Joululauluja suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi: haastattelussa joulukuussa omalle kirkkokiertueelle suuntaava Sturm Und Drang -nokkamies André Linman

Sturm und Drang -yhtyeen laulaja-kitaristina maineeseen noussut André Linman elää urallaan uutta tulemista. Mies keikkailee niin uutta albumia valmistelevan One Desire -bändin kanssa kuin pienemmilläkin kokoonpanoilla. Taannoin Linman sijoittui kolmanneksi Tähdet, tähdet -tv-ohjelmassa ja tämän vuoden toukokuussa tehty menestyksekäs ”An Evening with Sturm und Drang” -kiertue yhdessä Sturmiksen kosketinsoittaja Jeppe Welroosin kanssa veti keikkapaikat täyteen ympäri maata.

Loppuvuodesta onkin aika tehdä jotain uutta. Linman suuntaa trionsa kanssa joulukonserttikiertueelle, joka pysähtyy kuudella paikkakunnalla! ”André Linmanin joulu” -konserteissa kuullaan uusia sovituksia kaikille tutuista, rakastetuimmista joululauluista. Suurin osa lauluista on englanninkielisiä, mutta ohjelmistossa on biisejä myös ruotsiksi ja suomeksi. Linman on tunnettu loistavana esiintyjänä ja yhtenä ikäpolvensa monipuolisimmista laulajista – joulukuussa onkin luvassa kuusi ainutlaatuista konserttia, joita ei todellakaan kannata missata!

Kaaoszine tavoitti joulukonserttikiertueelle piakkoin suuntaavan Andren sähköpostitse ja kyseli hieman tuoreita kuulumisia sekä odotuksia tulevaa kiertuetta kohtaan. Voit lukea haastattelun kokonaisuudessaan tästä:

Suuntaat joulukuun alussa urasi ensimmäiselle joulukonserttikiertueelle. Mikä sai lähtemään joulukeikoille?

André Linman: Tavallaan idea joulukonserteista syntyi hyvin spontaanisti. Kuuntelen itse paljon joulumusiikkia kotona jouluaikoina (kaikenlaista: klassista, poppia, virsiä) ja näin se on ollut ihan pienestä asti. Itse asiassa mun ensimmäinen kontakti musiikin kanssa (vuosia ennen kuin ”löysin” rokkimusiikin) oli se, kun isoäiti lauloi mulle virsiä jouluna. Näen tämän myös vähän kuin haasteena. Tosi monet artistit tekevät näitä joulukonsertteja ja -levyjä ja kaikki vetävät ne samat klassikot, ja nyt on kivaa haastaa itsensä ja katsoa, voinko keksiä jonkun oman tavan vetää näitä biisejä.

Minkälaista ohjelmistoa keikoilla kuullaan? Onko tiedossa hartaampaa meininkiä vai kevyempiä joululauluja? Entä millä kielellä biisit kuullaan?

André Linman: Olen tosiaan yrittänyt saada oman ”touchin” näihin klassikkobiiseihin, välillä kuullaan sitä ”hevi-laulua”, mistä mut tunnetaan, mutta tulossa on myös yllätyksiä, kevyempää osastoa ja jopa melkein ooppera-meininkiä. Settilista on kombinaatio jouluklassikoita, virsiä sekä omaa tuotantoa. Tärkein asia mulle on ollut että koko konsertti tuntuisi vähän niinkuin musikaalilta tai leffalta, sillä tavalla että vaihtelua ja dynamiikkaa on paljon, kevyempää ja rajumpaa menoa ja sitten tietysti iso loppuhuipennus. Suurin osa lauluista kuullaan englanniksi, mutta ohjelmistoa on myös suomeksi sekä ruotsiksi JA latinaksi!

Miten konsertteihin valittiin kappaleet? Ovatko konserteissa esiintyvät muusikot Johnny Nordström (piano) ja Tuomo Unkuri (kitara) osallistuneet biisien valitsemiseen?

André Linman: Itse lista on eniten ollut mun keksimä, mutta Johnny ja Unkuri ovat olleet aivan todella tärkeitä sovituksissa ja tuoneet tosi paljon omia juttujaan, siksi myös valitsin kiertueelle juuri tämän jengin mukaan, koska tiesin, että heidän musikaaliset taustansa (jazz, klassista sekä muuta) tuovat sovituksiin sellaisia näkökulmia, mitä mä en olisi ikinä voinut itse tuoda. Eli vaikka mun nimellä mennään, kokonaisuus on aika pitkälle yhteistyötä, jossa kaikki ovat tärkeitä.

Oletko muuten itse jouluihmisiä? Minkälaisia jouluperinteitä sinulla on?

André Linman: Lapsena joulu oli tietysti iso suosikki (saattaa liittyä siihen, että sai lahjoja) mutta myös aikuisena se on ollut aina todella tärkeä, koska se on melkein ainoa aika vuodesta kun saa ja ehtii olla kotona ja levätä – paitsi tänä vuonna tietysti, haha! Eli olen joo. Perinteisiin kuuluu perheen näkeminen, mikä on kivaa, koska joulu on oikeastaan ainoa aika vuodesta, kun siihen on kunnolla aikaa.

Ovatko kyseessä ensimmäiset kirkkokonserttisi? Mitä odotat kiertueelta?

André Linman: Aikaisemmin on vain pari kertaa tullut laulettua kirkoissa, esimerkiksi häissä, mutta ensimmäiset varsinaiset konsertit ovat nyt kyseessä. Odotan että tämä tulee olemaan haaste, ehkä isoin haaste mulle ikinä so far, mutta hyvällä tavalla! Eli innolla odotan!

Kierrät Suomea jatkuvasti yli 100 keikan vuositahdilla. Sooloesiintymisten lisäksi keikkaa on luonnollisesti One Desiren kanssa, ja keväällä teitte akustisen ”An Evening with Sturm und Drang” -kiertueen Jeppe Welroosin kanssa. Minkälainen fiilis Welroosin kanssa tehdystä yhteiskiertueesta jäi mieleen? Entä minkälaisia suunnitelmia ensi vuodelle on luvassa?

André Linman: Kiertueesta jäi lämpimät muistot, ja on ollut koskettavaa ja yllättävää huomata, että biisit mitä olen kirjoittanut yli 10 vuotta sitten ovat yhä yhtä tärkeitä muille kuin meille, ja että monet ihmiset haluavat edelleen tulla keikoille kuuntelemaan. Ensi vuoden maaliskuussa julkaistaan One Desiren toinen levy ja heti maaliskuussa lähdetään myös Euroopan-rundille, Suomen-keikkoja myös tulossa tietysti.

Mikä on oma suosikkijoululaulusi?

André Linman:Last Christmas” by Wham!

Terveisesi Kaaoszinen lukijoille?

André Linman: Kiitos for your support ja nähdään keikoilla, kaikki mahtavat ihmiset!!

Kommentoi julkaisua