Judas Priest – Redeemer Of Souls

Kirjoittanut Vilma Ala-Koukkari - 14.7.2014

”Redeemer Of Soulsin” aloitus ”Dragonaut” viittaa ”Freewheel Burning” klassikkoon. Muitakin takaumia nousee esille, mutta tuon biker-anthemin pystyn nimeämään vaivattomasti. Ongelmaksi koen, että menneisyyden esille ottaminen tapahtuu liian varovaisesti. Vertailukohdat ovat liian ylivoimaisia ja kovin kiihko, kiima ja adrenaliinihuippu jäävät saavuttamatta.

On kuitenkin todettava, että vaikka sama ongelma vaivaa Judas Priestin uutuutta useamminkin, ovat kaikki kunniakkaimmista päivistä muistuttavat tunnusmerkit esillä vakuuttavimmin sitten ”Painkillerin”. Tuon klassikon tasolle ei nousta ja jopa ”Ram It Down” nousee korkeammalle, mutta satunnaisesti Rob Halford nousee mielessäni HD:n selkään, vaikka mies ei enää pääsekään huimimpiin korkeuksiin.

Pitkäsoitto marssittaa korviimme taas kerran kitaroiden kaksintaistelut ja duetot, riffit ja muut Priestin ominaissoundia määrittävät tekijät. Biisimateriaali on monta kertaa vahvempaa kuin ”Angel Of Retributionin” vastaava ja ”Nostradamuksen” puolivillaisuudet loistavat poissaolollaan. Uusi kitaristi Richie Faulkner on siis selvästi piristänyt vanhaa sotaratsua, mutta olisi voinut piristää vielä enemmänkin.

Mitään uutta ei ole tarjolla ja 13 biisinkin versiona levy on liian pitkä. Kokonaisuus nousee silti plussan puolelle. ”Halls Of Valhalla”, ”Sword Of Damocles” ja ”Hell & Back” (niinpä, myös sanoitusten teemat ovat entisellään) ovat esimerkkejä noususta, joka jäi vielä ”Judas Risingin” jälkeen puolitiehen. Pari kauneusvirhettä on havaittavissa, esimerkiksi ”Crossroadsin” tarjoama bluesin värjäämä aloitus ei oikein istu luontevasti, ja muutamaa vauhtihirmua olisin kaivannut nostamaan levyn korkeammalle. Herkemmät hetket eivät pärjää edes ”Blood Red Skiesille”, saati sitten ”Beyond The Realms Of Deathille”.

Jos kuitenkin käytetään iänikuista vertailua Black Sabbathin ja Judas Priestin kesken (Heavy – Metal), vetää metallin pioneeri uutuudellaan huomattavasti pidemmän korren kuin heavyn vastaava viimeisimmällään. Ja tietenkin Juudas Pappi kääntää levyn lopussa nurinpäin mustan sapatin reunion-levyn aloituksen, ainakin biisin nimen osalta. Ei enää All Guns Blazing, enemmänkin eeppisesti Heading Out To Highway…

7+/10

Kappalelista:
1. Dragonaut
2. Redeemer Of Souls
3. Halls Of Valhalla
4. Sword Of Damocles
5. March Of The Damned
6. Down In Flames
7. Hell & Back
8. Cold Blooded
9. Metalizer
10. Crossfire
11. Secrets Of The Dead
12. Battle Cry
13. Beginning Of The End

Judas Priest Facebookissa

http://www.judaspriest.com/

Kirjoittanut: Miikka Tuovinen