Jeff Beck & Johnny Depp, valokuvaaja: Eevamaija Virtanen

Johnny Deppin ja Jeff Beckin väitetään varastaneen kappaleensa sanoitukset runoteoksesta

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 5.8.2022

Näyttelijä-kitaristi Johnny Depp ja kitarasankari Jeff Beck julkaisivat hetki sitten yhteisalbumin nimeltään ”18”. Levy sisältää joukon covereita ja muutaman alkuperäistuotoksen.

Tuoreiden syytösten mukaan Depp ja Beck olisivat kuitenkin varastaneet kappaleeseen ”Sad Motherfuckin’ Parade” sanoitukset vanhasta runoteoksesta Get Your Ass in the Water and Swim Like Me, jonka Bruce Jackson kokosi yhteen ja julkaisi vuonna 1974. Teokseen on koottu vanhoja afroamerikkalaisia runoja.

Kalenterikuva 2023
Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2023 →

Kappaleen sanoitukset on väitetysti varastettu runosta Hobo Ben, jonka Jackson merkitsi Slim Wilson -salanimeä käyttäneen vangin nimiin.

Vulgaaria kielenkäyttöä sisältävässä teoksessa esiintyvät esimerkiksi seuraavat rivit: ”Ladies of culture and beauty so refined, is there one among you that would grant me wine? / I’m raggedy I know, but I have no stink / and God bless the lady that’ll buy me a drink” sekä ”Heavy-hipted Hattie turned to Nadine with a laugh / and said, ’What that funky motherfucker really need, child, is a bath.'”

Kappaleessa ”Sad Motherfuckin’ Parade” esiintyvät puolestaan seuraavat säkeet, jotka näyttävät olevan kuin suoraan runoteoksesta: ”I’m raggedy, I know, but I have no stink / God bless a lady that’ll buy me a drink” ja ”What that funky motherfucker really needs, child, is a bath.”

Bruce Jackson kertoi musiikkilehti Rolling Stonelle, että hän löysi Beckin ja Deppin kappaleesta vain kaksi säettä, jotka eivät ole peräisin Slim Wilsonin alkuperäisestä runonlausunnasta, joka hänen kirjassaan esiintyy. Ongelmalliseksi asian tekee se, että kappale on merkitty ainoastaan Deppin ja Beckin nimiin, joten Jackson tulkitsee asian tekijänoikeusrikkomukseksi.

”En ole koskaan kohdannut mitään tällaista. Olen julkaissut teoksia jo 50 vuotta, ja tämä on ensimmäinen kerta, kun joku on vain kopioinut jotain ja laittanut siihen oman nimensä”, Jackson kertoo Rolling Stonelle.

Bruce Jacksonin poika Michael Lee Jackson, joka toimii asianajajana ja on erikoistunut tekijänoikeusloukkauksiin, toteaa kuitenkin mahdollisen oikeushaasteen olevan hankalaa. Hobo Ben -runon tekijätiedot ovat nimittäin vaikeasti ymmärrettävissä, sillä se on osa afroamerikkalaista suullista perinnettä. Runon teokseen lausunut Slim Wilson oli kuullut sen alun perin omalta isältään. Jackson kuitenkin luonnollisesti omistaa oikeudet omaan runokokoelmaansa, jossa Hobo Ben esiintyy.

Luetuimmat

Uusimmat