Metallimusiikin eliittiä jo viiden vuosikymmenen ajan: haastattelussa helmikuussa Suomeen saapuvan Judas Priestin Rob Halford

Judas Priest – Rockfest 2018.

Englantilainen heavy metal -legenda Judas Priest saavuttaa tänä vuonna merkittävän merkkipaalun, sillä yhtyeelle tulee mittariin kunnioitettavat 50 vuotta. Yhtye käynnistää vuotensa soittamalla Euroopassa mittavan kiertueen yhdessä pimeyden prinssin Ozzy Osbournen kanssa, joka saapuu Suomeen Hartwall Areenalle 24. päivä helmikuuta. Tavoitimme puhelimitse kotoaan Englannista metallijumalaksikin tituleeratun Judas Priestin laulajan Rob Halfordin ja kyselimme hieman tuoreita kuulumisia sekä ajatuksia merkkivuottaan viettävän yhtyeen tulevaisuudesta. Voit lukea haastattelun kokonaisuudessaan tästä:

Terve Rob. Kuinkas vuosi 2019 on lähtenyt itselläsi käyntiin?

Rob Halford: Vuosi on lähtenyt käyntiin sähköposteihin vastaten, sekä valmistautuen tulevaa Ozzy Osbournen kanssa soitettavaa kiertuetta varten. Euroopan jälkeen luvassa ovat muut maanosat, joten luvassa on jälleen metallin täyteinen vuosi Judas Priestille.

Ennen kuin alamme puhumaan tulevasta kiertueesta, haluaisin palata vielä hetkeksi takaisin vuoteen 2018. Näin, että todella monet mediat listasivat uusimman albuminne ”Firepowerin” viime vuoden parhaimpien albumeiden joukkoon. Oletko itse ollut tyytyväinen albumiin?

Rob Halford: Albumin vastaanotto on ollut suorastaan uskomatonta. Emme ota koskaan musiikissa mitään itsestäänselvyytenä. Vaikka itse olisimme kuinka tyytyväisiä tahansa tekemäämme albumiin, se on silti loppujen lopuksi fanit, jotka loppujen lopuksi päättävät, mistä pitävät ja mistä eivät. Kun mediat ylistävät albumia ja myös fanit tuntuvat ylistävän albumia, se on ehdottomasti maailman paras tunne. Kukapa olisi uskonut, että Judas Priest vielä tällä iällä pystyisi tekemään noin loistavan albumin. Uskon, että ”Firepower” kannustaa myös muita metallibändejä tekemään parhaansa, ja tuntuu siltä, kuin me itse yhä ratsastaisimme tuolla metalliaallolla. Tulemme keskittymään vielä vuoden 2019 ajan tuon albumin soittamiseen.

Kuten tuossa jo kerkesit mainita, Judas Priestin vuosi alkaa kiertueella Ozzyn kanssa, joka rantautuu myös Suomeen helmikuussa. Kuinka paljon itse odotat kiertuetta, ja millaista settilistaa on luvassa?

Judas Priest – Rockfest 2018.

Rob Halford: Tämä tulee olemaan hieman erilainen kiertue, kuin teimme viimeksi, ja aiomme sekoittaa hieman settilistaa. Olemme kotoisin Ozzyn kanssa samalta alueelta ja tunteneet toisemme ikuisuuden. Judas Priest ja Black Sabbath aloittivat uransa suurin piirtein samaan aikaan, ja olemme kumpikin kotoisin samalta alueelta, joten meillä on ollut kummallakin upea elämä metallimusiikin saralla. Soitimme muutamia keikkoja Ozzyn kanssa viime vuonna Yhdysvalloissa ja Meksikossa, ja nuo keikat sujuivat hyvin. Mikäli muistini toimii oikein, kyseessä on kuitenkin ensimmäinen kerta koskaan, kun esiinnymme yhdessä Suomessa. Ozzyn ja Judas Priestin näkeminen samalla lavalla tulee olemaan varmasti metallin täyteinen maaginen hetki. Se, että näet lavalla kaksi yhtyettä, jotka ovat kotoisin metallimusiikin juurilta on varmasti faneille upea tilaisuus.

Ozzylla on hihassaan paljon hittejä, sekä loistava bändi Zakk Wylden ja kumppaneiden kanssa, ja me taas soitamme ”Firepowerin” kappaleiden lisäksi suurimpia hittejämme. Luvassa on varmasti metallimusiikin ystäville maukas annos hittejä ja uusia kappaleita.

Andy Sneap on soittanut tähän asti kaikki ”Firepower”-albuminne keikat. Keikkaileeko Andy riveissänne myös vuoden 2019 ajan, vai onko tilalle tulossa jokin uusi soittaja tuleville keikoille?

Judas Priest – Rockfest 2018.

Rob Halford: Pidämme mielemme hyvin avonaisena tämän asian suhteen. Andy on loistava soittaja, mutta myös ansioitunut tuottajana, ja se onkin hänen oma maailmansa. Hän rakastaa soittaa ja olla studiossa nauhoittamassa albumeita. Metallimusiikissa on kuitenkin hienoa se, että ihmiset tukevat toisiaan aina tarpeen mukaan. Kun Glenn ei pystynyt lähtemään kiertueille enää mukaan, Andy lupautui auttamaan. Sekä me, että fanit ovat olleet iloisia joka ilta nähdessään Andyn soittamassa Glenn Tiptonin osuuksia livenä. Pitää nyt vain katsoa, että mitä tapahtuu ”Firepower”-albumiin soitettujen keikkojen jälkeen. Hänellä on paljon rautoja tulessa, joten saa nähdä.

Andy on siis teidän mukana tulevalla Ozzyn kanssa soitettavalla kiertueella?

Rob Halford: Anteeksi. Joo, kyllä Andy soittaa kaikki ”Firepower”-albumin tiimoilta kaavaillut keikat. Viimeinen keikka albumin tiimoilta taitaa muistaakseni olla Las Vegasissa joskus kesäkuun lopussa, ja sen jälkeen luvassa on jotain muuta.

Pidämme todennäköisesti pienen tauon ja sitten alamme suunnittelemaan seuraavaa albumia. Olen ehdottomasti valmis tekemään vielä uutta musiikkia Judas Priestin kanssa, ja en malta odottaa, että alamme kirjoittamaan seuraavaa albumia, koska kaikki tuntuvat haluavan niin tehdä.

Ja ”Firepower” oli niin loistava albumi, että olisi suorastaan vääryys, jos se jäisi Priestin viimeiseksi. Judas Priest täyttää tänä vuonna 50 vuotta, joten onnittelut tuosta upeasta merkkipaalusta.

Rob Halford: Kiitoksia todella paljon. Tuntuuhan se todella uskomattomalta. Ozzy Osbournekin on tainnut olla aktiivinen jo yli viiden vuosikymmenen ajan, joten te saatte Hartwall Areenalla nauttia metallimusiikista yli sadan vuoden ajalta (naurua).

Onko luvassa jotain juhlallisuuksia tuon merkkipaalun tiimoilta, esimerkiksi vaikka juhlakeikka vanhojen jäsenten kanssa?

Rob Halford: Tällä hetkellä meidän isoin keskittyminen on ”Firepower”-albumin keikkojen tekemisessä. Meillä alkaa muutaman päivän päästä treenit tulevaa kiertuetta varten, jossa myös Glenn on mukana. Pidämme myös muutamia bänditapaamisia ja keskustelemme tulevaisuudesta, joten on olemassa hyvä mahdollisuus, että keskustelemme myös tuosta. Uudistamme tosiaan settilistan tulevalle kiertueelle, ja tulette kuulemaan livenä eri kappaleita, mitä soitimme Rockfestissa viime kesänä. Judas Priestillä on niin paljon kappaleita, mitä ei olla koskaan soitettu livenä, että mahdollisuuksia erilaisiin settilistoihin on lukemattomia. Mielestäni tuo juhlallisuus kuuluisi olla esimerkiksi joidenkin kappaleiden livenä esittämistä, mitä ei olla koskaan vielä livenä soitettu. Meillä on settilistan pituus tulevalla kiertueella Ozzyn kanssa noin tunti ja 10 minuuttia. Siinä ajassa ei ehdi kauhean paljon ylimääräistä, mutta kun soitamme sen jälkeen omia keikkojamme, lisäämme varmasti kappaleita lisää settilistaan.

Olet tuon 50 vuoden aikana saavuttanut paljon niin henkilökohtaisesti, kuin bändinkin osalta. Onko itselläsi vielä jotain haaveita, mitä haluaisit toteuttaa? Oletko haaveillut esimerkiksi omaelämäkerran kirjoittamisesta nyt, kun teidän entinen kitaristinne K.K. Downing julkaisi myös omansa viime vuonna?

Rob Halford: Omaelämäkerran kirjoittaminen on ollut tapetilla jo varmaan kymmenen vuoden ajan, ja olen saanut siitä tarjouksia kustantamoilta niin kauan kuin muistan. Olen sitä mieltä, että mitä kauemmin elät, sitä enemmän sinulla on myös kerrottavaa. Olen kyllä miettinyt kirjan kirjoittamista, mutta en oikein tiedä, millainen siitä pitäisi tulla. Minulla on niin paljon muistoja, että niistä tulisi varmasti enemmän kuin yksi kirja (naurua). Siitä tulisi ehkä trilogia, kuten Lord Of The Ringsistä, tai jotain vastaavaa.

Ihmettelin, kuinka Bruce Dickinson sai elämänsä mahtumaan yhteen kirjaan. Voisin kuvitella, että hänellä on varmasti lähes yhtä paljon tarinoita vuosilta kerrottavanaan kuin sinullakin on.

Rob Halford: Aivan varmasti. Bruce Dickinson on kävelevä tarinoiden kertoja. Tapasin hänet viime vuonna, kun soitimme samaan aikaan Kreikassa festivaalissa ja saavuimme lentokentän lähellä sijaitsevaan hotelliin, kun meidän piti lähteä hotellista seuraavana päivänä. Kello oli jotain kaksi yöllä, kun tulimme keikalta, ja näin hänet hotellin baarissa lukemassa kirjaa. Kävelin hänen luokseen sanomatta mitään. Hän varmaan ajatteli, että kyseessä on jokin fani tulossa häntä tapaamaan, kun hän ei reagoinut minuun millään tavalla. Kun hän huomasi minut, hän vain totesi, että voi, se oletkin sinä. Aloimme sitten juttelemaan ja vaihtamaan kuulumisia. Kun minä ja Bruce alamme juttelemaan, keskustelusta ei meinaa tulla loppua, koska meillä on niin paljon kerrottavaa kummallakin aina.

Bruce on kyllä hyvä kertomaan tarinoita, joten se taitaa olla väistämätöntä, että saat lukea kirjan myös metallijumalalta tulevaisuudessa.

Tuo olikin se vastaus, mitä toivoin kuulevani, joten hieno homma. Mennään lopuksi hieman tulevaisuuden suunnitelmiin, eli mitä on luvassa tälle vuodelle Judas Priestin osalta?

Rob Halford: Olemme niin luovia ihmisiä kaikki Judas Priestissa, että todennäköisesti luvassa on sen jälkeen uutta musiikkia. Olemme työtä tekevä metallibändi, jonka taru ei ole lopussa, ellei siihen ole jotain järkevää syytä. Voin hyvin kuvitella itseni, Glennin sekä Ritchien istumaan jossain ja kirjoittamaan uutta metallimusiikkia. Fanit sekä mediat ovat antaneet meille suuren inspiraation jatkaa ”Firepower”-albumin suosion myötä, ja niin myös aiomme tehdä.

Nähdäänkö myös Glenn tulevilla keikoilla Euroopassa?

Rob Halford: Glenn tekee itse päätöksensä, mille keikoille osallistuu vointinsa mukaan. Toivon todella, että hän tulisi mukaan mahdollisimman monelle keikalle, mutta mikäli ei, hän on silti aina hengessä mukana. Suurin osa kappaleista on kuitenkin Glennin kirjoittamia, joten hän on aina mukana keikoillamme. Hänen vointinsa on tällä hetkellä hyvä, ja näen hänet parin päivän päästä. Toivotaan, että hän olisi mukana myös Suomessa.

Kiitoksia paljon ajastasi Rob, ja kaikkea hyvää tulevalle vuodelle. Haluatko vielä lopuksi sanoa jotain suomalaisille faneille, jotka ovat tulossa katsomaan teitä?

Rob Halford: Kiitoksia kaikille faneillemme vuosien tuesta. Emme malta odottaa, että pääsemme sinne soittamaan Ozzyn kanssa ja julistamaan metallimusiikin ilosanomaa!

http://www.judaspriest.com

Voit ostaa liput Judas Priestin sekä Ozzy Osbournen keikalle tästä:

https://www.ticketmaster.fi/event/ozzy-osbourne-lippuja/238669

Kommentoi julkaisua