Kuva: Laureline Tilkin

Kaaoszinen Isänmaan toivot – Everfrost

Kirjoittanut J.Anttolainen - 6.10.2019
Lapin taikaa

Suomi – metallimusiikin luvattu maa, jossa on metallibändejä väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin missään muualla maailmassa. Suomi on voittanut jopa Euroviisut hevillä. Maa, jonka yhtenä kansantalouden kulmakivenä ja vienninedistäjänä maailmalla voidaan pitää metallimusiikkia. Meillä on Suomessa hienoja, isoja, maailmanlaajuisesti tunnettuja metallibändejä ja aivan helvetin paljon pieniä ja ahkeria bändejä, jotka ansaitsevat myös tulla kuulluiksi. Nightwish, HIM, Children of Bodom jaAmorphis ovat kaikki aloittaneet pieninä paikallisina bändeinä, ja myöhemmin pitkän puurtamisen jälkeen ne ovat kohonneet nykyiseen asemaansa. Tämän artikkelisarjan tarkoitus on nostaa esille suurelle yleisölle tuntemattomampia suomalaisia bändejä.

Everfrost

Kuva: Laureline Tilkin

Kuten me kaikki tiedämme, metallimusiikki taipuu moneksi. Metallin maailmassa genrerajojen sisään mahtuu niin brutaalia death metalia Turusta, vauhdikasta nahkaheviä Helsinki–Jyväskylä-akselilta kuin myös lappilaista manga-tematiikalla toimivaa sinfonista power metalia. Tässä vaiheessa, arvoitettu lukijani, saatatkin jo arvata, että tänään tutustumme tuon edellä mainitun tripletin kolmanteen eli jälkimmäiseen kandidaattiin nimeltään Everfrost. Kyseessä on bändi, joka nauttii saunomisesta, oluesta, hyvästä ja huonosta musiikista sekä ennen kaikkea hyvistä bileistä. Bändin musikaalinen maailma sijoittuu sen omaan talviseen fantasiamaailmaan, jossa eskapismi on vahvasti läsnä. Suosittelen siis laittamaan alla olevan playerin soittolistan pyörimään tutustuessamme Everfrostin kuuraiseen katsantokantaan. Kaaoszine kysyi, Everfrost vastasi.

”Tavoitteena on antaa positiivista voimaa kuulijalle ja tarjota mahdollisuus eskapismiin elämän vaikeuksien kanssa taisteleville”

– Bändin perusti Australiasta Suomeen muuttanut Benji Connelly vuoden 2014 lopussa. Hän muutti Suomeen, koska hän tiesi Suomen olevan paras paikka heavy metalin syvimmän olemuksen tutkiskeluun! Benji toimii bändin johtohahmona Lapista käsin, sillä muut jäsenet asustavat pääkaupunkiseudulla ja Lahdessa. Bändin vokalistina toimii Mikael Salo, synistinä, säveltäjänä ja tuottajana toimii Benji Connelly, kitaristin tontin hoitaa Markus Laito, ja basisti Allan Hasanen sekä rumpali Joonas Salminen löydettiin heidän entisestä bändistään, Girasta.

– Debyyttialbumi ”Blue Eyed Emotion” julkaistiin joulukuussa 2015 itsenäisesti, ja siinä vaikutti vielä muita australialaisia muusikoita kuten bändin aiempi laulaja Hew Wagner sekä vierailevana naissolistina Swan Davies. Bändin nykyisestä kokoonpanosta mukana oli vain Markus Laito, joka hoiti liidikitaratontin, ja Benji soitti muut instrumentit sekä tuotti / miksasi levyn. Kaikki bändin levytykset on tähän mennessä masteroinut Janne Tolsa (Turmion Kätilöt, Nightwish jne.) Ensimmäisen levyn, EP:n ja live-DVD:n pohjalta italialainen levy-yhtiö Rockshots Records tarjosi levytyssopimusta ja päädyttiin sitten sen talliin. Bändin konsepti kehittyi toisella albumilla yhä vahvemmin tarinallisen konseptialbumin suuntaan, ja tällä kertaa mukana on myös meidän oma manga!

– Musiikkiamme voisi kuvailla sekoitukseksi metallia sekä animea / japanilaista musiikkia. Se ammentaa inspiraatiota Suomen talvesta, sen hiljaisuudesta ja kauneudesta mutta toisaalta myös sen vaarallisuudesta. Tavoitteena on antaa positiivista voimaa kuulijalle ja tarjota mahdollisuus eskapismiin elämän vaikeuksien kanssa taisteleville.

Kuva: Laureline Tilkin

– Ekalla ja tokalla levyllä on omat tarinansa ja konseptinsa, joten biisien yksi rooli on kertoa tarinoiden tapahtumista tai välittää hahmojen ajatuksia ja tunteita. Yleensä Benji saa biisien ideat, kun hän suunnittelee albumin kuvakäsikirjoituksen ja tyylin kokonaisuudessaan, ja nuo palaset järjestetään sitten niin, että kaikki biisit toimivat itsenäisinä ja myös levyn muodossa kokonaisuutena. Everfrostin musiikillisiksi vaikutteiksi voisi mainita esimerkiksi Blind Guardianin, MikanNightwishin ja Rammsteinin. Hieman yllättävämpiä mutta sitäkin tärkeämpiä vaikutteita ovat esimerkiksi Disneyn alkuperä, eli kuinka Walt Disney perusti yrityksensä, motivaatiot sen takana jne., ja japanilainen viihdeteollisuus; niiden tarinat, hahmot ja soundtrackit ovat rakentaneet suuria ja rikkaita tuotoksia. Sekoitus niitä antaa ihmisille mukaansatempaavan kokemuksen, ja me halutaan tuoda samankaltaista taikaa myös omiin tuotoksiimme.

”Uskomme, että biiseillämme on paljon annettavaa myös ”perinteisille” raskaamman musiikin kuuntelijoille!”

– Parasta Everfrostin musiikissa on se, kun on semmoinen tunne, että joku idea tai konsepti, jonka tahtoisi itse nähdä tai kuulla musiikki- tai metallimaailmassa mutta kukaan ei ole vielä tehnyt aikaisemmin, on mahdollista toteuttaa itse. Tuntuu mahtavalta, kun ihmiset, jotka tahtoisivat nauttia samasta konseptista, löytävät meidän bändin ja kertovat innoissaan eteenpäin albumista ja kappaleista! Ensisijaisesti haluaisimme, että ihmiset, jotka nauttivat samoista asioista musiikissa ja viihteessä kuin me, löytäisivät meidät, ja toivon mukaan tykkäisivät siitä, mitä teemme. Tietenkin haluaisimme kasvaa bändinä, tehdä isompia keikkoja isommalla show’lla, ja myös parantaa sävellyksiämme, tuotantoamme ja visuaalista puoltamme.

– Vaikka meidän biiseissä, levyissä ja videoissa on nähtävissä anime- ja manga-vaikutteita, on bändi silti pohjimmiltaan heavy metal -bändi! Vaikka ei tykkäisikään japanilaisista sarjakuvista tai animaatioista, niin kannattaa silti antaa mahdollisuus meidän musiikille; se on hyvin kunnianhimoista ja joka ikistä biisiä on rakennettu huolella ja pitkään. Uskomme, että biiseillämme on paljon annettavaa myös ”perinteisille” raskaamman musiikin kuuntelijoille.

– Paras keikka soitettiin viime vuoden keväällä Golden Classicissa Helsingin Jätkäsaaressa. Vaikka paikka oli muuttamassa muutaman kuukauden päästä Kaisaniemeen, oli paikka silti hyvässä kunnossa ja sisustuskin huusi rock ’n rollia! Keikka meni bändin osalta hyvin, ja kaikki tuntui menevän nappiin. Huomattiin, että oltiin selvitty parin viikon takaisen The Circuksen keikkatallenne-esiintymisen jännitykseltä, ja soitto tuntui kulkevan paremmin kuin koskaan. Vaikka oltiin ensimmäinen esiintyjä, oli koko paikka meidän aikaan melkein tupaten täynnä, ja yleisö oli koko 45 minuuttia kestäneen setin ajan täysillä messissä. Paremmin ei olisi mennyt edes Strömsössä! Huonoin keikkakokemus ollaan saatu vuonna 2018 Suomela Rockissa, jossa järjestelyt olisivat vaatineet vähän skarppausta. Tulevia keikkoja ei ole vielä lukittuna mutta aiomme ehdottomasti soittaa livenä uuden albumin tiimoilta! Keikkoja voi odottaa ensi vuoden puolella, ja niistä tullaan tiedottamaan hyvissä ajoin bändin kotisivuilla ja some-kanavilla.

Everfrost:
Mikael Salo – laulu
Markus Laito – kitara, laulu
Benji Connelly – koskettimet
Jope ’James’ Salminen – rummut
Allan C Hasanen – basso

Julkaisut:
”Blue Eyed Emotion” (2015)
”Appetite for Candellight” (EP, 2017)
”Cold Night Remedy” (single, 2017)
”A Cold Night Out” (live album, 2018)
”Winterider” (2019)

https://everfrostfinland.bandcamp.com
https://www.facebook.com/everfrostfinland
https://www.instagram.com/everfrostfinland/
https://www.everfrostband.com/
https://www.youtube.com/channel/UCyFp13fzKBK0s1ZlU0VgP9w
https://www.levykauppax.fi/artist/everfrost/winterider/#649536