Kuva: Yann Charles

”Jos et ole aikaisemmin kuullut meistä, niin käy ihmeessä tutustumassa” – haastattelussa Wings of Steel

Kirjoittanut Päivi Närvänen - 27.6.2024

Wings of Steel on losangelesilainen, vuonna 2019 perustettu bändi, joka vannoo 80-luvun hard rockin sekä heavy metalin nimeen. Yhtye on tähän mennessä julkaissut EP:n ”Wings of Steel” sekä yhden kokopitkän albumin ”Gates of Twilight”. Kaaoszine tavoitti haastateltavaksi bändin perustajajäsenet eli vokalisti Leo Unnermarkin sekä kitaristi Parker Halubin juuri päättyneen Euroopan-kiertueen keskeltä. Lue alta, mistä kaikesta keskusteltiin!

Tervetuloa Kaaoszinen haastatteluun, ja mukavaa että teillä oli aikaa vastailla kysymyksiin! Wings of Steel on mitä luultavimmin hieman tuntemattomampi bändi lukijoillemme, joten kertoisitteko hieman, mistä kaikki on lähtenyt liikkeelle?

Leo on kotoisin Ruotsista, ja Parker puolestaan Los Angelesin Thousand Oaksista. Tapasimme musiikkiopintojen kautta Hollywoodissa vuonna 2019. Näytimme ulkonäöllisesti hyvin samankaltaisille, eli kenellekään ei voinut jäädä epäselväksi että molemmat rakastamme heavy metalia. Ei siis kulunut kauaakaan, kun tutustuimme ja huomasimme olevamme samanhenkisiä. Jaamme siis samat vaikutteet, inspiraation lähteet sekä meillä on samanlaiset visiot niin musiikin kuin bänditoiminnankin suhteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tästä sitten nopea leikkaus suoraan pandemian aikaan: Parkerin kodin takapihalla Thousand Oaksissa oli vanha pommisuoja, joka oli remontoitu jokin aika sitten. Sille ei kuitenkaan löytynyt käyttöä, joten rakensimme sinne oman studion ja nauhoitimme yhdessä tekemiämme biisejä. Vuonna 2022 julkaisimme debyytti-EP:mme ”Wings of Steel”, joka herättikin paljon suosiota paikallisissa metallipiireissä. Teimme myös ensimmäisen keikkamme legendaarisessa Whisky-A-Go-Go:ssa, ennen kuin Leon viisumi meni umpeen ja hän joutui palaamaan takaisin Ruotsiin.

Leo palasi takaisin Los Angelesiin kesällä 2022, ja aloitimme debyyttilevymme ”Gates of Twilightin” työstämisen. Albumin julkaisun jälkeen asiat lähtivätkin rullaamaan kunnolla eteenpäin. Pääsimmekin juhlimaan levyn 1-vuotispäivää äskettäisellä Euroopan kiertueellamme Saksan Rock Hard -festivaalilla.

Onko bändin kokoonpanossa ollut muutoksia matkan varrella?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tässä kohtaa täytyy korostaa sitä, että olemme tähän astisille julkaisuille nauhoittaneet kahdestaan kaikki instrumentit rumpuja lukuunottamatta. Mutta livekokoonpanossa on sen sijaan ollut hieman vaihtelua. Alun perin ystävämme Mike Mayhem soitti rumpuja sekä EP:llä että kokopitkällä, sekä hän oli mukana myös joillakin Los Angelesin keikoilla. Lisäksi toinen ystävämme Johnny Shankel soitti bassoa muutamalla ensimmäisellä jenkkikeikalla.

Mike ei kuitenkaan halunnut lähteä mukaan Eurooppaan, joten jouduimme hyvissä ajoin etsimään hänen tilalleen uuden soittajan. Näin löysimmekin mukaan belgialaisen basistin Mathieu Trobecin sekä saksalaisen rumpalin Marcel Binderin. Ainut jäsen, joka on ollut mukana ensimmäisestä keikastamme lähtien, on hyvä ystävämme, komppikitaristi Stefan Bailet.

Kertoisitteko tarkemmin omista vaikutteistanne?

Meillä on melko erilaiset lähtökohdat: Leon kotona kuunneltiin paljon bluesia sekä hard rockia, kun taas Parker löysi itse hard rockin sekä metallimusiikin. Kuuntelimme siis molemmat hieman eri bändejä nuoruudessamme. Parkerin lempibändejä olivat esimerkiksi Journey, Diamond Head, Iron Maiden ja Metallica. Leo puolestaan kuunteli Bad Companya, Thin Lizzya, Joe Bonamassaa sekä Walter Troutia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sittemmin olemme tahoillamme löytäneet toki muitakin bändejä, joista esimerkkinä vaikkapa Blue Murder, Whitesnake, Y&T, Gary Moore, DIO, Judas Priest, Kingdom Come, Black Sabbath, Rainbow, Saxon, Demon, Jorn, The Firm ja niin edelleen. Ja lisää hyviä bändejä löytyy koko ajan sekä matka musiikin maailmassa jatkuu edelleen niin kuuntelijan kuin muusikonkin näkökulmasta.

Ensimmäinen kokopitkä albuminne ”Gates of Twilight” ilmestyi viime vuonna. Kertoisitteko jotain albumista – oliko levyn teko prosessina helppo?

Sen jälkeen, kun Leon opiskelijaviisumi vanheni, hänellä ei ollut mahdollisuutta palata Jenkkeihin kuin kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan. Tämä aiheutti omia haasteita ajankäytöllisesti, mutta onnistuimme tekemään biisit sekä nauhoittamaan ne yhden tällaisen vierailun aikana. Oli melkoisen haastavaa tehdä sekä nauhoittaa yksi biisi viikossa, mutta se onnistui hienosti!

Biisien kirjoittaminen ja nauhoitus oli sinällään melko sujuva prosessi – jotkut kappaleet veivät hieman enemmän aikaa, kun joku toinen oli valmis muutamassa päivässä. ”Gates of Twilight” perustuu 1970-1980 -lukujen metallimusiikkiin ja heavyyn, mutta albumi sisältää paljon muutakin. Biiseissä kuuluu laajalti meidän luovuus ja vapaus tehdä asioita niin muusikoina kuin biisinkirjoittajinakin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Teette ilmeisesti siis biisit aika lailla yhteistyössä?

Kyllä, sävellämme, sovitamme ja soitamme instrumentit yhteistyönä. Leo puolestaan vastaa sanoituksista.

Kuvitellaan, että olisi henkilö, joka tutustuisi ensimmäistä kertaa teidän musiikkiinne – mikä olisi se yksi biisi levyltä, joka hänen kannattaisi kuunnella?

Tämä on melko vaikea kysymys, koska biisit ovat lähtökohtaisesti kuitenkin melko samankaltaisia, ja sehän riippuu niin paljon myös kuulijan omasta musiikkimausta. Jotta kokonaisuus kävisi selväksi, kannattaa levy toki kuunnella kokonaan! Mutta jos täytyy valita vain yksi biisi, niin se on ”Liar in Love”, joka on muodostunut fanien suosikiksi pitkäsoitolta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Olitte hiljattain kiertueella Euroopassa. Tämä oli siis ensimmäinen visiittinne täälläpäin?

Kyllä, juuri näin. Pääsimme soittamaan niin Saksassa, Belgiassa kuin Ranskassakin, mukaan lukien sellaiset festarit kuin No Playback, Keep it True, Metalheadz sekä Rock Hard. Mukaan mahtui toki myös klubikeikkoja, joissa oli muitakin bändejä meidän ollessa pääesiintyjänä. Näissäkin oli mukavasti yleisöä.

Mille meininki vaikutti – onko eurooppalaisessa ja jenkkiläisessä yleisössä eroavaisuuksia?

Kiertue oli kokemuksena vallan mainio ja menestyksekäs. Olemme tyytyväisiä, että pääsimme vihdoin tapaamaan myös eurooppalaista yleisöä. Jos vertaillaan näitä kahta maanosaa keskenään: jos rakastat metallia, sillä ei ole väliä mistä päin maailmaa olet.

Vaikuttaa kuitenkin sille, että Keski-Euroopassa on yleisö pitää enemmän hard rockista sekä heavy metalista. Tällä on varmasti jotain tekemistä sen kanssa, että Euroopassa järjestetään niin monia rokkifestareita. Tosin täytyy ottaa huomioon, että Wings of Steel on tähän mennessä keikkaillut vain Los Angelesissa – eli vastaus voi olla hieman erilainen sitten kun olemme keikkailleet muuallakin Jenkeissä.

Onko Wings of Steel mahdollista nähdä joskus myös Suomessa?

Tulemme Suomeen erittäin mielellämme ja toivottavasti se olisi mahdollista ihan lähiaikoina. Itse asiassa, jos katsoo striimauslukuja, niin niistä suuri osa koostuu juuri suomalaisista kuuntelijoista! Siitä tulee varmasti ikimuistoista, kun pääsemme Suomeen keikkailemaan – jospa se tapahtuisi jo ensi vuonna.

Mitä Wings of Steelin lähitulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu?

Euroopan kiertue päättyi juuri, ja tällä hetkellä mietimme, olisiko mahdollista kiertää vielä myös Englannissa ennen tämän vuoden loppua. Samalla aiomme valmistella ja kirjoittaa uutta materiaalia tulevalle levylle, jonka julkaisemme vuonna 2025. Sen jälkeen meillä on suunnitelmissa palata takaisin Eurooppaan. Kaikkein parhaiten meidän kuulumisistamme pysyy selvillä seuraamalla meitä sosiaalisessa mediassa (Facebook, Instagram, Bandcamp) tai sitten tilaamalla uutiskirjeen virallisilta nettisivuilta.

Kiitos paljon haastattelusta! Mitä terveisiä haluaisitte lähettää Kaaoszinen lukijoille?

Jos et ole aikaisemmin kuullut meistä, niin käy ihmeessä tutustumassa! Lähetä meille viestiä mitä pidit kuulemastasi, ja että löysit meidät Kaaoszinen kautta. Olemme vain kaksi kaveria, jotka tahtovat jakaa musiikkiaan maailmalle niin autenttisesti kuin mahdollista. Wings of Steel on puhtaasti omakustannebändi, ja kuuntelemalla meitä annat mahdollisuuden tehdä sitä mitä rakastamme – ja olemme siitä hyvin kiitollisia.

Rauhaa, rakkautta ja rokkia!

Debyyttialbumi ”Gates of Twilightin” pariin pääset tästä: