Kaaoszinen haastattelussa taiteilijajuhlavuottaan viettävä Kanadan rockylpeys Danko Jones

Danko Jones 2014Danko Jones viettää tänä vuonna 20-vuotistaiteilijajuhlaansa ja julkaisi sen kunniaksi vuoden alussa “Live At Wacken” -cd/dvdn. Kaaoszine pääsi jututtamaan herraa sähköpostin välityksellä ja muistelemaan Dankon kanssa ikimuistoisimpia hetkiä vuosien varrelta. Suomi-faninakin tunnettu Danko kertoi muun muassa omia fiiliksiään kuluneista vuosista sekä paljasti omat suosikkinsa suomalaisyhtyeistä.

Tervehdys! Uusi vuosi on pyörähtänyt käyntiin. Mitä kuuluu?

Danko: Hei! Hyvää kiitos!

Ensinnäkin onnittelut: 20 vuotta artistina! Se vuotta on pitkä aika, vai tuntuuko siltä?

Danko Jones 2012Danko: Ei todellakaan tunnu, että 20 vuotta olisi kulunut. Se johtunee siitä, että työskentelemme ihan koko ajan. Olemme keikkailleet, tehneet albumeita ja niin edelleen. Kaiken kaikkiaan on todella tyytyväinen olo. Olen myös erittäin ylpeä tästä bändistä, sillä emme ole missään vaiheessa ottaneet lomaa, “ajutuneet tauolle” emmekä hajonneet.

Minkälaisia suunnitelmia sinulla ja bändillä on lähitulevaisuudessa?

Danko: Olemme juuri julkaisseet dvd/blue rayn “Live At Wacken”. Ajattelemme sitä vähän kuin muistojulkaisuna. Toivottavasti myöhemmin tänä vuonna me voimme myös uudelleenjulkaista albumimme vinyylinä. Työstän parhaillani myös antologiaa kaikista rock-kirjoituksistani.

Bändi itsessään on ehkä kasvanut ja muuttunut ajan kuluessa, mutta internet on täynnä kommentteja, joissa sanotaan, ettei Danko Jones ole vanhentunut sitten 90-luvun. Oletko samaa mieltä? Miten olet mielestäsi muuttunut sitten “vanhojen hyvien päivien”?

Danko: Olen kyllä samaa mieltä! Tietenkään kukaan ei voi olla muuttumatta ja kasvamatta, kun kiertää 20 vuotta. Olen varmasti nyt paljon varmempi ja tutumpi maailman kanssa, mutta olen silti se sama jätkä, joka vain haluaisi käväistä paikallisessa levykaupassa. Levykaupathan olivat hetken aikaa kiinni, mutta ne ovat aukeamassa taas, mikä on hyvä asia.

Olette saaneet pidettyä hyvin omanlaisen rock-tyylin kaikki nämä vuodet. Onko musiikin teossa ikinä hankaluuksia?

Danko: Se on oikeastaan aina helppoa. Se vain tulee paljosta musiikin kuuntelusta, kuuntelen todella paljon ja todella erilaista musiikkia.

Tuntuuko, että olet saavuttanut kaiken, mitä olet musiikillisesti halunnutkin?

Danko: Varmasti aina on jotain, mitä musiikin saralla haluan tehdä. Paljon on kappaleita kirjoittamatta ja yhteistöitä edessä.

Mitkä ovat koko urasi ikimuistoisimmat hetket?

Danko Jones 2016Danko: On vaikea saada listattua 20 vuotta esiintymistä ja kiertämistä yhteen. Sanoisin, että osa omista ikimuistoisimmista hetkistäni ovat kiertueet, jotka tein Guns N’ Rosesin, Motörheadin, Turbonegron, Blode Redheadin ja The Backyard Babiesin kanssa. Myös se, että olen saanut kunnian tavata ihmisiä, joiden musiikin parissa olen itse kasvanut ja joita olen ihaillut ja katsonut ylöspäin. Näitä ihmisiä ovat muun muassa Ian Mackaye, Kirk Hammet, Lemmy, Axl, Biff Byford ja Martin Ain.

Minkä yhtyeen kanssa sitten on ollut kaikista mahtavinta esiintyä?

Danko: Motörheadin kanssa kiertäminen ja “Killed By Deathin” laulaminen melkein joka ilta oli jotain sellaista, mitä en koskaan unohda. Kaikki bändin kolme jätkää – Lemmy, Phil ja Mikkey – kohtelivat meitä hyvin, ja koko Motörheadin jengin kanssa oli todella helppoa ja mukavaa kiertää ja esiintyä. Guns N’ Rosesin kanssa kymmenessä maassa ympäri maailmaa kiertäminen oli myös mahtava kokemus. Se, että sain laulaa bändin kanssa kappaleet kuten  “Patience” ja “Nightrain” , tuntuu myös aika epätodellista.

Oletko saanut outoja fanilahjoja?

Danko: Voi kyllä, niin on käynyt muutamia kertoja, mutta en pysty muistamaan niitä nyt. Suljen mielelläni nuo tapahtumat nopeasti pois mielestäni.

Millaista kiertuelämä on? Likaisia busseja vai jotain täysin erilaista kuin voisi kuvitella?

Danko: Olemme kiertäneet niin kauan, että olemme oppineet pitämään bussin siistinä ja osaamme olla ärsyttämättä toisiamme. Useimmiten me kaikki tykkäämme olla vain rauhassa ja viettää aikaa yksin. Emme ole kovinkaan vaativia.

Mistä saitte idean tehdä “Live At Wacken” -dvd:n?

Danko: Sitä tarjottiin meille. Olimme astumassa esiintymään päälavalle Wackenissa, ja heillä oli jo valmiiksi yhdeksän kameraa valmiina kuvaamaan meitä. Sitä ei olisi voinut suunnitella paremmin. Meidän ei tarvinnut tehdä mitään muuta kuin hypätä lavalle ja soittaa hyvin.

Lacuna Coilin Christina Scabbia on mukana “Wild Woman” kappaleellanne. Miten päädyitte työskentelemään yhdessä?

Danko: Se meni kuten “Live At Wacken” dvd: Rude Recordsin ihmiset esittelivät meille idean ottaa Christina mukaan kappaleelle. Me ihastuimme ideaan! Se, että saimme Lacuna Coilin mukaan kappaleellemme tuntui imartelevalta, ja se kiehtoi ajatuksena meitä. Mielestäni kappale onnistui todella hyvin. Itseasiassa heidän managerinsa on myös ystäväni, joten se teki koko yhteistyöstä läheisemmän kuin muiden bändien kanssa.

Jos saisit valita kenet tahansa mukaan Danko Jonesin kappaleelle, kuka se olisi?

Danko: Ehkä Billy Gibbons, Tom Araya, Kool Keith, Nick Cave tai Glenn Danzig.

Vuosi on vasta alussa, mutta olemme jo menettäneet isoja nimiä rock-maailmasta. Luotatko tulevaisuuden rock-scenen olevan hyvissä käsissä?

Danko: Rock-scene on kyllä hyvissä käsissä. Nyt kaikilla tämän hetkisillä bändeillä on vastuu kantaa se, missä legendat kuten Lemmy ja Bowie loistivat ja pitää heidän muistonsa kunnialla elossa.

Odotatko itse jotakin tulevaa albumia tai onko jokin uusi yhtye kenties ansainnut kiinnostuksesi lähiaikoina?

Danko: Vuotta on kulunut vasta kaksi kuukautta, mutta uusi Abbath-albumi on kyllä uskomaton. Odotan tällä hetekellä New Angelin, Anthraxin ja Ihsahnin uusia albumeita.

Kuunteletko mahdollisesti myös suomalaista musiikkia?

Danko: Rakastan suomalaisia bändejä. Flaming Sideburns, Sweatmaster, Apocalyptica, Michael Monroe, Kemialliset Ystävät sekä kaikki Circlen ja Pharaoh Overloadin tuotanto. Oikeastaan kaikki mitä Ektro Records laittaa ulos. Rakastan sitä levy-yhtiötä, ja minusta Jussi Lehtisalo on musiikillinen nero.

Olet kiertänyt paljon esiintymässä Suomessa. Voitko nimetä jotakin tiettyä esiintymispaikkaa tai festivaalia, joka on ollut suosikkisi?

Danko: Ruisrock, Ilosaarirock, Tuska, Porispere ja Ankka Rock. Tiedän, että kaksi tai kolme jäi varmasti vielä puuttumaan. Kaikki suomalaiset festivaalit, joilla olemme esiintyneet, ovat olleet ihan mahtavia.

Tulemmeko näkemään teitä Suomessa lähiaikoina, kenties tämän kesän festivaaleilla?

Danko: Toivotaan niin! Terveisiä faneillemme Suomeen!

https://www.facebook.com/dankojones/

Haastattelu: Jade Markkinen

Kommentoi julkaisua