Jylhästi kumisevaa doom rockia taitavan vokalistin kera – arviossa Famynen ”II: The Ground Below”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 30.5.2022

Brittiläinen doom rock -yhtye Famyne julkaisi tänä keväänä toisen pitkäsoittonsa, jolla kuulijaa hellitään mahtavasti vellovilla riffeillä ja vokalisti Tom Vanen väkevillä tulkinnoilla. Vajaan kolmen vartin mittainen albumi ei ole helpoimmasta päästä kuunnella, mutta palkitsee ne, jotka malttavat tutustua siihen rauhassa.

Vuonna 2014 perustettu Famyne on julkaissut tähän päivään mennessä yhden EP:n, nimettömän debyyttialbumin vuonna 2018 ja nyt toisen pitkäsoittonsa tänä keväänä. Viisihenkinen kokoonpano luottaa ulosannissaan jylhästi pauhaavaan doom rock -soundiin, josta ei puutu groovia saati tummuutta. ”II: The Ground Below” -albumin kappaleet ovat pörisevillä riffeillä kyllästettyjä, mutta Famyne on silti onnistunut saamaan kappaleista ilmavia ja harmonisia. ”Defeated” ja ”Solid Earth” ovat tästä täydellisiä esimerkkejä, kun taas ”Gone” ja ”A Submarine” raottavat yhtyeen pelkistetympää äänimaisemaa.

Hypnoottisten äänimaisemiensa ja Vanen väkevien lauluosuuksien lisäksi myös albumin kansitaiteet sekä sanoitukset kiehtovat. Kansitaiteissa on ”II: The Ground Below” -nimen mukaisesti kuvattu ”maata alla”, ja kuvituksen perusteella kyseessä on Haades, jossa kuolleet odottavat lautturia. Lyriikoissa itsessään on myös vahvoja kielikuvia ja niistä kuvastuu epätoivoa, joka istuukin hyvin osaksi Vanen paikoitellen sydäntä riipivää vaikerointia. Oman erityisen leimansa sanoituksiin antaa narratiivisuus. Jokainen kappale on ikään kuin oma epätoivoinen lukunsa.

Vaikka Famynen toinen pitkäsoitto on paikoitellen raskasta kuunneltavaa toisiaan muistuttavien kappalerakenteidensa takia, on albumissa silti oma hohtonsa. Osansa siitä saa aikaan brittiyhtyeen jylhä äänimaisema, jonka murjovia riffejä ei voi olla ihailematta. Toinen, mitä ei voi olla ihastelematta, on Vanen ääni. Vokalistin äänessä on vahvaa sielukkuutta, joka kukoistaa erityisesti ”A Submarine” ja ”For My Sins” -kappaleilla. Myös ”The Ai” -teoksella kuultava kevyempi äänenkäyttö on ihailtavaa. Kokonaisuudessaan ”II: The Ground Below” on puhutteleva ja kiinnostava teos, jonka äärelle palaa mielellään uudelleen.

Kappalelista:

1. Defeated

2. Solid Earth

3. Gone

4. A Submarine

5. Babylon

6. Once More

7. The Ai

8. For My Sins

Yhtyeen Facebook-sivut: https://www.facebook.com/famyneuk

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen