Kaaoszinen haastattelussa Savo-metallin sanansaattaja Verjnuarmu

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 6.11.2015

verjnuarmuSavon synkistä metsistä alkunsa saanut Verjnuarmu julkaisi 27. lokakuuta uuden ”1808”-nimeä kantavan teema-albumin. Levyn lisäksi Kuopion Museossa avattiin 29. lokakuuta ”Verjnuarmu – Kuhtumattomat Vieraat” -näyttely, ja nimikko-oluttakin puskee markkinoille. Kaaoszine tavoittikin Pahhuuven Sanansuattajan, ittensä Puijon Perkeleen, joka ystävällisesti suostui valottamaan orkesterin viimeaikaisia kuulumisia.

Rikotaan jää nyt näin heti kättelyssä kysymällä ”Mitteepä kuuluu ja kuinka se rylykkyääpi?”

Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2022 →

Puijon Perkele: Ylleensä kuuluu heviä, joskus nalakutusta. Jos nalakutus alakaa häiritä, kiännettään mussiikkia isommalle. Rylykyttely suattaa kyllä sillon jiähä vähemmälle.

Olette kertoneet levyn ensisävelten nähneen päivänvalon jo vuonna 2012 ja työskentelytapanne kokeneen totaalisen muutoksen ”1808:n” tekovaiheessa. Millainen prosessi oli kyseessä?

Verjnuarmu - 1808Puijon Perkele: Pitkä prosessi. Teimme levyä silloin, kun siihen oli aikaa, ja kolme vuotta siihen meni. Bändin tapa työskennellä muuttui totaalisesti siinä vaiheessa, kun päätimme erottaa Viitakemiehen. Siihen saakka kenelläkään ei ollut juurikaan mahdollisuuksia vaikuttaa musiikkiin tai biisien rakenteisiin. Nyt lähdimme siltä pohjalta, että mikään ei ole kiellettyä ja kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa toisten tekemisiin, eli jos riffi on hyvä, sitä työstetään, olipa genre mikä hyvänsä. Levy poikkeaakin aika tavalla aiemmista julkaisuista, niin kappaleiden kuin soundienkin osalta.

Levyn kantava teema on vuonna 1808 Savon alueella käydyt taistelut ruotusotilaan näkövinkkelistä. Syntyikö ajatus teemalevystä nopeasti vai oliko sitä kypsytelty jo pitemmän aikaa?

Puijon Perkele: Ajatus Suomen sodasta kertovasta teemalevystä syntyi jo muutamien ensidemojen jälkeen. Aluksi oli tarkoitus kirjoittaa muutama laulu, mutta kun sotaan, faktoihin ja tarinoihin perehtyi hiukan tarkemmin, kävi melko nopeasti selväksi, että materiaalia riittää helposti koko levylle. En kuitenkaan halunnut lähteä tekemään levystä mitään historian oppituntia, joten lisäsin tarinaan fiktiivisen hahmon, joka toimii tarinan kertojana.

27.10. tuli kuluneeksi tasan 207 vuotta Koljonvirran taistelusta. Kyseiseen taisteluun otti menestyksekkäästi osaa myös muuan Eversti Sandels. Näin vannoutuneena mallasjuoman ystävänä on pakko kysyä, vilahtaako nautiskelijan maineessa oleva sotasankari yhdessäkään kappaleessa?

Puijon Perkele: Ei vilahda. Kappaleessa ”Vala” kerrotaan narrista everstin vaatteissa, mutta tällä ei  tarkoiteta Sandelsia vaan Johan Adam Cronstedtia, joka johti Savon prikaatia sodan alussa.

Onko levyn kappaleista jokin / jotkin tietyt kivunneet yhtyeen omaksi / omiksi lempilapsiksi?

Puijon Perkele: Kappaleet ”Kuoleman ruotu”, ”Verenseisaattaja” ja ”Huavakuume” muodostavat oman kokonaisuutensa levyn sisällä ja edustavat muutenkin uudenlaista, hieman progressiivisempaa Verjnuarmua.

Jatketaan vielä hieman mallasjuomateemaa sivuten. Kuopion museon Verjnuarmu – Kuhtumattomat vieraat -näyttelyn avajaisissa 29. lokakuuta lanseerataan bändin nimeä kantava Savuportteri-olut. Millainen näyttely on kyseessä ja tullaanko Savuportteria näkemään kauppojen hyllyillä asti?

Puijon Perkele: Näyttely on ennennäkemätön kurkistus Verjnuarmun fantasiamaailmaan: esillä on asuja, rekvisiittaa, valokuvia ja musiikkia 14 vuoden ajalta sekä julkaisematon live-taltiointi vuoden 2012 Kuopio Rockin keikasta. Verjnuarmu-savuportteria on saatavilla ainakin Kuopiosta ravintola Ottopojasta, Gloriasta ja Pannuhuoneelta sekä isommista marketeista. Helsingistä tuotetta saa tietojeni mukaan Ølhus-nimisestä ravintolasta. Toivotaan, että tuote maistuu ja levikki laajenee.

Kuhtumattomat vieraat -näyttelystä saanee myös hieman esimakua etsimällä virtuaalikätösiinsä ”Verjvirta”-kappaleen musiikkivideon. Oliko yhteistyön jatkaminen kuvataitelija Timo Kokon kanssa itsestäänselvyys?

Puijon Perkele: Kyllä oli täysin selvää, että Timon kanssa lähdetään luomaan tälle levylle aivan ominainen visuaalinen ilme. Monta vuotta on yhdessä hommia tehty. Ei siihen osannut oikein ketään muutakaan ajatella, kun ensimmäisistä demoista lähtien on tätä kehitelty.

Kerroitte levyn julkaisun yhteyteen suunniteltujen keikkojen valitettavasti peruuntuneen sairastapauksen vuoksi ja yhtyeen olevan pakotettu jäämään keikkatauolle. Kuinka pitkä tauko on kyseessä?

Puijon Perkele: Rumpalillamme Mustalla Savolla diagnosoitiin keskivaikea masennus ja omien sanojensa mukaan ukko on sen verran romuna, ettei keikkailu ole mahdollista. Keikkailu aloitetaan heti, kun orkesteri on taas esiintymiskunnossa ja treenannut itsensä kunnolla tikkiin.

Verjnuarmua on siis kuitenkin vielä mahdollista todistaa keikkalavoilla tulevaisuudessa?

Puijon Perkele: Kyllä, ette te meistä niin helpolla eroon pääse, saatana.

Loppuun vielä hatunnosto ja iso kiitos haastattelusta. Sana on vappaa, mikäli on terveisijä lähettee asti fanityttösille/äijänretaleille tahi Kaaoszinen lukijakunnalle.

Puijon Perkele: Verjnuarmu kiittää ja kumartaa muahan asti kaekille faneille, että outte jaksana outtaa nämä vuojet. Suurta idoliamme Esa Pakarista lainaten tähän loppuun sanon vuan, että ”Meiltähän tämä kääp”.

https://www.facebook.com/pages/Verjnuarmu/112706138741665

Haastattelu: Janne Similä