Jonne @ On the Rocks, Helsinki, 21.2.2015

JonneJonne Järvelän luotsaama pelimanniryhmä Jonne soitti vuoden ensimmäisen keikkansa Helsingin On the Rocksissa. Viime vuonna debyyttialbuminsa julkaisseen yhtyeen tähän mennessä soitetut keikat voidaankin laskea yhden käden sormilla. ”Jonne”-niminen albumi keräsi paljon positiivista palautetta niin faneilta kuin medialtakin, mutta keikkarintama on pysynyt melko hiljaisena.

Keikan alkaessa ”Viuluni Laulua Soutaa” -kappaleella huomasin heti alkuun, että kaikki kuulosti paljon paremmalta kuin viime kerralla nähdessäni bändin Elmun baarissa. Tuokin keikka oli muuten hyvä, mutta soundit ja miksaus vihloivat korvia silloin tällöin. Tällä kertaa tuota ongelmaa ei ollut, sillä Jonne kuulosti ammattimaiselta ja aidolta kaikkien soittimien ja jokaisen laulajan äänen kuuluessa juuri sopivassa suhteessa.

Keikalla soitettiin Jonnen debyyttialbumi alusta loppuun mukaanlukien kaksi cover-biisiä, jotka nekin sopivat settilistaan hienosti, sillä Jonne on tehnyt niistä taitavasti itsensä kuuloisia. Ennen encorea kuultiin vielä tänäkin päivänä hyvältä kuulostava ja kinttuihin vipinää saava vanha suomalainen kansansävelmä ”Ievan Polkka”. Yhtye palasi lavalle soittamaan vielä kaksi uutta kappaletta nimeltään ”Hauki” ja ”Suojärvi”, jotka antoivat toiveikkaan ja optimistisen kuvan tulevasta.

Yleisömäärä ei ollut päätähuimaava, mutta meininki oli hyvä. Olisi melkeinpä väärin verrata Jonnen musiikkia Korpiklaaniin, sillä Jonnen kappaleet ovat huomattavasti monimuotoisempia. Kappaleissa on paljon eri värejä ja hienoja yksityiskohtia, joista osan huomasin vasta nyt live-tilanteessa, vaikka bändin debyyttialbumi onkin ollut kovassa soitossa. Näin live-tilanteessa musiikillinen kokemus oli kokonaisvaltaisempi ja elävämmän tuntuinen kuin levyltä kuunneltuna. Jonnen musiikki pääsi todella oikeuksiinsa, sillä se tuntui tulvivan yleisön ylle joka suunnasta vieden mukanaan aivan täysin. On melko vaikeaa ymmärtää, miksei Jonnen keikoilla käy tämän enempää porukkaa. Olisihan se hienoa, jos yleisö löytäisi heidät koti-Suomessakin. Siitä olen aivan varma, että vika ei ole ainakaan musiikin tai live-esitysten laadussa.

Settilista:
1. Viuluni Laulua Soutaa
2. Ken Söi Lapsen Lattialta?
3. Ämmänkuolema
4. Kuku Käki
5. Metsään On Iäksi Mieli
6. Tule Hiidestä Hevonen
7. Leppäyön Löyly
8. Joki (Styx-cover)
9. The Boxer (Paul Simon -cover)
10. Ievan Polkka
Encore:
11. Hauki
12. Suojärvi

Teksti: Jyri Kinnari