Jos yhtään Linkin Parkin tai Blind Channelin musiikki hivelee korviasi, tulet pitämään Mertan ”Minä”-albumista

Kirjoittanut Tia Salmela - 5.11.2021

Suomenkielistä vaihtoehtometallia veivaava Merta julkaisi viime vuoden maaliskuussa debyyttialbuminsa nimeltään ”Kokonainen”. Koronapirulainen ei kuitenkaan näitä herroja hidastanut, vaan nyt yhtye on julkaisemassa toista pitkäsoittoaan. ”Minä”-nimeä ylpeästi kantava albumi onkin tällä kertaa Kaaoszinen tiukassa ruodinnassa.

”Minä”-albumin ensimmäisenä kappaleena kuullaan ”Saarna”, ja voi pojat kuinka biisi lähteekään käyntiin. Kaikki mahdollinen heitetään kuuntelijan naamalle heti ensimmäisillä sekunneilla. Kun alkushokista on selvitty, alkaa biisi hieman sulamaan ja löytämään muotonsa. Vaikka onkin aika paljon meneillään samanaikaisesti, soundi on silti onnistuttu pitämään tuoreena.

Myös ”Palanut maa” jatkaa ”Saarnan” viitoittamalla tiellä kumartaen todella vahvasti avausraidan lailla Blind Channelin suuntaan. Tältä raidalta löytyy myös hieman örinän tynkää, ja onkin tässä vaiheessa ehdottomasti pakko mainita, että laulaja Juhis Kauppisen ääni sopii Mertan soundiin luoden tähän omanlaisen leiman. Yhtyeen hieman hempeämpää puolta tarjoaa ”Sun kanssasi” -kappale, jonka nimestä voi jo päätellä, että nyt on jotain rakkauslauluntapaista tiedossa. Tässä kappaleessa on pieniä Uniklubi-viboja havaittavissa, ja jos yhdistettäisiin Uniklubi metalliin, jotain ”Sun kanssasi” -biisin tapaista siitä voisi syntyäkin. ”Sun kanssasi” on kyllä väistämättä tähän asti albumin vaikuttavin kappale.

Puolestaan menevää materiaalia edustava Insomnia” sisältää jonkin verran yhtäläisyyksiä ”Saarnan” kanssa. Kertosäkeen melodia on tarttuva ja pitää kappaleen energisyyttä yllä. ”Insomnia” varmasti toimii livenä paremmin kuin loistavasti. Samoilla linjoilla pyörii myös ”Annatko anteeksi”. Jos ”Minä”-albumin alkupäät ovat jotain Blind Channelin ja Uniklubin sekasikiöitä, niin ”Annatko anteeksi” tarjoaa ehkä osittain Linkin Parkin -tyylistä meininkiä. Kyseinen kappale vaatii muutaman pyörityskierroksen, jotta palaset loksahtavat paikoilleen. Tämä upean väliosan sisältävä kappale on varsin potentiaalinen hitti.

Hämmentävällä disko-pimputuksella alkava ”Kipinä” tarjoaa varsin tarttuvan kertsin, kun taas ”Uskotko vapauteen?” retkahtaa albumin alkupään rotkoon tyrkyttämällä aivan liika elementtejä samaan aikaan. Sen sijaan raidalla kahdeksan on ”Usva” -niminen kappale, josta on turha kikkailu jätetty pois. ”Usva” on hyvällä tavalla melko riisuttu biisi ja se nousee väistämättä tämän albumin helmeksi. Ehdottomasti lisää tämän tyylistä materiaalia!

Kaaos” tuo jälleen Mertan metalli-Uniklubi-puolen esiin, mutta todellinen yllätys löytyy albumin päätösraidalta. ”Minä”-albumin viimeisenä hitaana – luit oikein: hitaana – kuullaan yllättävä veto nimeltään ”Hiukkanen”. Koko albumi on tähän asti ollut melkoista jynttäystä, mutta viimeinen kappale esittelee Mertan rauhallisemman puolen. ”Hiukkanen” nimittäin tarjoaa varsin pop-sävytteistä rauhoittavaa rockia.

Mertan ”Minä”-albumi on varsin toimiva kokonaisuus. Tältä albumilta löytyy kunnon metallimättäystä, mutta myös sitä kevyempää materiaalia. Joissakin biiseissä vallitsee ”kaikki täysille” -mentaliteetti, mikä hieman syö fiilistä. Onneksi kuitenkin löytyy myös muutama mainitsemisen arvoinen timantti, ”Usva” ja ”Annatko Anteeksi”, jotka aivan varmasti päätyvät omalle soittolistalleni. Mertan tie on vasta aluillaan, mutta eiköhän tästä yhtyeestä kuulla vielä!

8- / 10

Kappalelista:
1. Saarna
2. Palanut maa
3. Sun kanssasi
4. Insomnia
5. Annatko anteeksi
6. Kipinä
7. Uskotko vapauteen?
8. Usva
9. Kaaos
10. Hiukkanen

Merta Facebookissa

Kirjoittanut: Tia Salmela