”Jul med Mustasch” -kiertue toi raskaan metallin ilosanomaa jouluiseen Helsinkiin 20.12

Mustasch @ The Circus 20.12.2018

Ruotsalainen raskaan rockin uranuurtaja Mustasch toi näin joulun kynnyksellä orkesterinsa vielä kolmen keikan mittaiselle Suomen kiertueelle Helsinkiin, Tampereelle ja Ouluun. Yhtye oli palannut hiljattain muun muassa laajamittaiselta Yhdysvaltojen kiertueelta, joten minikiertue naapurimaahan saattoi varmasti tuntua tutulta ja turvalliselta Amerikan seikkailujen jälkeen.

Torstaina iltaa Helsingin The Circus -klubilla oli avaamassa aina niin riemukas ja tulevaisuuden toivoa täynnä oleva kotimainen hard rock -kokoonpano Shiraz Lane. Tämän nuorista sälleistä koostuvan bändin aiemminkin nähneenä, en olisi itse keksinyt parempaa lauteiden lämmittelijää Mustaschille. Aivan loistava valinta! Toisen studioalbuminsa ”Carnival Days” alkuvuodesta julkaissut yhtye on kovassa livekunnossa ja valmiina maailmanvalloitukseen musiikillaan. Shiraz Lanesta välittyy aitous, nöyryys ja kova halu tekemiseen suunnattomalla energialatauksella varustettuna, josta moni voisi jopa ottaa mallia. On melkein siis sanomattakin selvää, että The Circukseen tullut yleisö oli hyvin hereillä lämppärin soitettua viimeisen kappaleensa omasta settilistastaan.

Shiraz Lane @ The Circus 20.12.2018
Shiraz Lane @ The Circus 20.12.2018

Ruotsalaiskonkarit saapuivat lavalle aikalailla tasan tarkkaan kello yhdeksän, ja vaikka kiertue kantoikin nimeä ”Jul med Mustasch – Joulu Mustaschin kanssa”, lavalla ei nähty tonttulakkeja tai muuta jouluun kuuluvaa rekvisiittaa. Miesten ei myöskään nähty siemailevan glögiä, vaan lavalla turvauduttiin perinteisen purkista juotavan ”ohrapirtelön” lisäksi erääseen Tennesseeläiseen perinnejuomaan. Yhtye otti tottuneesti raskaaseen syleilyynsä maestro Ralf Gyllenhammarin johdolla jo varsin tutuksi muodostuneen suomalaisyleisön ja tuntui olevan kuin kotonaan The Circuksen lavalla. Sekä Gyllenhammar että kitaristi David Johannesson eivät arastelleet myöskään eturivin väkeä, vaan kävivät useaan otteeseen viihdyttämässä tiukasti lavan eteen pakkautuneita ihmisiä, muun muassa kitarasoolon merkeissä.

Mustasch @ The Circus 20.12.2018

Vaikka laulaja Gyllenhammarilla on usein ollut aikaisemmilla keikoilla pidempiäkin tarinoita kerrottavanaan kappaleiden välissä, niin tällä kertaa ehkä panostus oli enemmän soittopuolessa, sillä illan aikana ehdittiin kuulemaan väliin mahtuneen Robban Bäckin (ex-Sabaton) rumpusoolon lisäksi jopa 17 biisiä. Settilistassa oli mukavasti sekä uutta että vanhempaakin tuotantoa, mikä mielestäni piristi keikkaa mukavasti, kun musiikki vaihteli tyylillisesti raskaan rockin ja metallin välimaastossa. Paitsi jos oikeaa suomennosta pyydettäisiin itse Gyllenhammarilta, tyyli olisi varmastikin ”raskas metalli”, kuten hän itse useasti kuvaili musiikkiaan yleisölle.

Ilta eteni yhtyeen soittaessa hyvällä fiiliksellä läpi monipuolisen settilistansa ja tarjoili faneilleen myös kappaleita tuoreimmalta ”Silent Killer” -albumilta, joka julkaistiin keväällä. Keikan tullessa päätökseensä ei yhtyeellä näyttänyt olevan kiirettä mihinkään, joten Gyllenhammar jäi vielä laulattamaan kansaa AC/DC:n klassikolla ”For Those About To Rock (We Salute You)”, joka onkin ihan näyttävä tapa poistua lopulta lavalta takahuoneen puolelle.

 

Illan aikana soitetut kappaleet:

”Heresy Blasphemy”, ”Down In Black”, ”Libertà”, ”Bring Me Everyone”,  ”Lawbreaker”, ”Dogwash”, ”Mine”, ”Parasite”, ”Speed Metal”, ”Thank You For The Demon”, ”Feared And Hated”, ”Winners”, ”6:36”, ”Barrage”, ”I Hunt Alone”, ”Rumpusoolo”.

Encore: ”Black City”, ”Double Nature”.

Mustasch @ The Circus 20.12.2018. Kuvat: Eevamaija Virtanen

Kommentoi julkaisua