigwam-solisti, -kosketinsoittaja ja -säveltäjä Jim Pembroke on vahvistanut liittyvänsä mukaan aikaisemmin kesällä julkaistun Wigwamin 50 -vuotista taivalta juhlistavan konserttikiertueen yhtyekokoonpanoon. Juhlakiertue kattaa kaiken kaikkiaan kolme kaupunkia ja juhlakonsertteja koetaan syksyllä Helsingin Kulttuuritalossa, Tampere-talossa sekä Turun Logomossa. Juhlakonserttien kookoonpano koostuu Wigwamin entisistä jäsenistä ja legendaarisista muusikoista, kuten Jukka Gustavson, Rekku Rechardt, Esa Kotilainen, Pave Maijanen ja Jan Noponen. Kansasissa tällä hetkellä asuva Jim Pembroke tuo mukanaan kiertueelle tärkeän osan Wigwam-historiaa; tunnettiinhan hänet pitkään Wigwamin laulajana, kosketinsoittajana sekä säveltäjänä. Syys-lokakuussa järjestettävällä juhlakiertueella esiintyy myös vierailevia Wigwam-taustan jakavia huippumuusikoita, kuten Pedro Hietanen ja Mikko Rintanen.

Wigwam-legendojen Rekku Rechardtin ja Jukka Gustavsonin mukaan Jim Pembroken mukaantulo muuttaa asetelmaa niin, että kyseessä ei enää ole yhtyeen entisistä jäsenistä koostuva Wigwam Experience –kokoonpano, vaan ehta Wigwam-yhtyeen 50 -vuotisjuhlakokoonpano. ”Emme halunneet käyttää kiertueen yhteydessä pelkkää Wigwam-nimeä vielä, kun Jim ei ollut vahvistanut mukanaoloaan. Nyt voimme kuitenkin puhua Wigwamin 50-vuotisjuhlakokoonpanosta, joka on kasattu vain ja ainoastaan tätä kiertuetta varten”, Rechardt ja Gustavson kertovat.

Vuonna 1946 Lontoossa syntynyt Jim Pembroke saapui alun perin Englannista Suomeen vuonna 1965 rakkauden perässä. Musiikillisesti Pembroken ura Suomessa lähti käyntiin ennen kaikkea legendaarisen keikkajärjestäjä Jorma Weneskosken myötävaikutuksesta. Weneskosken suojatiksi päästyään Jim Pembroke liittyi Beatmakers –yhtyeeseen, josta myöhemmin kehittyi suosikkibändi Jormas. Ensilevytyksensä Suomessa Pembroke teki The Boys –yhtyeen kanssa, josta seurasi myöhemmin ohjelmatoimiston Pembroken ympärille kasaama yhtye The Pems. Pemsin taival jäi kuitenkin lyhyeksi Pembroken muutettua takaisin Englantiin vuonna 1966. Ensiaskeleet kohti Wigwamia Pembroke otti liittyessään Englannista Suomeen palattuaan vuonna 1967 Blues Section-yhtyeeseen. Yhtye kuitenkin hajosi jo seuraavana vuonna 1968. Samana vuonna Pembroke, kitaristi Nikke Nikamo, rumpali Ronnie Österberg ja basisti Mats Huldén muodostivat uuden Wigwam-nimisen yhtyeen, johon liittyi mukaan myös urkuri Jukka Gustavson. Yhtyeen vuonna 1969 julkaistun ”Hard N’ Horny” -esikoislevyn A-puolelta löytyvät kappaleet ovat pääosin lähtöisin Gustavsonin kynästä, mutta B-puolelta löytyvien kappaleiden sävellyksestä vastasi Gustavsonia huomattavasti enemmän pophenkinen Pembroke. Liittyessään Wigwamiin Pembroke ei uskonut bändin kestävän, mutta lopulta työ Wigwamin kanssa jatkui yhtä soittoa kymmenkunta vuotta. Wigwamin biisintekijänä Pembroke vaikutti erityisesti vuodesta 1974 lähtien, kun Jukka Gustavson ja basisti Pekka Pohjola jättivät bändin. Tästä seurasi Wigwamin uusi ”deep pop” –aikakausi, jonka ensimmäinen studiolevy oli yhtyeen kaikkien aikojen suurin kaupallinen menestys, vuonna 1975 ilmestynyt ”Nuclear Nightclub”.

Wigwamin ohella Jim Pembroke on julkaissut myös soololevyjä, joista osan salanimellä. Soolotuotantoa on kuvattu Wigu-levytyksiä rennommaksi ja vapautuneemmaksi. Pembroke on myös säveltänyt musiikkia monille tunnetuille artisteille niin Suomessa kuin maailmallakin. Edellisen kerran Pembroke on esiintynyt Wigwamin kanssa Suomessa vuonna 2006, jolloin yhtye soitti viimeisimmän keikkansa ennen tulevaa juhlakiertuetta.

Wigwamin 50 –vuotisjuhlakiertueen liput ovat jo myynnissä Lippupisteessä. Kiertueen lisäksi Svart Records julkaisee mittavan määrän Wigwamin tuotantoa ja osittain julkaisematonta materiaalia 50-vuotisjuhlan kunniaksi.

Kommentit