Johtavatko speed metallin ja thrash metallin jäljet kanadalaiseen Anviliin? Steve ”Lips” Kudlow ainakin on sitä mieltä

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 27.11.2020

Onko kanadassa speed metallin ja thrash metallin juuret? Onko vuonna 1978 perustettua Anvilia kiittäminen Slayerin ja Metallican musiikillisesta suunnasta? Mahdollisesti.

Ainakin kanadalaisyhtyeen kitaristi-laulaja Steve ”Lips” Kudlow itse on siitä vakuuttunut. Tuoreessa haastattelussa That Metal Interviewien knassa Kudlow avasi hieman omia näkemyksiään speedin ja thrashin synnystä.

”Rumpalimme Robb Reiner on todella ilmiömäinen ja erityinen rumpali, sekä innovatiivinen ja kekseliäs. Joten kun minä aloin soittamaan nopeita riffejä, jotka mielestäni olivat kuin Deep Purplea, hän komppasi niitä tuplabasareilla, ja se oli speed metallin synty: ihmiset eivät olleet kuulleet sellaista aikaisemmin. Ja se innovaatio syntyi kitaristin ja rumpalin yhteistyössä. Vain sellaisella yhdistelmällä se pystyi syntymään – ei laulajan ja kitaristin välillä, vaan kitaristin ja rumpalin. Vain he voivat luoda tuollaista musiikkia, koska mitä nopeammin soitat ja mitä enemmän osia laitat sekaan, sitä vähemmän vokaaleilla on väliä, ja siihen suuntaan speed metal oikeastaan lähtikin, ja siitä syystä siinä ei ole juuri melodioita, koska ei ole aikaa luoda melodioita niihin aukkoihin, joita kappaleissa on. Joten se kaikki kulkee käsi kädessä. Joten jotkin meidän jutuistamme, kuten ’666’ ovat täysin ilman melodiaa, mutta se on tätä tyyliä. Se on juuri sitä kamaa, jota Slayer kuunteli, ja ajatteli, että perustetaan bändi tämän soundin ympärille. Synkopointi ja ideat, joita ilmaistiin kappaleissa kuten ’Jackhammer’ tai jopa ’March Of The Crabs’ synnyttivät Metallican. Se on oikeastaan aika mielenkiintoista.”

Muun muassa Metallica, Megadeth ja Slayer ovat nimenneet Anvilin yhdeksi vaikuttajistaan.

Anvilista kertova vuoden 2008 dokumentti ”Anvil! The Story of Anvil” on suositeltavaa katsottavaa yhtyeestä kiinnostuneille.