Jumitusta kosmisen horisontin tuolla puolen – arviossa Dön kakkosalbumi “Astral Death Cult”

Pääkaupunkiseudulla asemapaikkaansa pitävä on tuoreimmilla julkaisuillaan kasvattanut musiikkinsa ja sanomansa mittakaavan käsittelemään koko valtavaa kosmosta, jossa pieni sininen planeettamme on vain pisara tähtimeressä. Ja mikäpä muu musiikkilaji olisi parempi kuvaamaan tätä minimaalisuuden tunnetta maailmankaikkeuden sylissä sekä äärettömyydessä tapahtuvaa lipumista, kuin raskaasti ja hitaasti päälle möyrivä doom/sludge metal, johon on sekoitettu aimo annos stoner rock -pörinää sekä psykedeelisiä elementtejä. Kosmoksen ja oman tajunnan rajoja lähdetään nyt etsimään sekä laajentamaan yhtyeen kakkosalbumilla, joka kantaa komealta kalskahtavaa nimeä “Astral Death Cult”.

räjäytti itsensä tietoisuuteeni muutama vuosi takaperin julkaisemallaan pienkiekolla “Astral Death/Birth”, jonka mystisiä viboja sisältävä ruhjonta nappasi pahaa aavistamattoman kuulijan samantien niskalenkkiinsä. Samalla vahvuudella päälle puskee bändin toinen täyspitkä, jonka kuudesta kappaleesta muodostuva avaruustrippi vie vastaanottajan reilun puolen tunnin mittaiselle matkalle kosmoksen rajojen tuolle puolen.

“Astral Death Cult” on upea julkaisu, jonka pohjan muodostavat raskaasti ruhjovat ja hypnoottiseen toistoon luottavat sävellykset, joita maustetaan miellyttävästi eri tunnelmilla. Erityisen komeilta kuulostavat kosmisia fiiliksiä synnyttävät efektit, jotka ovat omiaan herättämään mielikuvia tähtien sylissä tapahtuvasta leijailusta. “Astral Death Cult” onkin parhaimmillaan nimenomaan tämän fiiliksen tuottamisessa. Albumi johdattaa kuulijan lähes unenomaiseen tilaan, jonka aikana tarjolla on liuta erilaisia tunnetiloja: parhaimmillaan kiekon jumittavat sävellykset ovat rauhoittavuudessaan kuin turvapaikka jossain tähtikuvioiden povessa, välillä kiekon rujous luo levottomuutta ja ahdistusta. Tästä syystä “Astral Death Cult” ei ole merkityksetön tusinakiekko, vaan albumi todella synnyttää erilaisia ajatuksia ja tunnetiloja. Tämä on aina upea saavutus musiikissa.

Vaikka “Astral Death Cult” ei ensimmäisten pyöräytysten aikana täysin vakuuta, saavuttaa kiekko nopeasti täyden potentiaalinsa. Muutaman kuuntelukerran jälkeen kiekon varsin simppeleistä palasista koostuvat sävellykset miellyttävät jatkuvasti enemmän, ja lopulta transsiin vaivuttava kuunteluelämys on sellainen tajunnanräjäyttäjä, ettei lopputulosta voi kuin ihailla. Kaikille, jotka haluavat päästä irti arjen oravanpyörästä ja siirtää ajatuksensa kosmoksen tuolle puolen, voi helposti suositella tutustumista Dön kakkosalbumiin. “Astral Death Cult” on timanttinen julkaisu omassa lajityypissään ja yksi vuoden parhaimmista albumeista.

9½/10

Kappalelista:
1. Intergalacticlude
2. Atmosfear
3. Drifting (in a Methane Ocean)
4. Cosmic Communion
5. Planet Eater
6. Beyond the Cosmic Horizon

Kommentoi julkaisua