Jossain on aihetta hymyyn – arvostelussa The Widen melankoliaa pursuava ”Smile”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 24.10.2022

The Wide vaikuttaisi suosivan albumien kansitaiteessa erikoisia ratkaisuja. Vuonna 2018 julkaistun ”Paramount” -albumin kannessa komeilee henkeäsalpaava maisema, jonka keskiössä on kaksi robottia sitä ihailemassa. Hieman samalla tematiikalla jatkaa myös ”Smile”-pitkäsoitto, mutta tällä kertaa kannesta löytyy myös hymynaama. Ja syytä hymyyn kyllä löytyy, kun albumia kuuntelee.

Entisten Dead Guitarist ja 12 Drummers Drumming -yhtyeiden jäsenten voimin perustettu The Wide jatkaa edeltäjänsä mukaisesti rauhallisen ja moniulotteisien rockin ulosannin tiellä. Hienoisista jäsenistön muutoksista huolimatta keskiössä ovat edelleen melankolisuus sekä vokalisti Pete Broughin David Bowie -tyylinen äänenkäyttö, mikä sopiikin lyriikoiden surullisiin sanoihin hyvin. Albumin iloisesta nimestä huolimatta sanoitusten keskiössä ovat sydänsurut, jotka ovat syntyneet erossa olemisesta tai eroamisesta. Tätä taustaa vasten albumin nimi tuntuu jopa hieman irvokkaalle, mutta ehkä kaiken surun keskellä onkin tavoitteena nähdä jotain myönteistä?

The Widen kaihoisat ja paikoin iloisetkin melodiakulut estävät sen, ettei tunnelma vaivu apatiaan eikä epätoivoon. Reippaasti polkeva ”Alone” sekä lähes riehakkaat ”Golden Blunder” ja ”Anything” kuljettavat surulliset sanomansa lähes salakavalasti iloisten melodioiden saattelemana. Ja kun melankoliaan halutaan kunnolla uppoutua, tapahtuu se luontevasti raahustavan ”Angels Wander” ja tuutulaulumaisen ”Cry Babies Cry” -kappaleiden kautta.

Edeltäjäänsä verrattuna ”Smile” on kompaktimpi ja melankolisempi. Tällä pitkäsoitolla The Wide on pitäytynyt lyhyemmissä sovituksissa sekä kaventanut ulosantiaan niin, että se kulminoituu melankolian ja ryhdikkäästi etenevien kappaleiden ympärille. Lopputuloksena on luonnollisesti eheämpi kokonaisuus, vaikkei niin yllätyksellinen ja leikkisä kuin edeltäjänsä. ”Smile” on luonteva jatkumo The Widelle, jonka ulosannista on muotoutunut entistä purevampi ja selkeämpi.

Kappalelista:

1. I Believe

2. Smile

3. See The Light

4. Angels Wander

5. Alone

6. Shame

7. Golden Blunder

8. Happiness Fades

9. Anything

10. Cry Babies Cry

https://www.facebook.com/thewidefearkillinglove

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Luetuimmat

Uusimmat