Kaaoszinen haastattelussa Lazy Bonez -yhtyeen Tommi Salmela: ”Kolmas albumimme julkaistaan tammikuussa”

Melodista heavy metallia soittava pitkän linjan muusikoista koostuva suomalainen  valmistelee parhaillaan seuraavaa studioalbumiaan. Kaaoszine otti puhelinyhteyden bändin laulajaan Tommi Salmelaan Kuopioon ja jututti miestä liittyen albumin julkaisuun, sekä tulevaisuuden suunnitelmiin. Juttua riitti myös kovassa nousukiidossa olevasta Raskasta Joulua -kiertueesta jossa Salmela on toiminut laulajana jo vuodesta 2010. Voit lukea haastattelun kokonaisuudessaan tästä:

Miten kesä on sujunut sinulla ja Lazy Bonezilla?

Tommi Salmela: Mitenkäs tässä, yksi keikka, eikä niitä enemmän otettukaan, kun tehtiin biisejä ja oli kaikkea muuta häslinkiä. Kesä on ollut ihan mieletön kelien suhteen ja John Smith -festivaalia lukuun ottamatta tuli rauhoitettua kesä keikkamenojen osalta.

Esiinnyitte siis John Smith -festivaalilla Laukaassa, millaiset fiilikset keikasta jäi?

Tommi Salmela: Se oli upea viidentuhannen ihmisen festari heinäkuussa ja siellä oli oikein hyvä meininki, niin kuin aina. Se on jotenkin sellainen ystävällinen festari, hauskaa ja hieno meininki,vaikka olimme perjantaina esiintymässä ensimmäisenä bändinä lavalla porttien auettua. Se ei ole mikään huippupaikka aloittaa ensimmäisenä, mutta ehkä näissä vuosissa mitä on tullut keikkailtua, se ei tunnu oikeastaan missään, eikä ole väliä esiintyykö ensimmäisenä vai viimeisenä. Täysillä mennään joka tapauksessa.

Tuliko festareilla seurattua jotain tiettyjä bändejä yleisön joukossa?

Tommi Salmela: Kyllä, kävin katsomassa Stratovariuksen ja ehdin nähdä osittain muitakin bändejä. Näillä festareilla tulee vaan tavattua paljon kavereita, ja heidän kanssaan kun jää juttelemaan, niin jää osa esityksistä näkemättä. Mokoman äijienkin kanssa kun tavataan, niin jää helposti suustaan kiinni.

Lazy Bonezilta on ensi vuonna ilmestymässä uusi albumi. Kuinka pitkälle olette edenneet studionauhoituksien suhteen?

Tommi Salmela: Tarkoituksena olisi päästä julkaisemaan uusi albumi tammikuussa, mutta tarkkaa päivämäärää en vielä osaa sanoa. Meillä on muutama biisi vielä laulamatta, mutta muuten levy alkaa olemaan kasassa. Raskasta Joulua -kiertue kun on kohta alkamassa, niin täytyy nauhoitukset sovittaa johonkin väliin sitten.

Ensisingle ”Calling The Wild”, joka muuten kuulostaa ihan pirun kovalta, julkaistiin keväällä. Onko kakkossinkkua odotettavissa ?

Tommi Salmela: Kakkossingle saattaa olla mahdollista vielä julkaista, mutta vielä ei tiedetä. Ollaan puhuttu, että mahdollisesti julkaisisimme toisen sinkun ennen joulua. Katsotaan miten ehditään edetä asioissa. Pidetään ihmisiä vielä vähän jännityksessä.

Onko uudella albumilla jokin oma teema?

Tommi Salmela: Kansitaide on vähän eri, mutta siinä seikkailee edelleen se sama nainen joka oli edellisen albumin kannessa. Pohja-ajatukset ovat tämän uuden albumin kanssa samanlaiset kuin edeltävällä levyllä (”Alive” vuonna 2015). Mitään suurempia yllätyksiä en usko tulevan.

Toimit Lazy Bonezin lisäksi laulajana myös Tarotissa ja Raskasta Joulua -kokoonpanossa. Tuoko tämä sinulle paljon haasteita aikataulutuksien suhteen, vai onko tästä muodostunut jo rutiininomainen vuosisykli?

Tommi Salmela: On se aika rutiininomainen, Raskasta Joulua -kiertueella olen marras-ja joulukuussa, sekä teen myös nuorisotyötä, jonka lomia voin esimerkiksi käyttää musiikkiin ja kiertueisiin. Tarot on vielä telakalla, koska aikaa ei ole vielä kulunut tarpeeksi Pecu Cinnarin (entinen Tarotin rumpali) kuolemasta. Ajan kanssa näemme tuleeko intoa tehdä uutta musiikkia Tarotin kanssa.

Mikä on ollut tähän saakka hienointa mitä olet saanut kokea Raskasta Joulua -kiertueella?

Tommi Salmela: Se on kuin perhe, joka kokoontuu viettämään Raskasta Joulua, ennen kuin pääjoulu koittaa. Porukka koostuu mukavista heeboista, joiden kanssa olemme jakaneet ilot ja murheet. Tästä on muodostunut vuosittainen perinne itselleni muistaakseni jo vuodesta 2010, kun tulin mukaan. Normityöni ohella kiertueella saa hetkeksi muuta ajateltavaa: jotkut menevät metsään nollaamaan itsensä, minä taas saan laulaa hienojen ihmisten kanssa. Se on aivan mahtavaa.

Raskasta Joulua -kiertue on vuosi vuodelta kasvanut suuremmaksi spektaakkeliksi, ja tänä vuonna on entistä enemmän isoja legendoja mukana (Dee Snider, Joe Lynn Turner, Glenn Hughes). Kuinka paljon odotat kyseisten herrojen kanssa esiintymistä?

Tommi Salmela: Viime vuonna Joe Lynn Turner (ex-Deep Purple, ex-Rainbow) oli mukana ja tänä vuonna ollaan samalla lavalla Glenn Hughesin (ex-Deep Purple, ex-Black Sabbath) kanssa. Eihän sitä olisi uskonut nuorena hevarina kun opetteli laulamaan, että sitä päätyisi samalle lavalle jonain päivänä näiden koko ikänsä maailmaa kiertäneiden muusikoiden kanssa. Se on hurjaa meininkiä. Se on vähän niin kuin silloin Paula Koivuniemen kanssa, joka on muuten ihan mahtava lady, tuli hänen kanssaan esiintyessä (Raskasta Joulua -kiertueella) sellaisia viboja lavalla, että on vaikuttanut tyylillisesti omaan tekemiseen, niin sitten kun tulee tuollainen lapsuuden idoli ulkomailta, niin onhan se ihan huimaa. Kyllä siinä Joensuussa, kun Glenn Hughes tulee mukaan kokoonpanoon, niin saatan olla vähän nöyränä poikana.

Tiedän, että Raskasta Joulua -keikoilla käy myös aika paljon ensi kertaa raskaampaa musiikkia kuulevia, jotka ovat tykästyneet. Miltä tuntuu olla innostamassa näitä ihmisiä uuden genren pariin ja tuoda myös siten hevimusiikkia enemmän esille?

Tommi Salmela: Se on sellainen oma juttunsa. Ihmiset saattavat tulla ekaa kertaa katsomaan keikkaa ja siitä muodostuu perinne. Se on perinne meillekin, mutta saamme jakaa musiikkia ihmisille, ja siitä on muodostunut myös tapahtumana ihan omanlaisensa. Jotkut diggaa ja jotkut saattavat myös pettyä, jos oma suosikkilaulaja ei ole esiintymässä. Aina mennään kuitenkin täysillä, pidetään hauskaa ja tsempataan ihmisiä ymmärtämään, että me nähdään tämä musiikki, joululaulut, tällaisena. Ei kannata olla liian kireä pipo päässä, kun lähtee katsomaan Raskasta Joulua -konserttia. Kaikki muusikot ja säveltäjät kunnioittavat kuitenkin alkuperäisiä lauluja tekemisissään.

Vielä takaisin Lazy Boneziin. Onko teillä bändin kanssa mitään seuraavia suunnitelmia keikkojen suhteen, Suomessa ja/tai ulkomailla?

Tommi Salmela: Odotetaan, että saadaan levy valmiiksi ja katsotaan millä lailla päästään eteenpäin. Odotetaan tietenkin, että saadaan festarikeikkoja, mutta juuri nyt yritetään vain tehdä mahdollisimman hyvä levy. Albumin julkaisun jälkeen nähdään, miten porukka kiinnostuu. Vähän sellainen vanha tapa, että katsotaan mitä tuleman pitää ja rauhallisesti otetaan, katsoen millainen vastaanotto tulee. Ulkomaillekin voisi lähteä, mutta se on niin pienestä kiinni, ettei etukäteen kannata miettiä kannattaako lähteä. Riskit on niin isot, että täytyy tuumata jos saisi siihen jotain apuvoimia. Jos kaikki menisi niin hyvin kuin toivoisi, niin tällä pääsisi ehkä joskus elättämään itsensä kokonaan, mutta ikä on ehkä opettanut sen, että joko se tapahtuu tai jää tapahtumatta. Elämä jatkuu aina jollain tavalla, ei siinä ole sitten mitään sen ihmeellisempää.

Loppuun vielä yksi kysymys. Mitä terveisiä haluat lähettää faneillenne, jotka odottavat uutta albumianne?

Tommi Salmela: Kyllä siitä kova levy on tulossa, ja osaltaan tulee olemaan ehkä erilaista kamaa kuin edellisellä levyllä. Ajatuksena olisi, että värejä olisi enemmän uudella levyllä. Yllätyksiäkin saattaa tulla, mutta ne on sitten positiivisia yllätyksiä. Lazy Bonezin kovin levy tulossa, joten keikkoja olisi kiva päästä heittämään!

Kiitos haastattelusta ja ajastasi. Toivotan mitä mahtavinta jatkoa sekä sinulle että kaikille bänditovereillesi.

Tommi Salmela: Kiitoksia samoin sinne kanssa. Rokkia vaan luureihin!


Lazy Bonez:

Tommi Salmela – laulu
Markku Mähönen – kitara/taustalaulu
Mikko Niiranen – kitara/taustalaulu
Jaakko Kauppinen – basso/taustalaulu
Topi Kosonen – rummut
Heikki Polvinen – syntetisaattori
Janne Tolsa – syntetisaattori

https://www.facebook.com/LazyBonezOfficial/

Kommentoi julkaisua