Jinjerin Eugene Abdukhanov: ”Meshuggah on maailman paras livebändi!”

Ukrainan lahja metallimusiikille, Jinjer, julkaisi uusimman ”Macro” -nimisen albuminsa 25. päivä lokakuuta Napalm Recordsin kautta. Kaaoszine tavoitti puhelimitse parhaillaan Yhdysvaltoja kiertävän yhtyeen basistin ja priimusmoottorin Eugene Abdukhanovin, jonka kanssa keskustelimme hieman tuoreesta albumista, bändin tiukoista livekeikoista sekä Eugenen omista idoleista basson soittamisen saralla. Voit lukea haastattelun kokonaisuudessaan tästä:

Kuinka kiertueenne sujuu?

Eugene Abdukhanov: Erittäin hyvin, monet paikat ovat lähes täyteen pakattuja. Ja tämä on paras kiertue tähän mennessä. Keikkapaikkojen koot eroavat toisistaan, joissain kaupungeissa on 1200 kapasiteetin tiloja ja joissain vain 500.

Oletan, että olette innoissanne uuden ”Macro” -levynne julkaisusta ja siksi tätä haastattelua teemmekin.

Eugene Abdukhanov: Kyllä todellakin! Olen yllättynyt kuinka aika meni niin nopeasti siitä, kun aloitimme kiertueen. Aivan kuin se olisi ollut eilen ja nyt julkaisuun on vain viikko! Odotan innolla, että fanit pääsevät kuulemaan sen.

Julkaisitte ensin ”Micro” -nimisen EP:n ja nyt julkaisette ”Macro” -nimisen albumin. Äänitettiinkö ne samanaikaisesti?

Eugene Abdukhanov: Ei, teimme ne peräjälkeen. Saimme vuosi sitten äänitettyä ”Micron”, jonka jälkeen lähdimme kiertueelle Devildriverin kanssa Yhdysvaltoihin. Sen jälkeen kiersimme Amorphiksen kanssa ja sen kiertueen jälkeen aloimme tehdä tätä albumia.

Musiikillisesti vaikuttaisi siltä, että tämä albumi jatkaa siitä mihin ”Micro” jäi.

Eugene Abdukhanov: Kyllä! Ne ovat todella lähellä toisiaan. Jos katsomme koko kuvaa, molemmat levyt äänitettiin samana vuonna. Ja sanoin muillekin, että musiikillisesti emme olisi ehtineet kehittyä tarpeeksi noin vähässä ajassa albumin äänityksiin mennessä.

Eli toisin sanoen musiikki kehittyy ajan kanssa?

Eugene Abdukhanov: Ei pelkästään ajan kanssa, mutta soittajat muuttuvat ihmisinä ja saavat esimerkiksi lisää kokemusta. Olin itsekin aivan eri ihminen viisi vuotta sitten. Kaikki soittajat tuovat jotain erilaista, koska olemme eri ihmisiä.

Kuinka paljon muiden muusikoiden tapaaminen on muuttanut sinua?

Eugene Abdukhanov: Todella paljon, myös sinunkin tapaamisesi on muuttanut minua. Oikeastaan kaikki ihmiset, joihin tutustun tien päällä ollessamme muovaavat minua sellaiseksi kuin olen nykyään.

Miten muiden bändien keikkojen näkeminen vaikuttaa siihen?

Eugene Abdukhanov: Musiikillisesti on vaikea sanoa tekeekö se vaikutusta musiikilliseen kehitykseen olla kiertueilla muiden bändien kanssa. Festivaalikeikoilla olen kuitenkin huomannut, että olen saanut paljon irti omien suosikkieni näkemisestä joiden kanssa emme ole kiertäneet. Näimme mm. Meshuggahin muutaman kerran ja olin aivan ällikällä lyöty. Meshuggah on yksi parhaimmista livebändeistä.

Kuinka tarkkaan seuraat soittajien liikkeitä, kun he soittavat? Vaikuttaako se sinuun? Tai miltä bändit visuaalisesti näyttävät?

Eugene Abdukhanov: Lempiyhtyeideni kohdalla keskityn vain musiikkiin. En välitä juurikaan soittajien lavaliikkeistä. Toivon, että ajan kanssa saavutamme saman tason Meshuggahin kanssa. He soittavat todella tarkasti. Tänä vuonna näin myös ensimmäisen kerran Opethin, josta voin sanoa samat asiat.

Eli kiinnität enemmän huomiota siihen, että keikat soitetaan tarkkuudella? Jotkut bändit keskittyvät antamaan hyvän show’n ulkoisesti. Kuten esimerkiksi Lars Ulrich, jonka taidot ovat vuosien saatossa hieman ruostuneet.

Jinjer – Tuska 2019.

Eugene Abdukhanov: Hahah! Kyllä, tosin Lars on todella rikas, eikä häntä voida erottaa. Olen sitä mieltä kuitenkin, että musiikki ensin. Olen nähnyt bändejä, jotka tekevät vain ääntä. Eikä se ole muuta kuin show-bisnestä. Minun mielestäni se on väärin.

Olet bändin basisti, miten päädyit siihen soittimeen? Oliko se ensimmäinen soittimesi?

Eugene Abdukhanov: Aloin soittaa vasta 17-18 -vuotiaana ja sain ensimmäisen bassoni silloin. Aloin soittaa bassoa, koska luulin sen olevan helppoa. Olin väärässä, metallimusiikissa bassolla pitää tehdä enemmän, jotta se huomataan. Halusin kuitenkin aina olla ensisijaisesti basisti. Nirvanan ”Nevermind” -albumilla on ollut suuri vaikutus minuun. Ja mielestäni basso pitää sen albumin kasassa.

Kuka on ollut suurin vaikuttajasi bassonsoitossa?

Eugene Abdukhanov: Mudvaynen basisti Ryan Martinie, olen ottanut häneltä paljon juttuja omaan soittamiseeni.

Kuinka paljon olet käynyt kursseja bassonsoittoon?

Jinjer – Tuska 2019.

Eugene Abdukhanov: Olen suurimmilta osin itseoppinut. Jos muistan oikein, olen ottanut kaksi soittotuntia. Ja minun mielestäni niillä ei ollut positiivista vaikutusta oppimiseeni.

Olivatko opettajat siis epäinspiroivia?

Eugene Abdukhanov: Kyllä minä pidin siitä. Olin huono bassonsoitossa aluksi, mutta nautin siitä niin paljon, että jatkoin kehittymistä. Ja nyt olenkin isolla kiertueella soittamassa bändini kanssa. eli tuo aika ei ole ihan täysin mennyt hukkaan (naurua).

Harjoitteletko päivittäin?

Eugene Abdukhanov: Kiertueilla en, mutta kotona kyllä.

Soititte viime vuonna Tuskassa, ja myös tänäkin vuonna, joka on harvinaista. Yleensä bändit eivät esiinny kahta vuotta peräkkäin festivaaleilla.

Eugene Abdukhanov: Se on todella hienoa ja odotamme oikeasti innolla, että pääsemme Suomeen takaisin. Meidät on otettu sielä todella lämpimästi vastaan aina ensimmäisestä Qstockin-keikasta alkaen, tykkäämme todella soittaa maassanne.

Minkälaisia muistoja sinulla on Tuskasta?

Jinjer Saarihelvetti

Eugene Abdukhanov: Se oli todella hektistä, tulimme Helsinkiin suoraan With Full Force -festivaaleilta. Olimme myös juhlineet paljon With Full Forcen jälkeen. Mutta vaikka se olikin hektistä, niin se oli todella hauskaa ja viihdyttävää. Tapasimme monia ystäviämme muista eri bändeistä.

Teillä taitaakin olla paljon suomalaisia tuttuja?

Eugene Abdukhanov: En sanoisi paljon, mutta jonkin verran.

Minkälaisia suunnitelmia teillä on sen jälkeen, kun albumi on julkaistu?

Jinjer – Tuska 2019.

Eugene Abdukhanov: Aiomme vain kiertää, me emme lepää. Menemme Australiaan, Eurooppaan ja myös Yhdysvaltoihin.

Toivon, että soitatte oman keikkanne Suomessa jollain klubilla myös.

Eugene Abdukhanov: Olemme miettineet sitä, kenties ensi kesän jälkeen. Olemme kiireisiä.

Kiitos ajastasi ja toivon, että kiertueenne sujuu hyvin siellä Yhdysvalloissa.

Eugene Abdukhanov: Kiitos, Arto! Oli ilo taas jutella kanssasi.

Onko sinulla viimeisiä sanoja suomalaisille faneillenne?

Eugene Abdukhanov: Rauhaa, rakkautta ja harmoniaa! Katsastakaa meidän uudet biisimme!

https://www.facebook.com/JinjerOfficial/

Kommentoi julkaisua