Jylhää, ilmavaa ja helposti lähestyttävää – arviossa Leveragen mahtipontinen ”Above The Beyond”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 17.10.2021

Leverage on yhtye, joka ei halua profiloitua tiettyyn kategoriaan, vaan haluaa säilyttää vapautensa musiikin suhteen. ”Above The Beyond” -albumin perusteella olisi kiusaus lokeroida Leverage joko power metalin tai hevin genreihin, mutta se ei tekisi tarpeeksi oikeutusta yhtyeen viidennelle pitkäsoitolle. Nimensä mukaisesti ”Above The Beyond” on raja-aidat ylittävä, välillä jopa korkealentoinen, mutta silti helposti lähestyttävä albumi.

Vuonna 2002 alkunsa saaneessa Leverage-yhtyeessä vaikuttaa tänä päivänä kuusi muusikkoa. Alun perin Pekka Heinon (Brother Firetribe), Tuomas Heikkisen ja Torsti Spoofin perustama yhtye on kokenut monia jäsenten vaihdoksia vuosien saatossa, eikä yhdeksänvuotiselta tauoltakaan ole vältytty. Muutoksen tuulet ovat puhaltaneet ja koetelleet Leveragea vuosien aikana, mutta nyt vaikuttaisi siltä, että tuulen suunta on kääntynyt suotuisammaksi ”Above The Beyond” -albumin myötä.

Kaupallinen yhteistyö

Vinyylien suosio kasvaa kasvamistaan - Backstage Rock Shop tuo myyntiin kiinnostavia harvinaisuuksia ja uudelleenjulkaisuja →

”Above The Beyond” alkaa näennäisen rauhallisesti ”Starlight”-nimisellä teoksella, josta huokuu harmoniaa ja väkevyyttä. Aloitusraitaa seuraava ”Emperor” nostaa hallitsijan valtikan esille, ja samalla pitkäsoiton tunnelma kääntyy aiempaa mahtipontisemmaksi. ”In The New World” kumahtaa ilmoille yhtä eeppisenä, mutta tuo Leveragen repertuaarista esiin folk-vivahteita. Sen sijaan ”Do You Love Me Now” tuo esille AOR-vivahteisen äänimaiseman lanteita keinuttavien melodioiden kera.

Kuten edellä mainituista huomioista voi päätellä, on Leverage saanut aikaan monipuolisen, kontrastisen albumin. Vaikka pitkäsoitolla on erityylisiä sävellyksiä, nivoutuvat ne hienosti väkeväksi kokonaisuudeksi. Tässä yhtenä merkittävänä tekijänä on sielukas ja vahvaääninen Kimmo Blom, joka täytti Heinon jättämät saappaat vuonna 2018. Ottamatta kantaa sen enempää Heinon ja Blomin taustoihin ja eroihin laulajina, vaikuttaa Blomin ääni sulautuvan täydellisesti osaksi Leveragen monipuolista ulosantia tämän pitkäsoiton perusteella. Ei ole väliä, onko kyseessä ”Angelican” kaltainen, kevyempää tulkintaa vaativa teos, vai ”Falling Out Of Grace” ja ”Silence” -kappaleiden kaltainen rähinä, taittuu Blomin ääni hyvin vaadittuihin kriteereihin.

Vaikka se on sanomattakin selvää, totean silti, että Blom on ollut erinomainen löytö Leveragen riviin. Vokalistin ääni on omimmillaan ilmavassa, väkevässä ja mahtipontisessa äänimaailmassa. Ennen kaikkea Blomin äänessä on juhlavuutta ja jylhyyttä, mikä antaa oman lisänsä teoksiin. Myös kappaleiden sävellystyöt ansaitsevat kiitoksensa, sillä vaikka teokset ovat kunnianhimoisia, ei Leverage ole sortunut mielipuolisen monimutkaisiin ja monikerroksiin sävellyksiin, joita olisi vaikea seurata. Päinvastoin, kappaleet ovat helposti lähestyttäviä ja niistä riittää ammennettavaa lukuisiksi kuuntelukerroiksi. Kaikkinensa ”Above The Beyond” on kiinnostava konsepti, johon jokaisen niin hevin kuin rockin ystävän kannattaisi tutustua.

9/10

Kappalelista:

  1. Starlight
  2. Emperor
  3. Into The New World
  4. Do You Love Me Now
  5. Angelica
  6. Under His Eyes
  7. Falling Out Of Grace
  8. Galleria
  9. Silence

Leverage Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen