John Fogerty @ Puistoblues

Kirjoittanut Niko Kuusela - 4.7.2012

Jo 31. kerran järjestetyt Puistobluesit saatiin käyntiin keskiviikkona 27.6. Järvenpäässä. Itse pääkonsertti pidettiin lauantaina 30.6., jonka pääesiintyjänä toimi pitkään Puistoblueseille haluttu CCR:n vanha nokkamies John Fogerty.

Siniseen, pitkähihaiseen ruutupaitaan sonnustautunut mies asteli lavalle kello 18.15, puoli tuntia alkuperäistä soittoaikaa myöhemmin. Aplodien saattelemana mies käynnisti pilvisessä kesäsäässä keikan ”Hey Tonight” -kappaleella. Blueskansa sai mitä halusi, ja seuraavaksi kuultiinkin heti ”Green River” sekä ”Lodi” ja yleisön ilmeestä näki heti, että rauhallinen, mutta menevä Fogerty on säilyttänyt taitonsa vielä yli neljän vuosikymmenen jälkeen CCR:n perustamisen jälkeen.

Hyväntuulinen esiintyjälegenda alkoi laulattaa yleisöä ”Who’ll Stop The Rain” -klassikolla ja yleisön seassa alettiinkin näkemään liikettä sekä erittäin iloista yhteishenkeä ilmakitaroinnin ja tanssin tahdittamana. Pienestä tuulesta ja tummenevista pilvistä huolimatta, kolean ilman saattelemana, tunnelma pysyi hyvänä ”Hot Rod Heartin”, ”Ramble Tamblen” ja ”Born On The Bayoun” tahtiin. Välispiikit artisti piti lyhyinä ja keskittyi soittamiseen. Useiden kitaravaihdosten ja klassikkokappaleiden yhteistuloksena oli kirkkaat ja sointuvat kitarariffit, jotka täyttivät koko Vanhanniemenkylän.

Puistoblues on ainakin siitä mielestä allekirjoittaneelle erikoinen festari Suomen maalla, että festarialueelle sai tuoda rajattomasti omia juotavia, vilttejä, retkituoleja ja muita pidemmille festareille suositeltavia mukavuusvarusteita. Mahdollisesti sattuneesta syystä alkoi osaa porukasta hiukan väsyttää kesken rokkikeikan ja järjestyksenvalvojat keräsivätkin joitain katsojia talteen selviämään liiallisen alkoholin nauttimisen takia. Miten on, alkaako jo 4. päivä olla liikaa, etusijassa vanhemmalle väestölle, mitä suurin osa olikin yleisöstä?

 

Keikka jatkui parilla rauhallisemmalla ja hillitymmällä kappaleella, ”Garden Partylla” ja ”Long As I Can See The Lightilla”. Samaan syssyyn kun noin tunti oli keikkaa menty eteenpäin, alkoi taivaalta ensimmäiset vesipisarat tiputella ja fiiliksen nostattamiseksi, soitti Fogerty useammankin swengaavan kappaleen, muun muassa ”Grapevinen” ja ”Gunslingerin”. Sopivasti sateen ollessa rankimmillaan, kajahti eetteriin ”Have You Ever Seen The Rain” ja täysin yleisön haltuunsa ottanut Fogerty laulatti yleisöä mielensä mukaan.

Sateen hellittäessä vieläkin iloinen yleisö, koleasta säästä huolimatta, jaksoi tanssia ”Pretty Womanin” ja ”Up Around The Bendin” kaltaisten ikivihreiden tahdissa ja ihmisten ilmeistä näki selvästi miten vielä reilu 50 vuoden iässä, vuosikymmeniä sitten tehty, musiikki voi livetapahtumassa piristää ja tuoda hymyn kasvoille säästä huolimatta.

”Fortunate Son”, ”Rock N’ Roll Over” ja ”Proud Mary”– kolmikkoon loppunut, alta kahden tunnin mittainen, keikka päättyi lähes 14 500 ihmisen hurratessa ja antamassa aplodeja entiselle Creedence Clearwater Revivalin nokkamiehelle, joka on tehnyt pitkän uran yhtenä tunnetuista vanhan kansan rock-kitaristeista.

Välittömästi keikan loputtua Fogerty suuntasi pois keikkapaikalta Audi A8L – merkkisellä mustalla edustusautolla takalasit tummennettuina, ilmeisesti kohti hotellia ja karkuun Vanhankylänniemen pienimuotoista liikkuvaa ihmismassaa ja liikenneruuhkaa.

Allekirjoittaneelle 20-vuotiaalla toimittajalle keikka ja koko kokemus oli monessakin mielessä opettava ja mielekäs. Ei pidä unohtaa musiikkia heti kun alkaa ensimmäiset pyöreät syntymäpäivät olla takana, vaan jatkaa vanhojen suosikkien kuuntelua ja tietty tutustua aina uusiin yhtyeisiin ja artisteihin. Keikan jälkeen John Fogerty ja koko Creedence Clearwater Revival nousi henkilökohtaisen rokkilistan sijalla roimasti ylöspäin ja todisti taas sen, miten rockmusiikki voi olla aina toisinaan elämää suurempaa.

 

Settilista kokonaisuudessaan:

Hey Tonight
Green River
Lodi
Lookin’ Out My
Who’ll Stop the Rain
Hot Rod Heart
Ramble Tamble
Born on the Bayou
Blue Moon Nights
Midnight Special

Somebody Help Me
Garden Party
Long as I Can See the Light

Grapevine
Gunslinger
Keep On Chooglin’
Have You Ever Seen the Rain
Pretty Woman
Night Time is the
Down on the Corner

Up Around the Bend
Old Man Down
Bad Moon Rising
Fortunate Son

Rock N’ Roll Over
Proud Mary