Kaaoszinen Isänmaan toivot – KuuΔelta

Kirjoittanut J.Anttolainen - 22.3.2019
Nähään kuudelta!

Suomi – metallimusiikin luvattu maa, jossa on metallibändejä väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin missään muualla maailmassa. Suomi on voittanut jopa Euroviisut hevillä. Maa, jonka yhtenä kansantalouden kulmakivenä ja vienninedistäjänä maailmalla voidaan pitää metallimusiikkia. Meillä on Suomessa hienoja, isoja, maailmanlaajuisesti tunnettuja metallibändejä ja aivan helvetin paljon pieniä ja ahkeria bändejä, jotka ansaitsevat myös tulla kuulluiksi. Nightwish, HIM, Children of Bodom ja Amorphis ovat kaikki aloittaneet pieninä paikallisina bändeinä, ja myöhemmin pitkän puurtamisen jälkeen ne ovat kohonneet nykyiseen asemaansa. Tämän artikkelisarjan tarkoitus on nostaa esille suurelle yleisölle tuntemattomampia suomalaisia bändejä.

KuuΔelta

Sitar on soitin jota ei ehkä osaisi heti ensimmäisenä yhdistää metallimusiikkiin – varsinkaan jos kyseistä musiikkia tehdään Itä-Suomen Kouvolassa. Kouvola on tosin lähempänä Intiaa, kuin esimerkiksi vaikkapa Tampere tai Pori, joten ehkäpä siksi tuo itämaisen mystinen soitin on tiensä Kouvolaan luovinut. Tässä tapauksessa kyseinen soititin kuuluu bändille nimeltä KuuΔelta. Suuremman kansan tietoisuuteen bändi on saattanut ponnahtaa YouTuben kautta videoillaan joissa soitetaan muunmuassa Black Sabbathin biiseistä sitar-covereita. Erikoista, eikö? Päätimme ottaa bändin Sanni Teiton ja Kata Elorannan avustamina tarkempaan syyniin ja selvitellä bändin tarinaa hieman tarkemmin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

KuuΔeltan tarina alkoi vuonna 2014 Kouvolassa kun kitaristi Kata Eloranta kutsui ystävänsä Sanni Teiton ja Robert Rikkolan toteuttamaan pitkäaikaista musiikillista visiotaan. Kata ja Roope olivat soitelleet ammattikouluaikoina yhdessä jo pari vuotta koulun liikuntasalin väestönsuojassa. Kun laulaja-sanoittaja Sanni astui mukaan kuvioihin, biiseistä saatiin vihdoin valmiita teoksia. Projekti aloitettiin kolmestaan, koska basistia ei meinannut löytyä. Bändi tekikin kolmen koplana täysin DIY-meiningillä biisejä ja videoita YouTubeen kansan iloksi olemassaolonsa ensimmäiset vuodet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Kouvolasta löytyy muutakin kuin äijärokkia!”

– Vuosina 2014-2018 KuuΔeltan ydinporukka on pysynyt samana, Kata, Sanni ja Robert, mutta basistiehdokkaista on löytynyt jos jonkinmoista hiihtäjää. Koska Kouvolasta ei löytynyt basistia, jota kiinnostaisi soittaa kanssamme, laitoimme ilmoituksen muusikoiden.nettiin. Näin jälkikäteen ajateltuna se ollut kauhean hyvä idea, ainakaan meidän kohdalla… Emme luettele tässä nyt kenenkään nimiä, mutta bändissä on pyörähtänyt henkilöitä, joista on lopulta paljastunut aivan toisenlainen henkilö kuin hakemuksessa on etsitty. Esimerkiksi koditon hiippari josta ei ensi tapaamisen jälkeen kuulunut mitään, muutama huumeiden väärinkäyttäjä, sekä eräs tapaus, joka olisi halunnut kaikesta bändin eteen tekemästään työstä rahaa, eikä nähnyt bändiä yhteisenä projektina. Yhdessä vaiheessa meillä oli 5-henkinen kokoonpano, joka sisälsi myös kosketinsoittajan, mutta totesimme että pärjäämme paremmin ilman. Emme ole entisten jäseniemme kanssa missään tekemisissä, koska homma ei vaan toimi mitenkään meidän välillä.
Mutta vuonna 2018 tapahtui ihme jota olimme monta vuotta odottaneet! Löysimme Kouvolasta basisti Ville Immosen, joka sopii porukkaamme kuin nenä päähän. Nyt meillä on tiivis kokoonpano ja kaveriporukka, jossa jokainen panostaa bändiin.

– Vuosina 2014-2018 olemme julkaiseet yksittäisiä biisejä musiikkivideoiden kera YouTube-kanavallemme. Meidän debyyttialbumi ”Beautiful Illusion” julkaistiin tammikuussa 2019. Levyä oli valmisteltu pari vuotta. Kaikki äänitykset, paitsi rummut, on äänitetty Katan kotistudiolla, jossa hän on myös tuottanut, miksannut ja masteroinut albumin. Tekovaiheessa meillä ei ollut vielä basistia, joten Kata on hoitanut myös bassotaiteilun levylle. Olemme tyrkyttäneet itseämme levy-yhtiöille, mutta ei ole vielä tärpännyt. Onneksi meillä on hyvä tiimi, jolla pystymme hoitamaan lähes kaiken itse.

– Bändin pääsäveltäjä Katalla on tietokoneen kovelevyt pullollaan biisiaihiota, joita hän sitten esittelee muille. Yleensä sävellystyö menee niin, että Kata tekee biisin pohjan, johon hän Sannin kanssa yhdessä miettii laulumelodioita. Myös Robert on säveltänyt bändille biisejä. Kaikki tekstit ovat Sannin käsialaa. Biisien aiheet pyörivät yleensä elämän vastoinkäymisten ja ahdistavien asioiden ympärillä. Taide on hyvä keino purkaa sisäisiä tuntemuksiaan ja se toimii Sannille kuin terapiana. Sanoitukset on kuitenkin tehty niin, että kuuntelija voi löytää oman merkityksensä sanoille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Olemme kaikki sellaisia tyyppejä, että tehdään mieluummin tärkeät asiat kunnolla ja juhlitaan vasta sen jälkeen.”

– Meitä inspiroi kaikki ”normaalista” poikkeava musiikki. Pyrimme itsekin rikkomaan musiikissamme peruskaavoja tyylikkäästi. Kata on tutustunut intialiseen musiikkiin ja sen skaaloihin ja soittimiin ja ammentaa tätä tietoutta omaan musiikkiimme. Jokaisella jäsenellä on omat inspiraation lähteensä, mutta yhdistäväksi tekijäksi voisi sanoa, että pidämme progressiivisesta ja vaihtoehtoisesta musiikista, jossa on omanlainen ja mystinen tunnelma, oli se sitten melkeinpä mitä musiikkityyliä tahansa.

– Parasta tässä bändissä soittamisessa on se, että voi tehdä ihan mitä haluaa, eikä tarvitse noudattaa mitään tiettyjä sääntöjä. Silloin saa aikaan juuri sellaista musiikkia, mitä itse haluaisi kuunnella. Kun keksii hyvän biisin, tai vaikka vain melodianpätkän, tulee mahtava onnistumisen elämys! Inspiraatio voi tulla ihan milloin vain, esimerkiksi pyöräillessä. Silloin on vain kaivettava kännykkä taskusta ja hyräiltävä ideat ylös, välittämättä vastaantulijoiden huvittuneista katseista. Meillä bänditoiminta kulkee taide edellä, eli liiallisen bilettämisen ja örveltämisen kukin jättää omalle ajalleen. Olemme kaikki sellaisia tyyppejä, että tehdään mieluummin tärkeät asiat kunnolla ja juhlitaan vasta sen jälkeen. Seisomme vahvasti omaperäisen visiomme takana ja uskomme, että tämä voisi olla ”the next big thing”, jos vain kohdallemme osuu se tarvittava oikea henkilö tai tilaisuus.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Meidän musiikki on oma maailmansa, joka täytyy itse kokea ja kuulla jotta sen ymmärtää. Ei olla ainakaan kovista etsinnöistä huolimatta löydetty toista samanlaista bändiä kuin me, mutta jos olisimme, niin fanitettais kyllä ihan kybällä!”

– Koska bändissä on ollut miehistövajautta, emme ole aiemmin hirveästi keikkailleet kokonaisena bändinä. Sen sijaan olemme esiintyneet akustisesti soittaen sitar-covereita. Se on ollut hyvää keikkakokemusta ja tykkäämme siitäkin kovasti. Paras keikkamme tähän mennessä on ollut akustinen sitar-show Kouvolan House Of Rockissa. Yleisöä oli mukavasti ja he olivat silminnähden innoissaan meidän versioista tutuista rokkikappaleista. Onneksi nyt olemme alkaneet saada keikkoja myös varsinaisella metalli-show:llamme. Huonoin keikkamuisto taas on sellainen, jossa olimme yhteiskeikalla suomirock-yhtyeen kanssa. He esiintyivät ensin ja kun me aloitimme, melkein koko yleisö kaikkosi. He varmaan pelästyivät musiikkityyliämme, joka oli aika paljon raskaampaa kuin edellisen bändin. Vedimme silti täysillä, koska tärkeintähän on pitää itse hauskaa.

– Olemme olleet enemmän esillä somessa kuin keikkalaivoilla, koska bändistä puuttui basisti niin kauan. Keksimme konseptin, jossa teemme sitarversioita tunnetuista metalli- ja rockbiiseistä. Osa näistä videoista on levinnyt hyvin somessa ja olemme saaneet paljon faneja myös tämän ansiosta. Soitamme mystistä metallimusiikkia, jossa yhdistyvät raskaat kitarat, intialaiset soittimet, progressiiviet elementit sekä tarttuvat melodiat. Yhdistelemme näitä elementtejä uudella ja innovatiivisella tavalla. Kappaleistamme löytyy niin eteeristä tunnelmaa kuin raivokasta mättöäkin. Laulajalta löytyy kapasiteettia tulkita sekä hempeästi että aggressiivisesti. Meidän musiikki on oma maailmansa, joka täytyy itse kokea ja kuulla jotta sen ymmärtää. Ei olla ainakaan kovista etsinnöistä huolimatta löydetty toista samanlaista bändiä kuin me, mutta jos olisimme, niin fanitettais kyllä ihan kybällä! Tässä myös todistetaan että Kouvolasta löytyy muutakin kuin ”äijärokkia”! Bändin nimi aiheuttaa usein ihmetystä, joten selitys on paikallaan; Kun Kata ja Robert kouluaikoinaan kävivät soittelemassa, huikkasivat he toisilleen aina ”Kuudelta sitten!” Myöhemmin Kata nappasi tästä bändille nimen. Siinä yhdistyy mystinen ”kuu” ja matemaattinen, ”delta”, joka on kreikkalaisten aakkosten d-kirjain. Ja toisaalta, nimi jää ainakin paremmin mieleen jos sitä täytyy ihmetellä!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

KuuΔelta keikkailee:
23.3. Seukku Rock, Kouvola
25.4. Tuska-Torstai alkukarsinta, Bar Loose, Helsinki
26.4. House of Rock, Kouvola

KuuΔelta
Kata Eloranta- Kitara, sitar
Sanni Teitto – Laulu
Robert Rikkola – Rummut
Ville Immonen – Basso

Julkaisut
”Beautiful Illusion” (2019)

https://www.facebook.com/kuudelta

https://www.instagram.com/kuudeltamusic/

Luetuimmat

Uusimmat